Pjer Kalulu (Foto: AFP)
Pjer Kalulu (Foto: AFP)

Kad zagusti pozovi univerzalca od 480.000 evra

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.03.22. | 09:00

Pjer Kalulu jedno je od otkrovenja Serije A ove sezone

Kraj sezone još je daleko, ali na San Siru uveliko kuju planove za naredno leto. U januarskom prelaznom roku novca nije bilo, na leto će ih biti – nadaju se u Milanu. I dobar deo para potrošiće na štopera. Konkretno na Svena Botmana kako sada stvari stoje. Stefano Pioli imao je velikih problema u srcu odbrane, prečesto bi upravo na tom mestu škripelo u dosadašnjem delu sezone, što je sportski sektor navelo da na tržištu potraži zakrpu. Ispostavilo se u međuvremenu da im je sve vreme bila ispred nosa, ali da nisu obratili pažnju na nju ili je možda nisu uzimali za ozbiljno. Štaviše, pokazao se do nedavno anonimni Pjer Kalulu kao mnogo više od toga, pa bi koliko do leta mogao da natera Paola Maldinija i Frederika Masaru da preispitaju ideje i novac ulože u pojačanja na drugoj poziciji.

Pioli dugo nije Kalulua uzimao za ozbiljno. Uostalom, francuski defanzivac došao je ispod radara, bez utakmice u seniorkom fudbalu, kao zalog za budućnost plaćen svega 480.000 evra. Zapravo, toliko je Milan bio primoran da uplati na ime trening kompenzacije Lionu, klubu koji ga je iškolovao kao desnog beka. Afirmaciju je međutim stekao na drugoj poziciji, spontantano, sticajem okolnosti.

Izabrane vesti

Doduše, veći deo još uvek kratke karijere Pjera Kalulua išao je spontano. Poziv da se bavi fudbalom dobio je sasvim slučajno, igrajući se s loptom pokraj terena dok bi starijeg brata čekao da završi sa treningom. Počeo je u predgrađu Liona, u lokalnom Sent Pristu, tri godine kasnije završio je u fudbalskog školi Olimpika, svog voljenog kluba. I mada je dugo nosio kapitensku traku u mlađim kategorijama, nikada nije debitovao za prvi tim. Pozive evropskih klubova odbijao je u nadi da će stići od Bruna Ženesija, tadašnjeg trenera Liona.

Nažalost, nije stigao i Kalulu se u međuvremenu predomislio. Ženesiov naslednik Rudi Garsija bio je zaprepašćen činjenicom da Pjer nije dobio priliku u prvom timu, pokušavao je da ga ubedi da ostane, ali – bilo je kasno. Skaut Žofri Monkada, jedan od arhitekata šampionske generacije Monaka, nekoliko godina pratio je Kalulua i po dolasku na mesto šefa skauting službe Milana odmah ga preporučio čelnicima Rosonera. A kada pohvalno o vama priča čovek koji je “iskopao” Kilijana Mbapea, Bernarda Silvu, Fabinja, biće da priče nisu prazne.

Foto: ReutersFoto: Reuters

Ipak, u prvoj sezoni na San Siru prošao je nezapaženo. Istina, upisao je 18 nastupa, ali uglavnom na manje bitnim mečevima ili onda kada je trepalo odmoriti nekog od nosioca, bilo na desnom boku ili u srcu odbrane Njemu je, kako kaže, nebitno, sve dok radi u službi tima. Ni aktuelna sezona nije počela najbolje po Kalulua, Milan je otkupio fantastičnog Fikaja Tomorija, što je značilo korak unazad za Francuza na Piolijevoj lestvici, a u jednom trenutku našao se čak i ispod Matea Gabije. Pjer je i dalje važio za rezervnu opciju, da uskoči i završi posao po potrebi.

No, kako to obično biva u sportu, posebno timskom, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Kjer je u decembru zbog teške povrede završio sezonu, zbog čega se u januaru na San Siru potegla priča o kupovini novog štopera. A onda se povredio i Tomori. Pioliju nije bilo druge, morao je sa Kaluluom u dva najveća derbija. Ispostavilo se da je to bila prekretnica za 21-godišnjeg univerzalca u sezoni. Uštopovao je u tandemu sa Romanjolijem u tom trenutku zahuktali Juventus, nakon čega su priče o kupovini štopera utihnule, da bi početkom februara "pohapsio" Edina Džeka i Čira Imobilea u derbijima sa Interom i Laciom.

Ni to nije bilo dovoljno da Kalulua primakne mestu startera, sve dok se nakon dvadesetak minuta novog Derbija dela Madonina Romanjoli nije povredio, a Kalulu još jednom uskočio i vezao lisice oko ruku bosanskohercegovačkog napadača. Potom isto učinio Viktoru Osimenu pet dana kasnije u Napulju. I nije samo u sačuvanoj mreži – na pet od poslednjih šest utakmica koje je počeo Milan nije primio gol - protiv najvećih rivala, već i u mirnoći sa kojom igra, hladnokrvnošću kojom rešava sitauacije, zrelošću kojom plenim, iako mu je, podsetimo, svega 21 godina, i do pre godinu i po dana i utakmice protiv praške Sparte u grupnoj fazi Lige Evrope nije odigrao ni minut u seniorskom fudbalu.

Viktor Osimen (levo) i Pjer Kalulu (desno) (Foto: Reuters)Viktor Osimen (levo) i Pjer Kalulu (desno) (Foto: Reuters)

Sinoć je konačno stigla i zaslužena nagrada. Kalulu se protiv Empolija našao u startnoj postavi, iako je Romanjoli bio zdrav. Rezultat – Milan je sačuvao mrežu i slavio minimalnim rezultatom prvencem nenametljivog Pjera u sezoni. Odbijena lopta na dvadesetak metara, udarac slabijom, levom nogom u dalji ugao po zemlji i gol. Jer - braniti sopstveni za Kalulua je postalo prelako, šale se navijači Milana na društvenim mrežama.

Šalu na stranu, pitanje je kada će se tačno i u kakvom fizičkom stanju Kjer vratiti posle povrede ligamenta, pride, Romanjoli bi na leto vrlo lako mogao da ode sa San Sira kao slobodan igrač, pa bi Pioli naredne sezone sa Tomorijem i Kaluluom mogao da gradi štoperski tandem na duge staze. Francuzu je uprava svakako spremila novi ugovor do leta 2026. godine u povećanje plate od 100 odsto (sa 600.000 evra na 1.200.000 evra).

Još jedan mali podsetnik: Milan ga je doveo za 480.000 evra, a Tutosport ga je nakon blistave partije u Napulju opisao kao čoveka vrednog 20 i više milion evra. Imao je Maldini u kratkoj karijeri sportskog direktora dosta pogodaka, Kalulu bi međutim mogao da bude najveći. Izgleda da taj Monkada zna šta radi.


tagovi

Pjer KaluluPjer Kalulu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara