Startna postava Srbije iz maja 2016. godine pred utakmicu sa Kiprom (Star Sport)
Startna postava Srbije iz maja 2016. godine pred utakmicu sa Kiprom (Star Sport)

Kako je Srbija izgledala prošli put protiv Kipra: Užice, Muslin, Matić kapiten...

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.03.24. | 12:23

Beše to davne 2016. godine, Aleksandar Mitrović je na tom meču postigao tek treći gol u dresu Srbije - danas je apsolutni rekorder sa 57 pogodaka. Dušan Tadić je tada igrao 36. meč za reprezentaciju, a danas postaje čovek sa najviše nastupa za A tim

Mnogo se toga promeni za osam godina. Maltene toliko je prošlo otkako je Srbija poslednji put igrala protiv Kipra. A kako izabranici Dragana Stojkovića danas u Larnaki imaju novu kontrolu protiv, trenutno 125. reprezentacije FIFA rang-liste, eto povoda da se podsetimo kako je državni tim izgledao tog 26. maja 2016. godine.

Beše to utakmica u Užicu, jedna od tri poslednje prijateljske provere pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Otišla je Srbija na taj Mundijal završivši kao prva u grupi sa Republikom Irskom, Velsom, Austrijom, Gruzijom i Moldavijom, a interesantno, rivali su joj krajem maja i početkom juna, kao i sada bili Kipar (2:1) i Rusija (1:1)... Samo obrnutim redosledom.

Izabrane vesti

Vodio je tada reprezentaciju Srbije Slavoljub Muslin i duel sa Kipranima počeo u formaciji 5-4-1. Kahriman je počeo na golu, bekove su igrali Antonio Rukavina i Filip Mladenović, a u srcu odbrane delovali Nemanja Milunović, Nikola Maksimović i Slobodan Rajković.

Ekipu je kao kapiten na teren izvela tadašnja uzdanica Čelsija Nemanja Matić, a sa vižljastim vezistom iz Vrela u tandemu na centru igrališa bio je Nemanja Maksimović. Dušan Tadić je igrao po desnoj strani, Filip Kostić bio levo krilo, a u špicu kao i danas Aleksandar Mitrović. Sa klupe su ulazili Aleksandar Kolarov, Andrija Živković i imenjak mu Pavlović, Marko Grujić, Adem Ljajić i Aleksandar Sedlar, a na istoj su ostali Uroš Spajić, Saša Zdjelar i Sergej Milinković Savić.

Zajednički imenilac tog Muslinovog i trenutnog spiska Dragana Stojkovića jesu Mitrović, Tadić, Andrija Živković, Saša Zdjelar i dva Filipa, Kostić i Mladenović. Kolarov već gotovo dve godine ne igra fudbal, Nemanja Matić je poslednju utakmicu za reprezentaciju odigrao 2019, Marko Grujić i Nemanja Maksimović će se do kraja sezone boriti mesto u avionu za Nemačku, a ostatak sastava, iz maja 2016, uz još nekolicinu igrača koji su završili karijere, objektivno nije u konkurenciji za reprezentativne aktivnosti.

Srbija je i tada kao što će biti i danas u Larnaki, slovila za apsoluntnog favorita, Užice je videlo pobedu Orlova od 2:1, a pogađali su upravo momci koji su od tada do danas, što tresući mreže, što asistirajući, doneli najviše pogodaka Srbiji - Mitrović i Tadić.

Kapitena Srbije večeras na Kipru očekuje veliki jubilej i ulazak u istoriju. U trenutku kada zakorači na teren biće mu upisan 106. nastup za A reprezentaciju, brojka koju niko nikada noseći dres Srbije nije dosegao. Poređenja radi, Bačkotopolčanin je tada igrao za Sautempton, a duel sa Kiprom bio mu je 36. za državni tim.

Kada je reč o Mitroviću, malo ko je tada mogao da pomisli da će rođeni Smederevac u budućnosti dobiti nadimak Mitrogol, da će mu navijači širom Evrope posvetiti rimejk pesme "Freed from desire", da će postati ubedljivo najbolji strelac u istoriji Srbije. Tog 26. maja protiv Kipra pogodio je tek treći put na 20. nastupu za Srbiju, a od tada, na narednih 68 utakmica spakovao je 54 lopte u mreže rivala.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara