Janis, Luka, Jokić, Ent i Vembi (©AFP)
Janis, Luka, Jokić, Ent i Vembi (©AFP)

Ko će biti Jokićeva konkurencija za MVP: Sve hvata strah zbog Edvardsa i Vembija

Vreme čitanja: 6min | čet. 09.05.24. | 01:45

Pitanje je samo trenutka kada će Luka Dončić i Šej Gildžes Aleksander da se okite najvažnijom pojedinačnom nagradom, mada dve mlade sile grabe krupnim koracima

Nikola Jokić još je jednom ušao u košarkašku istoriju. S trećim osvojenim naslovom MVP-a NBA lige postao je tek deveti igrač koji je tu čast doživeo više od dva puta. S tri trofeja srpski se košarkaš priključio Medžiku Džonsonu, Leriju Birdu i Mozesu Melounu. Ispred njega su ostala samo petorica - LeBron Džejms i Vilt Čemberlejn sa po četiri MVP naslova, Bil Rasel i Majkl Džordan sa pet te Karim Abdul Džabar sa šest. S obzirom na to da Jokić ima 29 godina i još nekoliko sezona na najvećem nivou, logičnim se postavlja pitanje na kojem će mestu Jokić da bude na ovoj lestvici na kraju karijere?

Jasno je da će Jokić u sledećih nekoliko godina u najmanju ruku biti u konkurenciji za MVP naslov, a isto tako je jasno da je konkurencija u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu uvek velika. Sledećih sezona bi Jokić mogao da ima još veću konkurenciju za titulu najboljeg, odnosno najkorisnijeg. Tu je i još jedna stvar na koju treba da se obrati pažnja - NBA je komercijalni proizvod oko kojeg se okreću milijarde dolara i u tako postavljenom sistemu naslovna lica moraju ubrzano da se menjaju kako bi se prodalo što više različitih dresova i ostalih stvari. Posebno je marketinškim stručnjacima problem što Jokić ne mari mnogo za reklame i ostalo. U njihovim očima Jokić je najdosadnija zvezda lige, a sigurni smo da im je lakše 'prodati' bilo kojeg drugog igrača osim njega. Nema to veze s bilo kakvim pitanjima odakle neki košarkaš dolazi, slična je situacija bila i kada je Tim Dankan bio na vrhuncu svoje karijere. Ni njega nije bilo previše briga za marketing, samo za košarku.

Izabrane vesti

No, politika NBA lige tema je za neku drugu priču, nas sada zanima ko će da bude na putu Jokiću u pohodu na četvrtu MVP titulu. Konkurencija je svake godine velika, a čini se da bi u sledećih nekoliko mogla biti još veća jer se nekoliko mladih igrača približilo tim visinama, a mogu samo da napreduju. Krenimo od onih 'uobičejenih sumnjivaca'...

Džoel Embid je u priči oko MVP-a otkako je i Jokić. Centar Filadelfije je svoju titulu osvojio prošle godine, bio u konkurenciji i nekoliko sezona ranije, a bio bi i ove da nije bilo povrede zbog koje je odigrao samo 39 mečeva s prosekom od 34,7 poena, 11 skokova, 5,6 asistencija, 1,7 blokada i 1,2 ukradene lopte. Embid sa Siksersima nema nikakav veći plej-of uspeh, ali MVP nagrada se dodeluje za regularnu sezonu pa ti rezultati nisu važni za titulu.

Tu je i Janis Adetokunbo. Grčki košarkaš je osvojio dva MVP priznanja, 2019. i 2020. godine, a s 29 godina ima još nekoliko sezona na vrhunskom nivou pred sobom. Milvoki ima probleme sa timom, ali će sigurno da bude pri vrhu Istoka, što će biti dovoljno Janisu da bude u konkurenciji. Njegov ovogodišnji prosek od 30,4 poena, 11,5 skokova, 6,5 asistencija, 1,2 ukradene lopte i 1,1 blokade to najbolje pokazuje.

U konkurenciji je poslednjih sezona i Džejson Tejtum koji je najbolji igrač ponajbolje ekipe poslednjih nekoliko godina. Problem za Tejtuma u trci za MVP je činjenica da Boston igra timsku košarku, ali i da mu je saigrač Džejlen Braun koji u dobrom delu mečeva nosi igru Seltiksa. Kako bilo, Tejtum je sa 26 godina i statistikom od 26,9 poena, 8,1 skoka, 4,9 asistencija i jednom ukradenom loptom u vrhu lige, a do titule MVP-a mogao bi da dođe ako se jednom razdvoji od Brauna.

Luka Dončić je od dolaska u NBA ligu predodređen da bude MVP, samo je pitanje koliko puta i kada će probiti led. Slovenački košarkaš ima problem što je Dalas proteklih sezona bio nestabilan, a iako je ovo individualna nagrada, ipak se u svemu gleda i timski rezultat. Dončić je ove sezone bio u konkurenciji jer su se Maveriksi probudili u drugom delu, a njegove brojke su brutalne - 33,9 poena, 9,8 asistencija, 9,2 skoka i 1,2 ukradene lopte. Takve će biti i narednih sezona jer Luka ima tek 25 godina. Dovoljno za bude MVP? I te kako.

Ove sezone je Jokiću najveći konkurent bio Šej Gildžes Aleksander. Mladi Kanađanin je već prošle sezone bio u raspravi, na Mundobasketu pokazao da je jedan od najboljih na svetu, a ove sezone je vodio Oklahomu do prvog mesta na Zapadu dok su u plej-ofu pomeli Nju Orleans. Tander će dugo godina biti među kandidatima za prsten, a Šej u konkurenciji za MVP naslov. I on ima tek 25 godina, a treba pomenuti i njegove brojke - 30,1 poen, 6,2 asistencije, 5,5 skokova i čak dve ukradene lopte po meču.

Tri godine mlađi od Luke i Šeja je Entoni Edvards koji je u doigravanju ove sezone došao na novi nivo igre i demolirao Finiks, kao i Denver u pre dve utakmice. Edvards je neverovatan, ima kombinaciju snage i šuta, a fascinira njegova samouverenost da je u svakom trenutku najbolji igrač na parketu. To uglavnom i jeste, a svi oni koji su s njim bili u reprezentaciji SAD govore o neverovatnoj volji za pobeđivanjem i talentu da to napravi na najbolji način. Edvards je u sezoni bio na 25,9 poena, 5,4 skoka, 5,1 asistenciji i 1,3 ukradene lopte, a uz odličnu napadačku igru tu je i ništa slabija odbrambena.

Tu je i Paolo Bankero. On ima 21 godinu i u svojoj drugoj sezoni je pokazao da je reč o franšiznom igraču. Orlando je doveo do petog mesta u regularnom delu sezone, a samo zahvaljujući činjenici da Medžik nije imao dovoljno napadačkih opcija je ispao u prvom krugu plejofa od Klivlenda. Bankero je odigrao dobru seriju, baš kao i sezonu s 22,6 poena, 6,9 skokova i 5,4 asistencija po susretu. On je u ulasku pod koš praktično nezaustavljiv, a ako popravi šut za tri onda će to biti potpuni paket. Ove sezone je bio na proseku od 33,9 odsto, dosta više od 29,8 procenata iz ruki sezone. Ako ti procenti skoče za još jedan-dva boda, uz pristojan volumen od 4,4 trojki koliko sada puca, kuku svim odbranama protiv njega.

Svakako treba pomenuti i Viktora Vembanjamu. Francuski centar ima tek 20 godina, a u svojoj ruki sezoni je tek nagovestio šta sve može biti, posebno kada bude imao bolji tim oko sebe od ovoga koji su ove sezone napravili Sparsi. Vembanjama je imao prosek od 21,4 poena, 10,6 skokova, 3,9 asistencija, 3,6 blokada i 1,2 ukradene lopte. U svojoj ruki sezoni, da naglasimo još jednom. Strah nas je i da pomislimo u kojem smeru njegova karijera može da se razvije.

Ovih osam igrača se nameću kao najozbiljniji kandidati da onemoguće Jokića da dođe do četvrtog MVP zvanja, ali konkurencije ima još. Ne bi začudilo da Tajris Halibarton u Indijani napravi još jedan iskorak, da Devin Buker u nekom trenutku ima MVP sezonu, da Entoni Dejvis u trenutku kada LeBron Džejms ode u penziju pokaže da su najave o njegovom osvajanju ove nagrade bile ispravne ili da Zajon Vilijamson konačno odigra sezonu bez povrede i još digne brojke...

Piše: Emir FULURIJA


tagovi

Nikola JokićNBA ligaMVP NBA ligeDenver NagetsLuka DončićŠej Gildžes AleksanderDžejson TejtumViktor VembanjamaEntoni EdvardsJanis AdetokunboPaolo Bankero

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara