Erling Haland (Reuters)
Erling Haland (Reuters)

Kako mašina odjednom više nije mašina?

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.02.24. | 11:09

Možda je Haland samo imao loš dan protiv Čelsija, kao što je bilo loših dana i prošle sezone koji su zaboravljeni nakon osvajanje titule... Ali tanka je, u fudbalu, linija između gol mašine i potvrde da ste čovek od krvi i mesa, kojim ne upravljaju kompjuter i procesor, već glava i emocije...

Bila je to jedna od najdominantnijih debitantskih sezona u istoriji Premijer lige. Da, ona prethodna kada je Erling Haland za tričavih 60.000.000 evra - jer da se ne lažemo, to u današnje vreme nije veliki novac za čoveka koji vas sa 36 ligaških, a tačno 52 gola u svim takmičenjima, povede do triple krune, a pride obori rekord engleske elite po broju pogodaka u jednoj sezoni.

Golgeterski kiborg, robokap, terorista koji ugožava sve rekorde, gol mašina - pljuštali su naslovi i hvalospevi širom Evrope i fudbalske planete koja je iz kola u kolo opevavala Erlinga Halanda. Nije mnogo fudbalera u ovom veku završilo sezonu sa 50+ pogodaka za klub. Koliko ih se sećate, a da nisu Mesi ili Ronaldo? Luis Suarez, Robert Levandovski... Čak i da smo nekoga zaboravili, poenta je nepromenjena.

Izabrane vesti

I pored, za jednog 21-godišnjaka, do tada neviđenih brojki na najblještavijoj fudbalskoj pozornici, umeli su Halandu u premijernoj premijerligaškoj sezoni da spočitavaju "nestajanje" u velikim utakmicama. Bi'e da je Norvežanin toliko navikao planetu na golove, da su utakmice u kojima ih nije postizao, posebno bole upadale u oko. A Siti je minule sezone gubio od Liverpula na Enfildu, Mančester Junajteda na Old Trafordu, Totenhema na novom Vajt Hart Lejnu u utakmicama u kojima je Haland uglavnom traćio svoje šanse i ostajao nedorečen. Ali kritike je lani, brzo pretvarao u ode.

Ove sezone, Haland se ipak malo muči sa tom vrstom fudbalske alhemije. Ako vam je promakao jučerašnji derbi sa Čelsijem na Etihadu (1:1), podsetnik da je devetka Sitija imala broj udaraca ka golu Đorđa Petrovića ekvivalentan broju na dresu, ali da nije postigla gol. Iz tih devet udaraca, xG, odnosno očekivani broj golova bio je 1,71, a Haland nije zatresao mrežu. Ujedno, najveći xG i broj udaraca otkako je došao u Siti, a da to nije rezultiralo golom za 90 i kusur minuta. Da, vam bude jasno koliko je Haland podbacio, podvućićemo šanse iz 12. i 78. minuta kada je zicere golavom bacao u nepovrat.

Imao je i Pep Gvardiola šta da kaže na Halandove promašaje, ali su komentari bili tu da zaštite najboljeg strelca ekipe.

"Bio sam fudbaler 11 godina i postigao sam 11 golova. Kakva statistika! Gol po sezoni. Nisam pravi čovek da dajem savete napadačima. Stvaramo šanse i sledeći put će ih on pretvoriti u gol. Ne krivim ga. Ovo je fudbal, a igrači su ljudska bića", reče Gvardiola.

Pep je odjednom ostao bez saveta za Halanda, kojeg je, ne zaboravimo prvo kolo Premijer lige i meč sa Barnlijem, ribao čim se završilo prvo poluvreme u kojem je Norvežanin dva puta zatresao mrežu. Ne znamo šta je tada Španac tačno pričao, ali verovatno se ticalo kretanja, praćenja igre, samim tim, indirektnih saveta kako bi produktivnost dodatno mogla da se poveća. Besan je tada bio Pep, iako je njegov tim dominirao i imao komotnu prednost.

Haland je i ove sezone, kao i prošle, vodeći strelac Premijer lige. Samo što sada, za razliku od pređašnje golgeterske trke rešene još sredinom prvenstva, ne deluje poptuno izvesno da će odbraniti naslov najubitačnijeg strelca. Činjenica, propustio je autor 16 ligaških golova ove sezone oko 50 dana fudbala - zbog povrede nije igrao utakmice od 10. decembra do 26. jaunara. Ali i pre povrede se osetila kriza jer je postio u vezanim mečevima protiv Aston Vile i Totenhema, mečevima iz kojih je Siti izvukao samo jedan bod. A od kada se vratio na teren krajem januara, od pet odigranih utakmica, pogodio je samo protiv Evertona, u dva navrata. Istina, pogađao je Haland neposredno pre toga protiv Čelsija (4:4) i Liverpula (1:1), ali Siti nije uspevao da prelomi ta dva derbija, dok je dok su i timski i individulano Haland i Siti jedno od najslabijih izdanja imali protiv Arsenala na Emiratima, kada Norvežanin gotovo i nije ulazio u šanse.

Teza da je Siti igra Bog zna koliko slabije nego u isto doba prošle sezone, nije validna budući da je bodovni saldo gotovo identičan. Ako prekosutra pobedi Brentford u zaostalom meču 18. kola, učinak Gvardiolinih momaka biće čak i za nijansu bolji. Upitno je i koliko je izostanak De Brujnea uticao na Halandove brojke, budući da je udarna igla Građana i bez glavnog timskog arhitekte prilično često ulazila u šanse, uz ipak osetno slabiju realizaciju nego u šampionskoj sezoni.

Možda je Haland samo imao loš dan protiv Čelsija, kao što je bilo loših dana takmičarkse 2022/23 protiv Liverpula, Junajteda, Totenhama... S tim što su oni nakon triple krune prilično izbledeli. I po istom, principu, ako Siti odbrani titulu, retko ko će se sećati devet promašaja i dva, tri neiskorišćena zicera na Etihadu. Ali tanka je, u fudbalu. linija između gol mašine i potvrde da ste čovek od krvi i mesa, kojim ne upravljaju kompjuter i procesor, već često emocije. Haland po toj liniji trenutno hoda iako je najbolji strelac lige. Jer kada naviknete ljude na prosek od gola po utakmici, morate da prihvatite surovost koja sledi nakon promašaja i golgeterske suše.

Trenutno su surovu grimasu kada rešeta mreže, te osmeh od uva do uva koji je plavokosi viking toliko puta složio od dolaska u Premijer ligu nakon što je rastavio protivničke odbrane na proste činioce, zamenili preispitivački pogled, nemirne misli i nervoza.



tagovi

Erling HalandPep GvardiolaMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara