Slavlje Marokanaca nakon Hakimijeve panenke (Reuters)
Slavlje Marokanaca nakon Hakimijeve panenke (Reuters)

Kamerun, Senegal, Gana... došlo je vreme da Maroko brani čast Afrike!

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.12.22. | 19:31

Lavovi Atlasa tek četvrta afrička selekcija koja se plasirala među najboljih osam na svetu

Pet afričkih reprezentacija pojavilo se na svetskom prvenstvu u Kataru, Tunis Senegal, Gana, Kamerun i Maroko. Ako izuzmemo Tunis, baš ove četiri države, odnosno njihove selekcije su u minulim decenijanama donosile najveću radost i usprehe afričkom fudbalu i svima koji u njemu uživaju. U Kataru je ostao samo Maroko, ali ne samo da je tu već preti da postane predstavnik Crnog kontinenta koji je otišao najdalje na planetarnim smotrama.

Lavovi Atlasa napravili su vanserijski podvig kada su kao prvoplasirani sa sedam bodova i samo jednim primljenim golom napustili grupu sa Hrvatskom, Belgijom i Kanadom, ali izgleda da je to za njih bilo tek zagrevanje. Stamena odbrana je briljirala i protiv Španije čijim je rušenjem Maroko postao tek četvrta afrička reprezentacija koja je stigla do četvrtfinala na mundijalima.

Izabrane vesti

Led su probili Kamerunci sa Rožeom Milom 1990. godine, novi bum napravila je generacija Senegala predvođena El Hađijem Dijufom i Papom Bubom Diopom 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji eliminisavši Švedsku sa Henrikom Larsonom i golobradim Zlatanom Ibrahimovićem, a poslednji takav iskorak napravila je Gana 2010. godine kada joj je na čelu bio naš stručnjak, Milovan Rajevac. Ko zna, da nije bilo one Suarezove odbrane sa dve ruke i potom promašenog penala Asamoe Đana, možda bi baš Gana tada igrala polufinale.

Ovako za odbranu afričke časti i podvig koji nikada nikome sa pomenutog kontinenta nije pošao za rukom zaduženi su Marokanci. Oni su diciplinom protiv Španije pokazali da će i te kako imati čemu da se nadaju i u četvrtfinalnoj utakmici u kojoj će im rival biti Portugalija ili Švajcarska.

Pritom, Marokanci su uradili još nešto što je do skoro bili skoro potpuno nezamislivo - pobedili su protivnika sa Starog kontinenta u nokaut fazi Svetskog prvenstva. To se do ovog Svetskog prvenstva desilo samo jednom u devet duela, a u Kataru je Senegal poklekao pred Englezima. Ali Lavovi sa severa Afrike ne prezaju ni od koga.


tagovi

reprezentacija MarokaReprezentacija MarokaAfrikaKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara