Kingsli Koman (©Reuters)
Kingsli Koman (©Reuters)

Koman - 25 godina, 25 trofeja

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.04.22. | 10:22

Momak koji u budućnosti pretenduje na epitet najtrofejnijeg igrača u istoriji fudbala...

Slavivši u Klasikeru protiv Dortmunda, Bajern je sinoć overio desetu titulu u nizu. U Minhenu slavlje, ponajviše čestitki na račun Tomasa Milera, pošto je postao jedini fudbaler u istoriji Bundeslige sa 11 šampionskih trofeja (ovaj sinoćni bio mu je ukupno 30. u klupskoj karijeri), međutim neopaženo nije prošla ni činjenica da je Kingsli Koman i desetu sezonu u profesionalnoj karijeri okončao kao šampion.

Francuski krilni napadač jedinstven je slučaj u modernoj fudbalskoj istoriji, jer otkako je februara 2013 sa 16 godina i osam meseci upisao prve minute u dresu Pari Sen Žermena (i postao najmlađi debitant od postnaka kluba), on je konstatno šampion?!

Izabrane vesti

Igrajući za PSŽ, Juventus i Bajern, Koman je tako do 25. godine sakupio čak 11 titula prvaka i u toj kategoriji se izjednačio sa asovima poput Arjena Robena, Pola Skolsa, Điđija Bufona, Tijaga Alkantare... Zanimljivo da je i Lionel Mesi sinoć ušao u ovo društvo.

Ispred Komana i ovog lepog društvanceta ostaju samo legenda Reala Pako Hento (12) i Rajan Gigs (13). Da li će ih Mesi prestići veliko je pitanje. S druge strane, Kingsli ima sve uslove. Pre svega dovoljan broj igračkih godina pred sobom.

Ono što će se sada verovatno mnogi zapitati jeste kako je moguće da neko u nepunih deset godina karijere osvoji 11 titula. Objašnjenje je jedostavno. U sezoni kada je debitovao za PSŽ (2012/13) Kingsli Koman je odigrao samo jedan meč. Zapravo svega tri minuta, kada je u samom finišu utakmice protiv Sošoa (2:3) zamenio Marka Veratija. Međutim prema propozicijama francuske Lige 1 notiran je kao šampion.

Posebno je zanimljiv slučaj iz sezone 2015/16, za koju mu se pišu dve titule - jedna s Juventusom, druga s Bajernom. Tokom avgusta meseca 2015. odigrao je 64 minuta u dresu Stare dame koja će iduće godine postati šampion, dok se on istog meseca preselio u Minhen. Kako je i Bajern postao prvak te godine Koman je mogao da se pohvali "duplom krunom" na proleće 2016.

Ne računajući reprezentativne trofeje brzonogi 25-godišnjak je trenutno na koti 25. I samo je jedan Francuz uspešniji od njega. U pitanju je Karim Benzema sa 27 pehara i 28. na putu.

Naravno, treba imati na umu da je napadač madridskog Reala devet godina stariji...

Ukoliko ga posluži zdravlje - a nije da nije imao ozbiljnih problema tokom čitave dosadašnje karijere; čak se pre dve godine govorkalo kako bi mogao da se povuče - Kingsli Koman bi mogao da napadne i sam svetski tron kada su pitanju trofeji. Podsetimo, na njemu se trenutno nalazi Dani Alves sa 36. (Da podvučemo još jednom - radi se isključivo od klupskim trofejima osvojenim igranjem za evropske klubove)

Zavisiće, kako rekosmo, od njegovog zdravlja, ali i od eventualnog izbora narednog kluba. Mada, Koman je nedavno stavio paraf na novi ugovor s Bajernom do 2027, tako da... Tu su makar trofeji zagarantovani.

Bez obzira na sve te silne titule Koman je nekako uvek bio u drugom (ili čak trećem) planu u svakom klubu u kom je igrao. Otuda nema dileme da je njegov najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri onaj pobedonosni pogodak u finalu Lige šampiona 2020. godine u Lisabonu.


tagovi

Kingsli Koman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara