Son i Kejn (Reuters)
Son i Kejn (Reuters)

Konte, ubi ih iz kontre: Luda nadoknada na Etihadu, Sparsi preživeli penal, Kejn oživeo šampionsku trku (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.02.22. | 20:28

Rijad Marez u trećem minutu nadoknade pomislio da je doneo bod Sitiju, ali je engleski špic imao poslednju reč

Ima li boljeg načina da stavite tačku na seriju poraza nego da uzmete skalp najboljem timu Premijer lige, mnogi bi rekli čitave Evrope?

Spektakularan duel na Etihadu nije mogao da dobije uzbudljiviji i neizvesniji epilog. Pevci su do drugog minuta nadoknade imali vođstvo 2:1, Kristijan Romero je tada skrivio penal koji je Rijad Marez pretvorio u gol i taman kada se očekivalo da će Građani krenuti po treći, Dejan Kuluševski je pronašao Harija Kejna, a reprezentativac Engleske trznuo glavom i ućutkao Etihad - 2:3.

Izabrane vesti

Totenhem je ove sezone uglavnom ispaštao i patio u derbijima sa članovima Velike šestorke, bilo sa Nunom Espiritom Santom, bilo sa Antonijom Konteom na kormilu. Kvote pre njegovog večerašnjeg gostovanja na Etihadu, sugerisale su da Mančester Siti dočekuje davljenika, a ne tim koji je, uprkos krizi, i dalje kandidat za Evropu. Ali Totenhem ove sezone ima tajni, pobednički recept isključivo kada se preko puta nađe kaznena ekspedicija Pepa Gvardiole.

Otvorio je londonski klub sezonu pobedom protiv Građana u režiji Hjong Min Sona, a Antonio Konte je odabrao jedini pristup koji je donosio stidljivu šansu da se sruši lider Premijer lige. Bilo je jasno da je ulazak u otvoreno nadigravanje sa Sitijem na sredini terena ravno samoubistvu, pa je Konte ubio Siti iz kontre i tako u ogoromnoj meri obradovao Liverpul koji ima šansu da istopi zaostatak na tabeli na samo tri boda.

Borbu za titulu oživeli su Dejan Kuluševski koji bi uz uzdanja nalik večerašnjem, uprkos velikoj skepsi koja je pratila njegov transfer mogao da bude značajno pojačanje i ponovo nasmejani i raspucani Hari Kejn uz ogroman doprinos dvostrukog asistenta Hjong Min Sona. Na svaki visoki presing rivala, Son je bio meta kojoj bi išao pas u prostor. Izbegao je ofsajd već u četvrtom minutu, a iako bi mnogi završavali akciju udarcem u situaciji jedan na jedan sa Edersonom, Son je omogućio Kuluševskom da postigne prvenac u dresu novog kluba.

Siti je očekivano gospodario terenom, odbrana gostiju je imala pune ruke posla, ali je Son samo čekao šansu da se transformiše i krene u trk pre nego što mu najčešće Kejn otvori livadu na protivničkoj polovini. Takve slike gledali smo u oba poluvremena. A Siti kao Siti... Toliko puta je sa maltene svim igračima pohrlio u visoki presing, da oduzme loptu rivalu kada bi pokušao da je iznese iz zadnje linije.

Nije Totenhem poklekao ni kada je posle velike greške Iga Lorisa, Ilkaj Gundogan izjednačio rezultat i rekord Mesuta Ozila, do večeras najefikasnijeg Nemca u istoriji Premijer lige sa 33 gola. Uvek je centralni vezista nadahnut u mečevima sa Pevcima (pet golova na devet utakmica), a golgeterski saldo mogao je da poboljša i par minuta kasnije kada ga je zaustavila stativa.

Karakter koji je večeras demonstrirala Konteova ekipa bi morao da postane standard da bi Totenhem mogao da se meri sa najvećima. Demonstrirali su ga Son, Kejn i saigrači pred istek sat vremena igre - nova Kejnova lopta koja je uz malo sreće stigla do Koreanca, a hemija jednog od statistički najboljih tandema Premijer lige isplivala je na videlo. Kejn je pogodio za 2:1, pa koji minut kasnije umalo dotukao domaćina, ali mu je Ederson skinuo zicer.

Bilo je jasno šta sledi - više od 30. minuta surove napadačke agresije građana. Već u 65. minutu Loris se za grešku i primljeni gol iz prvog dela iskupio spektakularnom intervencijom, sprečivši Gundogana da spakuje još jedan.

Minuti su prolazili, sudija Entoni Tejlor odredio čak sedam u nadoknadi pre koje je Romero po inerciji igrao rukom u svom šesnaestercu. Čist penal potvrđen je nakon gledanja VAR snimka, a Rijad Marez je neodbranjivo gađao pod prečku.

Kejnu je petnaestak minuta ranije poništen gol zbog ofsajda, ali očigledno je sačuvao poslednju reč za samu završnicu. Tako ipak više boli. Mada je prošlog leta želeo da pređe u isti taj Siti i jedini razlog što ove sezone nije nosio svetlo plavi dres je veto prvog čoveka Totenhema Danijela Levija.

Njegova reakcija iz petog minuta nadoknade je poništila seriju nepobedivosti Građana od 15 mečeva u prvenstvu, rasplamsala šampionsku trku i ko zna... Možda baš taj trzaj glavom bude presudan u borbi Liverpula i Sitija za trofej Premijer lige.

PREMIJER LIGA – 26. KOLO

Subota

Vest Hem - Njukasl 1:1 (1:1)

/Doson 32 - Vilok 45+1/

Arsenal - Brentford 2:1 (0:0)

/Smit Rou 48, Saka 79 - Norgard 90+4/

Aston Vila - Votford 0:1 (0:0)

/Denis 78/

Brajton - Barnli 0:3 (0:2)

/Veghorst 21, Braunhil 40, Lenon 69/

Kristal Palas - Čelsi 0:1 (0:0)

/Zijeh 89/

Liverpul - Norič 3:1 (0:0)

/Mane 64, Salah 67, Dijaz 81 - Rašica 48/

Sautempton - Everton 2:0 (0:0)

/Armstrong 52, Long 84/

Mančester Siti - Totenhem 2:3 (1:1)

/Gundogan 33, Marez 90+3 - Kuluševski 4, Kejn 59, 90+5/

Nedelja

15.00: (4,30) Lids (3,60) Mančester Junajted (1,85)

17.30: (2,30) Vulverhempton (3,20) Lester (3,25)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

TotenhemMančester SitiHari KejnAntonio KonteIlkaj GundoganDejan KuluševskiHjong-Min Son

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara