FSS izašao klubovima u susret (©Starsport)
FSS izašao klubovima u susret (©Starsport)

Kraj prakse još iz doba SFRJ: FSS ukida sebi proviziju od tri odsto na transfere

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.04.22. | 11:57

Klubovi će malo lakše da dišu

Dugo godina je tinjalo tiho nezadovoljstvo srpskih klubova koji su prodavali i prodaju fudbalere u inostranstvo, jer su pored raznih dažbina morali deo novca od svakog transfera da dotiraju i Fudbalskom savezu Srbije.

E, najzad će se ta praksa promeniti, iako je dugo na snazi, još iz doba dok se ova zemlja zvala Jugoslavija. Na narednoj sednici Izvršnog odbora FSS-a biće, pored ostalog, doneta odluka o ukidanju provizije od tri odsto koje su klubovi do sada plaćali na transfere igrače preko granice.

Izabrane vesti

Na prvi pogled izgleda kao sitna para, ali kada se sabere sve koliko su, recimo, Crvena zvezda i Partizan, kao klubovi koji prave najviše transfera u inostranstvo, morali da plate po toj proviziji – nakupi se. Primera radi, ako igrač ode za 500.000 evra, od toga je 15.000 išlo, bez ijednog objektivnog razloga, u kasu srpske Kuće fudbala.

Direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je prošle godine u obraćanju FSS-u, pored ostalog tražio ukidanje i te nepotrebne dažbine klubovima.

Želimo od septembra izbore u FSS na svim nivoima, želimo da se Statut FSS vrati na period od 2016. godine, da se razdvoje Super liga i Prva liga, da se svi klubovi Super lige vrate u IO zajednice Super lige, da se okupljamo jednom mesečno, da se uspostave kriterijumi za raspodelu novca od TV prava u skladu sa evropskom praksom, da FSS ne reketira klubove kroz naplatu tri odsto od transfera sto je nedopustivo, da administracija FSS ne troši naš novac bez naše kontrole i još mnogo drugih stvari“, poručio je tada Terzić.

Glas je pre Zvezde digao Partizan, a tada je Jovan Šurbatović, današnji generalni sekretar Saveza, objasnio otkad postoji ta provizija i kako su se „večiti rivali“ odnosili prema njoj ranije.

Da konačno razjasnimo i to pitanje. U vreme FSJ postojala je takva taksa i iznosila je čak pet odsto, ali su tada i transferi bili manji. Odluka o ponovnom uvođenju takse solidarnosti od dva odsto doneta je 1. avgusta 2016. U grupi klubova koji su je predložili bio je i FK Partizan. Skupština FSS u kojoj su bili prisutni predstavnici Crvene zvezde, Partizana i ostalih klubova jednoglasno je donela odluku 13. juna 2019. da se taksa poveća na tri odsto. Novac koji FS Srbije na taj način prihoduje usmeren je i koristi se za razvoj srpskog fudbala. Kako profesionalnog, tako i amaterskog“, rekao je Šurbatović pre godinu i po dana.

A, za koji dan će Izvršni odbor napraviti revolucionarni potez i ukinuti „globu“ klubovima koja je preživela četiri države od SFRJ, SRJ, SCG do Srbije.



tagovi

fss

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara