©AFP
©AFP

Vekovnom čekanju došao je kraj: Union posle 110 godina slavio u kupu!

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.05.24. | 17:36

Tim iz Brisela mogao bi do kraja sezone da napadne duplu krunu

Godine tavorenja u nižim ligama, titula ispuštena u poslednjem minutu sezone i kako stvari trenutno stoje još jedna sezona sa sličnim završetkom… Dosta su navijači Union Sen Žiloaza patili, vreme je da malo i slave! Imaju za to i debeli razlog! Njihov tim dokopao se trofeja u Kupu Belgije po prvi put posle 110 godina - ukupno treći u klupskoj istoriji - pošto je u finalu savladao aktuelnog šampiona države Antverpen – 1:0 (1:0).

Vala su ga i zaslužili! Predratni velikan, koji je do Drugog svetskog rata bio najtrofejniji belgijski klub, pre tri godine se vratio u elitni rang. I to pravo u vrh! Prošlu sezonu završio je na trećem mestu, pretprošlu na drugom, oba puta pošto je ligaški deo sezone okončao kao lider i potom nesrećno u plej-ofu ostajao bez titule. Zbog toga je i današnji trijumf još veći!

Izabrane vesti

A, doneo ga je japanski štoper Koki Mačida golom u nadoknadi prvog poluvremena. Štoper Uniona je pokazao odličan osećaj za igru isprativši loptu posle kornera, koju je jedan od igrača Antverpena nesrećno poslao pred svoj gol, a bivši fudbaler Kašima Antlersa samo postavio nogu i ubacio je u gol iz peterca.

Iako je finale dočekao u užasnoj formi – šest poraza u poslednjih sedam mečeva – šampion Belgije bio je u najmanju ruku ravnopravan rival, držao loptu više u posedu i veći deo utakmice proveo pred protivničkim golom, ali mu inicijativa nije previše donela. Tek jednu jedinu šansu iz 22. minuta kada je Jurgen Ekelenkamp iz odbitka uzdrmao stativu, a koliko su naleti ekipe Marka van Bomela bili bezopasni potvrđuje i podatak da nisu uputili nijedan udarac u okvir protivničkog gola...

Do kraja je briselski klub mogao i do ubedljivije pobede, međutim, dve kontre u kojima se našao u finišu utakmice Mohamed Amura nije uspeo da realizuje. U prvoj mu je udarac odbranio golman Antverpena Sene Lamens, dok je u drugoj promašio čitav gol 12-13 metara udaljenosti.

Neće ipak previše mariti zbog toga u Unionu. Vreme je da slave za šta nisu imali veći povod još od 1935. godine kada su poslednji put postali šampioni države. A, i to bi mogli da ponove ove sezone. Na tri kola do kraja imaju tri boda zaostatka za Klub Brižom, odnosno dva za Anderlehtom.

Deluje teško izvodljivo, mada Union u narednom kolu gostuje upravo Klub Brižu, koji će za dve nedelje na noge Anderlehtu. Svašta bi moglo da se dogodi do kraja meseca...



tagovi

Union Sen ŽiloazAntverpenKup Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara