Rafael Leao i Teo Ernandez (Reuters)
Rafael Leao i Teo Ernandez (Reuters)

Leao nagazio na gas i protutnjao zagrebačkim auto-putem: Milan na bod do nokaut faze (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.10.22. | 22:38

Na Maksimiru su verovali u čudo, ali dobili su četiri lopte u mreži

Osam godina Milan čeka na nokaut fazu Lige šampiona, a sada ga do nje deli jedan korak, zapravio jedan bod! Rosoneri su večeras na Maksimiru velikom pobedom protiv Dinama (0:4) obezbedili sebi najidealniju moguću situaciju pred odlučujuće, šesto kolo Lige šampiona. Ako Salcburg za nedelju dana ne bude šokirao San Siro i odneo ceo plen, eto Milana tamo gde pripada, među 16 najboljih timova Evrope.

Veliku uslugu Rosonerima nešto ranije učinio je i Čelsi savladavši šampiona Austrije, a momci Stefana Piolija su znali šta im je činiti. Iako početak nije bio preterano ubedljiv, iako je sredinom prvog dela bilo perioda kada je Ćiprijan Tatarušanu morao da brani udarce domaćina, italijanski velikan je na vreme otključao rivala i time u drugom poluvremenu otvorio Rafaelu Leau više prostora za ono što radi najbolje... Za surfovanje pored, odnosno kroz protivničke odbrane. Nagazio je nezaustavljivi Portugalac na gas i protutnjao zagrebačkim auto-putem, ugasivši Dinamovim fudbalerima snove o utakmici koja je trebalo da predstavlja krunu generacije.

Izabrane vesti

Realnost je ipak drugačija. Nije se ponovilo maksimirsko čudo iz prve runde kada je mimo svih očekivanja stradao Čelsi. Dominik Livaković je uglavnom bio na vetrometini, taktika koju je najavio Ante Čačić da se suzi prostor Leau nije sprovedena u delo, a Milan osim što je prvi put sačuvao mrežu u Evropi ove sezone, može da se pohvali još jedinm dostignućem. Zvuči pomalo neverovatno, ali Rosoneri su prvi put od novembra 2005. godine i okršaja sa Fenerbahčeom postigli četiri gola na jednom meču Lige šampiona.

Laknulo je Stefanu Pioliju - videlo se to jasno i po energičnoj proslavi gola - kada je u 38. minutu idealan centaršut Tonalija unovčio Mateo Gabija. Dugo za italijanskog štopera nije bilo mesta u timu Milana, ali je uz povrede saugrača sa iste pozicije 23-godišnjak dobio šansu koju je opravdao na najbolji način.

Vodeći gol pred kraj prvog, pa još jedan početkom drugog dela. Nije moglo bolje za Rosonere koji kako znaju i umeju moraju da pronađu finansijsku formulu za produžetak ugovora Leau. Krenuo je Portugalac sa centra igrališta i bukvalno prošao kroz odbranu Dinama pre autoritativne završnice. Pomogla je i kretnja Tea Ernandeza koja je zbunila Dinamove defanzivce.

Već tada Dinamo je bio grogiran, dokusurio ga je penal dosuđen nad Sandrom Tonalijem koji je realizovao Olivije Žiru. Mogao je francuski golgeter do još jednog pogotka da nije promašio loptu nakon još jednog majstorskog prodora i centaršuta Leaa, ali je Robert Ljubičić slanjem lopte u svoju mrežu izrastao u najslabiju figuru na terenu ove večeri. Isti igrač je i skrivio penal deset minuta ranije.

Pobeda Rosonera mogla je da bude i daleko ubedljivija jer su se u završnici utakmice ređale šanse pred golom Livakovića. Prvo je zbog ofsajda poništen gol Tomaza Pobege, zatim su izgledne prilike propuptali rezervista Rade Krunić, odnosno Ante Rebić. Ali niko neće žaliti zbog toga.

Kada je reč o grupi G, Borusija Dortmund je odolela Mančester Sitiju, remi bez golova savršeno je odgovarao i jednima i drugima. Milioneri su i zvanično obezbedili mesto u nokaut fazi, a Građani odlazak u istu sa prve pozicije u grupi.

Dva detalja obeležila su duel u Nemačkoj. Prvo, krenuo je Pep Gvardiola sa Erlingom Halandom i Hulijanom Alvarezom u špicu, pa Norvežanina izveo već na poluvremenu. Međutim, nakon utakmice je španski stručnjak obrazložio da je najbolji strelac Sitija imao blagu temperaturu uoči utakmice. Jedino logično pitanje je zašto ga je Gvardiola uopšte poslao na teren u takvim okolnostima?

Drugi detalj, dogodio se malo pre isteka sat vremena igre. Rijad Marez je iznudio jedanaesterac, preuzeo odgovornost i... Promašio. Tačnije udarac mu je odbranio Švajcarac Gregor Kobel i to je otvorilo novo pitanje. Zašto je pored prvog penaldžije Gundogana, Marez šutirao. Posle Kopenhagena, novi promašaj sa bele tačke za Alžirca koji je u karijeri promašio čak 10 od 32 izvedena penala.

Siti jeste očekivano gospodario terenom, držao loptu u nogama gotovo 70 posto vremena, ali šampion Engleske nije bio u prepoznatljivom elementu. Očito da je nakon već obezbeđenog prolaska u nokaut fazu, entuzijazam pomalo opao.

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

GRUPA E

Salcburg - Čelsi 1:2 (0:1)

/Adamu 49 - Kovačić 23, Haverc 64/

Dinamo Zagreb - Milan 0:4 (0:1)

/Gabija 38, Leao 49, Žiru 59, Ljubičić 69ag/

GRUPA G

Sevilja - Kopenhagen 3:0 (0:0)

/En Nesiri 61, Isko 88, Montijel 90+2/

Dortmund - Mančester Siti 0:0



tagovi

Mateo GabijaRafael LeaoOlivije ŽiruDinamo Zagrebac milanMilan

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara