Maroko zakuvao grupu sa Hrvatima, Modriću su potrebni bolji igrači ispred

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.11.22. | 12:56

Treći meč bez golova na Mundijalu

(Od specijalnog izveštača iz Katara)

Svetski vicešampion je zaustavljen!

Izabrane vesti

Posle saudijske senzacije juče, arapski svet danas slavi bod Marokanaca protiv Hrvatske na otvaranju F grupe.

Zasluženih 0:0 Maroka protiv bezidejne Hrvatske bi mogli ozbiljno da zakomplikuju situaciju u grupi u kojoj su još Belgija i opasna Kanada. Imaju Marokanci više nego solidan tim koji ravnopravno konkuriše za nokaut fazu. Hrvatskoj sa druge strane nedostaje neko rešenje u napadačkoj liniji jer ovo danas je bilo prilično loše. Tačnije, Luki Modriću su potrebni bolji saigrači ispred, Zlatko Dalić mora da smisli nešto novo...

Da u Maroku vlada veliki optimizam pred ovaj Mundijal, videlo se to i po podršci navijača. Blizu 30.000 Marokanaca se našlo na tribinama stadiona Al Bajt, a makar 10.000 stolica je ostalo prazno što nastavlja kontroverze oko manjka publike u Kataru.

Marokanci su delovali agresivnije, Hrvati fudbalski pismenije. Luka Modrić je po običaju hteo da diktira tempo utakmice, ali su mu danas za to nedostajali bolji i rastrčaniji saigrači. Marokanci su vršili dobar pritisak na loptu i Realovog asa i nisu mu dozvoljavali da se razmahne.

Hrvatski levi bok sa Bornom Sosom i Ivanom Perišićem je trebalo da bude lokomotiva ofanzive, ali su naišli na sjajnog Ašrafa Hakimi. As Pari Sen Žermena je dobio gomilu duela, gurao napred, unosio nemir u poslednjoj trećini Hrvata.... Koliko samo snage, brzine i agresije ima u tom momku. Tu i tamo je imao podršku Hakima Ziješa.

As Čelsija se nije baš natrčao, često je delio usmene lekcije siagračima pa se možda i po tome videlo zašto je baš on, a ne na primer Hakimi, imao problem sa prethodnim selektorom Vahidom Halilihodžićem. Naravno da se hvatao za svaki slobodnjak i da nije ništa uradio. Kao onaj iz 20. minuta kada je iz vrlo dobre pozicije pogodio živi zid. Gubio je lopte i duele i ostavio na cedilu Hakimija par puta kada je ovaj krenuo napred.

Imala je Hrvatska više loptu u posedu, ali nije uspevala da to materijalizuje kroz neke konkretne šanse. Praktično, jedinu pravu je imao do tada neprimetni Nikola Vlašić kada je sa prve stative na petercu promašio praktično zicer posle prodora Sose. Ali Seviljin golman Bono je odbranio. Bio je to jedini šut u okvir gola za poluvreme...

U drugi deo igre je Dalić krenuo bez Vlašića i uveo Pašalića da proba da pronađe rupu između marokanskih linija. Uspeo je Atalantin vezista da unese mali nemir u odbranu rivala, bio na dve dobre lopte, ali su Marokanci oba puta u poslednjoj sekundi otklonili opasnost.

Uglavnom je Hrvatska centaršutevima tražila drugu stativu i tako pravila jedine probleme protivniku. Kroz pas i sredinu - ništa. Modrić je genijalnom dugom loptom našao desnog beka Juranoviča, ovaj prošao, centrirao na drugu stativu, ali je Hakimi spasao i izbio u korner posle kojeg je Hrvatska imala najbolju šansu u drugom poluvremenu. Tada je Bono očistio ispred Gvardiola u poslednjem momentu, a Amrabat sa gol linije posle odbitka Lovrena

Marokanci su svesno prepustili posed, vrebali kontru i nadali se nekoj brzoj tranziciji. Kao kada je Hakimi protutnjao desnim bokom, uputio odličnu loptu na peterac, ali niko od trojice njegovih saigrača nije bio na pravom mestu. Ili kada je Abde Ezalzuli upropastio obećavajuću kontru. Imao je Hakimi i bombu iz slobodnjaka, ali je Livaković ukrotio. Širio je ruke tada Luka Modrić i pozivao svoje saigrače da se probude.

Selektor Dalić ga je video pa je regaovao izmenom i uveo Livaju umesto Kramarića, ali ni ovaj ništa nije uradio. Ni Majer umesto Kovačića. Marokanci su ostali bez povređenog Mazrauija, a navijači su počeli da prizivaju ime Hamdale, kralja strelaca arapskog fudbala poslednjih godina. Kada ga je selektor desetak minuta pre kraja ubacio u igru, nastalo je opšte oduševljenje na tribinama, ali ni taj famozni Hamdala nije uspeo da uđe u šansu.

Na kraju su oba tima igrala oprezno, navijači su pokušali da poguraju Marokance, ali Hrvatska nije dozvolila nikakav prilaz golu.

Poštena nula.

MAROKO - HRVATSKA 0:0

Stadion: Al Bajt (Al Kor)

Sudija: Fernando Rapalini (Argentina)

Maroko (4-3-3): Bono - Hakimi, Agerd, Sajs, Mazraui (od 60. Atija Alah) - Unahi (od 81. Sabiri), Amrabat, Amala - Ziješ, En Nesiri (od 81. Hamdala), Bufal (od 65. Ezalzuli).

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić (od 79. Majer) - Vlašić (od 46. Pašalić), Kramarić (od 71. Livaja), Perišić.




tagovi

Katar2022Luka ModrićSofjan AmrabatMarokoAšraf HakimiNikola VlašićZlatko Dalić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara