Gol Mislava Oršića (©Reuters)
Gol Mislava Oršića (©Reuters)

Mogu da im zavide i fudbalske velesile: Hrvati drugi, pa treći na svetu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.12.22. | 17:54

Oršićeva "kifla" prevelik zalogaj za Marokance - 2:1

Voli Mislav Oršić utakmice kada protivnički gol čuva Jasin Bunu. Dvaput ga je savladao prošle sezone u mečevima plej-ofa Lige Evrope, između zagrebačkog Dinama i Sevilje, a onda i večeras u susretu Hrvatske i Maroka za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Sjajnom "kiflom" sa leve strane u 42. minutu 29-godišnji napadač doneo je svojoj selekciji prednost 2:1. Ispostavilo se i pobedu, pošto se rezultat uprkos pokušajima Marokanaca da još jednom izjednače, do kraja nije menjao.

Izabrane vesti

Popeli su se Hrvati na stepenik niže u odnosu na Svetsko prvenstvo u Rusiji pre četiri godine, ali svakako neće nezadovoljni napustiti Katar. Igrati polufinale i osvojiti odličje na dva uzastopna Mundijala podvig je kojim se malo koja reprezentacija može pohvaliti. Pritom, na prošlom turniru ekipa Zlatka Dalića poražena je od Francuske (2:4), koja će ponovo igrti u finalu, a ovaj put zaustavila ju je Argentina (0:3) s Leom Mesijem motivisanim da osvoji jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri i na najlepši način okonča svoje peto i poslednje učešće na svetskim prvenstvima.

Pobedom nad Marokom Hrvati su ponovili uspeh iz svog debitantskog nastupa na Mundijalima, 1998. u Francuskoj i prvi put od tadašnjeg meča za treće mesto protiv Holandije, kada su slavili 2:1 pogocima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera, ostvarili pobedu u nokaut fazi nekog velikog turnira (SP, EP) bez produžetaka ili penala.

Nije današnja utakmica donela posebno kvalitetan i uzbudljiv meč. Umor igrača bio je uočljiv na obe strane, a kako je vreme odmicalo došle su i povrede. Čak trojica prinudno su morali van igre: Dari i El Jamik u Maroku, a Kramarić u Hrvatskoj. Počelo je, ipak, ranim golovima.

Hrvatska je povela već u 7. minutu preko Joška Gvardiola posle perfektno izvedene akcije na slobodnjak. Svi su očekivali centrašut Luke Modrića, ali je on preskočio loptu, Lovro Majer je preko živog zida pronašao Ivana Perišića, a on glavom proigrao Gvardiola, koji je sjajno šutirao takođe glavom, u letu.

Kasnio je Afraš Dari u toj akciji Hrvata s postavljanjem ofsajda, ali se štoper Maroka iskupio samo dva minuta kasnije. Ponovo je gol viđen nakon prekida. Hakim Ziješ je centrirao, a Lovro Majer u pokušaju da ga blokira zapravo asistirao Dariju.


Izjednačenje je dalo vetar u leđa Marokancima željnim da dodatno poboljšaju najbolji učinak neke afričke selekcije na svetskim prvenstvima, te su zaređali sa nekoliko odličnih napada. Ipak, Hakimi je prejako centrirao u 29, Bufal neprecizno šutirao u 33. minutu, a onda je stigla kazna. Dok su čekali odlazak na odmor kako bi skupili energiju za novi juriš, Marokanci su tromo delovali na napad rivala u 42. minutu, okončan fantastičnim udarcem Oršića. Bio je to njegov prvi gol na turniru u Kataru.

U drugom poluvremenu Marokanci su se trudili koliko su mogli. Fizički i emotivno iscrpljen tim Valida Regragija, bez nekoliko standardnih prvotimaca, pre svih štopera i kapitena Saisa, nije ipak mogao do novog podviga protiv defanzivno taktički odlične Hrvatske. Imali su čak i sreću u 72. minutu da sudija Abdulrahman Al Džasim iz Katara ne dosudi penal posle strarta na Gvardiola koji je istrčao kontru i bio u prilici da se po drugi put upiše u strelce. Samouvereno je arbitar odmahnuo rukom, a potom i na konsultaciju sa VAR sobom pokazao da se igra nastavi.

Malo je nedostajalo da u poslednjim trenucima meča En Nesiri izbori produžetke. Ostao je Livaković ukopan u mestu posle njegovog šuta glavom, ali je lopta prošla malo preko prečke i završila na spoljnjem delu mreže.

Ostaće Marokancima za utehu 0:0 iz prvog kola grupne faze sa Hrvatskom, a pamtiće se pobede nad Belgijom (2:0), Kanadom (2:1), eliminacija Španije penalima posle 0:0, te Portugala 1:0. Brojne simaptije prikupila je ova severnoafrička selekcija svojim partijama, pre svega hrabrom igrom i upornošću protiv kog god rivala da je igrala.

Hrvatska je protiv Argentine bila razbijena, ali se brzo konsolidovala i zrelom igrom, bez mnogo grešaka, stgila do još jednog značajnog rezultata u svojoj istoriji. Iz Katara, takođe, nosi i eliminaciju prvog favorita za pehar, Brazila. Bio je ovo dosta drugačiji sastav u odnosu na Mundijal u Rusiji, ali ponovo odlično vođen od strane Zlatka Dalića, uz promovisanje Joška Gvardiola kao jednog od trenutno najboljih štopera planete.

SVETSKO PRVENSTVO 2022, MEČ ZA TREĆE MESTO

HRVATSKA - MAROKO 2:1 (2:1)

/Gvardiol 7, Oršić 42 - Dari 9/

Al Rajan

Stadion: Kalifa Internešnal

Sudija: Abdulrahman Al Džasim (Katar)

Žuti kartoni: Unahi, Amalah (Maroko)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić – Modrić, Kovačić, Majer (od 66. Pašalić) – Kramarić (od 61. Vlašić), Livaja (od 66. Petković), Oršić (od 95. Oršić).

MAROKO (4-3-3): Bono – Hakimi, Dari (od 64. Benun), El Jamik (od 67. Amalah), Alah – Sabiri (od 46. Šair), El Hanus (od 56. Unahi), Amrabat – Ziješ, En Nesiri, Bufal (od 64. Zaruri).



SVETSKO PRVENSTVO 2022, FINALE

Nedelja

16.00: (2.85) Argentina (3.10) Francuska (2.90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Maroka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara