Granit Džaka i Zambo Angisa (©Reuters)
Granit Džaka i Zambo Angisa (©Reuters)

Mogu li Sajdžije da ukrote Lavove? Džaka ključ, Songova dilema – Abubakar ili Šupo Motan

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.11.22. | 08:07

Svetsko prvenstvo u Kataru, Grupa G: Švajcarska blagi favorit danas (11.00) u Al Vakri protiv trećeplasirane selekcije sa Kupa Afričkih nacija, Kameruna

Došao je i taj dan – debi izabranika Dragana Stojkovića Piksija na Mundijalu u Kataru i meč sa strašnim Brazilom, prvim favoritom za krunu u Kataru. Epicentar srpske javnosti biće večeras od 20 časova, ali pre toga, igraće se prvi meč Grupe G u Al Vakri, duel Švajcarske i Kameruna (11.00). Teško je reći koji bi nam rezultat odgovarao, možda da ne bude pobednika.

Sajdžije imaju ulogu blagog favorita, ali ne sme da se potceni tim Rigoberta Songa. Jeste da selektor ne zna ni sva imena svojih igrača, jeste da se obrukao na konferencije za medije, jeste da glavnu reč vodi Samuel Eto, ali imena Šupa Motana, Vensana Abubakara, Toka Ekambija, Zambe Angise, Andrea Onane, ulivaju strahopoštovanje.

Izabrane vesti

Švajcarci su uvek nezgodni na velikim takmičenjima. Ne puca od kvaliteta, ali Jan Zomer, Granit Džaka i drugovi žele novi prolazak u nokaut fazu, kao pre četiri godine u Rusiji, kada su u grupi sa Srbijom, Brazilom i Kostarikom bili drugi.

11.00: (1,80) Švajcarska (3,60) Kamerun (5,20)

Obe selekcije su bile veoma dobre na kontinentalnim šampionatima. Švajcarska je igrala četvrtifinale Evropskog prvenstva prošle godine, dok su Lavovi bili treći na Kupu Afričkih nacija gde je Senegal bio šampion.

Vladimir Petković je prošle godine ustupio mesto na klupi Muratu Jakinu, nekadašnjem reprezentativcu Švajcarske, turskog porekla. Nije se proslavio kao klupski trener, a na prvom izazovu kao selektor uspeo je svoju selekciju da odvede direktno na Mundijal, ispred evropskog šampiona Italije.

Dobra vest za Švajcarce je da spreman Jan Zomer. Jedan od najpotcenjenijih golmana današnjice brani u sjajnoj formi u Borusiju iz Menhengladbaha. Povredio se u oktobru u dresu Koltova, bio je neizvestan za ovaj Mundijal, ali na vreme se oporavio. Igrao je protiv Gane u generalnoj probi koju su Sajdžije odigrale loše, poražene su sa 2:0. I dalje je jedan od aduta nekadašnji fudbaler Liverpula Džerdan Šaćiri.

Albanac rođen u Srbiji daleko je od stare forme, a ono što može da bude veliki hendikep po omalenog krilnog napadača je da nije u takmičarskom ritmu. Sa Čikago Fajerom je pre više od mesec dana odigrao poslednji meč u MLS-u. Boje Švajcarske je branio 109 puta i trebalo bi da bude partner u špicu sa napadačem Monaka Embolom. Ipak, ključ je kod Granita Džake koji ove sezone igra fantastično u dresu Arsenala, lidera Premijer lige.

20.00: (1.57) Brazil (4,40) Srbija (6,40

Kamerunci u svim linijama tima imaju vrhunske igrače koje brane boje velikih evropskih klubva. Na golu je Andre Onana iz Intera, u sjajnoj formi je vezista Napolija Andre Frank Zambo Angisa. Junak pobede u Alžiru u finalu plej-ofa afričkih kvalifikacija, Toko Ekambi, pretiće sa krila, dok je velika borba u špicu za mesto najisturenijeg napadača. Čini se da je zbog starih zasluga mesto kaparisano za Vensana Abubakara, iako je Erik Maksim Šupo Motan u mnogo boljoj formi. Ove jeseni nemilosrdno trese mreže u dresu Bajerna i odlično je nadoknadio odsustvo Senegalca Sadija Manea. U oba pripremna meča pred Katar, nekadašnji špic Porta i Bešiktaša imao je prednost u odnosu na napadača Bavaraca.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA DA BUDE PRVA U GRUPI G, A BRAZIL DRUGI JE 11,0.

Nisu ni Kamerunci oduševili u generalnoj probi. Odigrali su samo 1:1 sa Panamom, a u nastavku je pogodak postigao Šupo Motan koji je u zamenio Abubakara.

Švajcarci su imali impresivan završetak Lige nacija u septembru ove godine. Dobili su Španiju u gostima sa 2:1 i istim rezultatom na svom terenu slavili protiv Čeha. Pre toga su pobedili i Portugaliju sa 1:0. Neukrotivi lavovi su razočarali u prijateljskim mečevima ove godine. Osim remija sa Panamom u generalnoj probi pred Mundijal, nisu useli da dobiju slabašnu Jamajku (1:1), a poraženi su od Južne Koreje (0:1) i Uzbekistana (0:2).

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE DŽERDAN ŠAĆIRI DA BUDE NAJBOLJI STRELAC SVOJE REPREZENTACIJE U KATARU JE 10,0.

Sećamo se generacije Rožea Mile iz Italije 1990. godine i četvrtfinala Svetskog prvenstva, što je najveći uspeh nekadašnjeg prvaka Afrike. Možda su autsajderi grupe, ali će Lavovi skupo da prodaju kožu u Kataru, kadri su da iznenade obe evropske selekcije, kao i Brazilce.

Biće ovo prvi meč Švajcarske i Kameruna u istoriji.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

ŠVAJCARSKA – KAMERUN, 11.00

AL VAKRA

Stadion: Al Džanub

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

ŠVAJCARSKA (4-3-3): Zomer – Rodrigez, Akandži, Elvedi, Vidmer – Džaka, Frojler, Sou – Vargas, Šaćiri, Embolo

KAMERUN (4-4-2): Onana – Tolo, Kasteleto, Nkulu, Fai – Angisa, Hongla, Nčam, Mbeumo – Ekambi, Abubakar

SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA G

11.00: (1,80) Švajcarska (3,60) Kamerun (5,20)

20.00: (1.57) Brazil (4,40) Srbija (6,40)

***kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Švajcarskereprezentacija KamerunaKatar2022Rigober SongMurat JakinGranit DžakaVensan Abubakar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara