Evan Ferguson (©Reuters)
Evan Ferguson (©Reuters)

MOZZART ANALIZZA: Nova velika nada evropskog fudbala

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.05.23. | 10:35

Evan Ferguson ima tek 18 godina, ali nema sumnje da je pred njim velika budućnost

Ogromne mogućnosti i kvalitet brišu granicu godina, na stranu stavljaju neiskustvo i mladost. Tako je Evan Ferguson, nova mlada zvezda Premijer Lige, debi u seniorskom fudbalu, tada za irski Bohemijans, zabeležio sa svega 14 godina. Nije slučajno. Iz nekog ugla nije prirodno ili uobičajeno, ali je Ferguson i tada pokazivao da ima sve predispozicije za tako nešto, s obzirom da je, pre svega, fizički odskakao i bio sposoban da i u tom periodu postane konkurentan na seniorskom nivou.

Neki bazični fizički parametri (visina/težina) možda ne mogu mnogo toga da kažu, ali Fergusonov fizički kapacitet je na nivou elitnih igrača, a njega on već sa 18 godina koristi na izuzetan način. Poseduje izuzetno razvijenu muskulaturu, dobar balans razvijenosti mišićne mase sa ekstremitetima, izdržljiv je, fenomenalan u duelima, sa dobro razvijenom tehnikom igre u samim duelu.

Izabrane vesti

Već sada uspeva da veoma često bude dominantan u kontaktnim duelima protiv daleko starijih igrača, pre svega na račun svojih fizičkih mogućnosti.

Vrlo odmereno koristi intenzitet u duelima, retko pravi faulove u napadu, izuzetno koristi ramena i tehniku građenja i zauzimanja pozicije ispred protivničkog igrača kako bi se nametnuo u duelu, izdržljiv je i ne remeti ga protivnički kontakt. U primeru iznad, čak iako je inicijalno bio u lošijoj poziciji u odnosu na protivnika, dalje od lopte, na račun svojih fizičkih mogućnosti i tehnike igre u duelu, dominantno je dobio duel i izbacio protivničkog štopera, izgradivši sebi poziciju za preotimanje lopte — a potom i za postizanje gola. Sličan primer i na slikama ispod.

Impresivne mogućnosti u duelu, ali je kod Fergusona još impresivnija brzina reakcije kojom ulazi u duel i uspostavlja prednost pri kontaktu. Taj segment se naročito može videti u trenucima kada izgubi kontrolu nad loptom. Tehnički je na visokom nivou za igrače takve konstitucije i takvog stila igre, međutim, dešavaju mu se nešto tvrđi prijemi i povremena slabija obrada lopte pri prvom dodiru, po čemu mu se dešava da pri prijemu izgubi loptu iz potpune kontrole stopala. Međutim, sjajna reakcija i fizičke mogućnosti omogućavaju mu da je povrati čak i u takvim okolnostima, dobijajući duel protiv protivnika koji mu je oduzme.

Sličan primer i na utakmici protiv Čelsija. Impresivna izdržljivost pri duelu, kao i tehnika kontrole duela ramenom, uz sjajnu prirodnu i razvijenu fizičku snagu.

Lošiji prijemi su u Fergusonovom slučaju ipak ređi. Njegov tehnički kvalitet je na veoma zavidnom nivou, a naročito se ističe sposobnošću igre iz prvog dodira, kao i po veoma kvalitetnim odloženim loptama kada je leđima okrenut golu. Vrlo dobro prepoznaje slobodne saigrače, dobro selektira rešenja i tehnički veoma dobro obrađene i kontrolisane lopte ostavlja svojim saigračima.

Sposoban je i da koristi obe noge pri saradnji sa saigračima, kao i pri obradi lopte na tehničkom planu. Brzo adaptira telo na okolnosti, donosi odluke i sarađuje sa igračima. Za igrača takve konstitucije — to su zlata vredni kvaliteti.

Generalno, sposoban je da ubrzava igru kao fokalna tačka napada, da učestvuje u igri, kombinuje sa saigračima i čini i njih uključenijim, a da nadasve on i dalje bude centralno-orijentisan, da ne napušta previše centralni deo terena i bude u dobrim situacijama da se po odloženoj lopti direktno kreće prema golu i napada šesnaesterac.

Generalno, reakcije u trenucima kada je pritisnut sa leđa su mu veoma kvalitetne, a čak i raznovrsne. Sposoban je da trpi kontakt sa leđa, pre svega zbog stabilnosti u nogama, kukovima i listovima, zbog muskulature i fizičke snage, zbog tehnike kojom kvalitetno obrađuje i smiruje loptu, ali i tehnike građenja lopte i održavanja balansa i stabilnosti prilikom duela sa protivnikom. Teško ga je poremetiti, a čak mu je teško i prići kako bi mu se sa leđa izbila lopta.

Pokazao je nekada čak ume da jako dobro i izbegava kontakt, odnosno da koristi finte telom kako bi eliminisao protivnika pre nego što do duela i dođe:

Jedan od esencijalnih kvaliteta koji mu i omogućava da tako aktivno bude involviran u napade svoje ekipe je sjajan tajming pri demarkiranju i nuđenju saigračima kao opcija za prijem lopte, ali i sposobnost da igra na malim prostorima, između protivničkih linija tima. Kao i u sledećem primeru, odličnim demarkacijama, energičnim kretnjama i stalnom aktivnošću uspeva da pravi prednost u odnosu na protivnike i sebi obezbeđuje prostor i vreme da primi loptu, što je u momentima igre na manjem prostoru i pod pritiskom esencijalno za efikasno funkcionisanje i uspešnost.

Kvalitet u demarkiranju i nuđenju koristi i kada se spušta prema lopti, kada se pojavljuje kao opcija koja je saigraču potrebna da bi izbegao problem, a čime dodatno pospešuje timski protok lopte.

Kada pričamo o igri na manjem prostoru, između protivničkih linija — Ferguson zauzima jako dobre pozicije, čak i između većeg broja protivničkih igrača prepoznaje prazne prostore i u njima se pravovremeno pojavljuje, čime obezbeđuje sebi priliku za prijem i odlaganje lopte.

Od Fergusona će se najčešće videti odložene lopte, produženi pas i ubrzanje igre, bez preteranog zadržavanja lopte, što je kao razumevanje sopstvenih kvaliteta ali i timske ideje veliki adut. Nikada se, analizirajući pojedinac, ne smeju izostaviti percepcija igre i vrednosti koje igrač gaji u igri. Fergusonove vrednosti u igri apsolutno su u skladu sa njegovim mogućnostima, kvalitetima, ali i sa timskim identitetom, što ocenu za njegovo razumevanje same igre značajno podiže. Taj kvalitet je jako često podjednako važan kao neki drugi, fizički ili tehnički.

Ipak, daleko od toga su mu tehnički kvaliteti ograničeni samo na igru iz malog broja dodira. Apsolutno je sposoban da i na malom prostoru prima loptu i zadrži je pod kontrolom.

Priča o njegovim tehničkim sposobnostima bi bila nepotpuna ako se ne bi istakla sposobnost kontrolisanja i primirivanja tehničkih zahtevnih lopti, što on uspeva u pokretu, i to sa obe noge. Pogodak koji je postigao protiv Grimzbija u FA Kupu to potvrđuje.

Završnica je poseban segment u kojem je Ferguson izrazito kvalitetan. Udarci po lopti su mu visokog kvaliteta, tehnički obrađeni i pravilni, sposoban je da šutira različitim delovima stopala, a kao i u drugim segmentima — sa obe noge. Brzina i intenzitet udarca je odličan, udarci su neretko snažni i teški za branjenje čak i kada nisu najprecizniji, a preciznosti mu generalno ne manjka. Na 2,65 udaraca po utakmici, čak polovina, odnosno 50% njih mu ide direktno u okvir gola, a dodatno je važno napomenuti da je u ovoj sezoni, kada gledamo sva takmičenja, nadmašio svoj broj očekivanih golova prema naprednoj statistici. Broj očekivanih golova mu, pred ulazak u poslednje kolo Premijer Lige, iznosi 8,62, a on je postigao čak 13 pogodaka.

Evan Ferguson je zapravo još jedan simbol pobede sistema Brajtona, kluba sa ekstremno razvijenom skauting mrežom koja iz godine u godinu pronalazi veoma mlade i veoma interesantne igrače sa visokim potencijalom kvaliteta, iz sredina koje nisu toliko marketinški popularne, što Brajtonu omogućava da perspektivne igrače dovodi za prilično mali novac. U trenutnom rosteru Brajtona, mnogo je takvih primera. Ferguson je možda jedan od poslednjih, uz Paragvajca Hulija Ensisa, o kojem bi takođe jednom prilikom trebalo pisati i pričati. Ferguson je usled korena imao priliku da zaigra za englesku reprezentaciju, međutim, on se odlučio za matičnu reprezentaciju Republike Irske, za koju je već bio i strelac, a sve što on ove sezone pokazuje i što generalno ima da ponudi — obećava mnogo — obećava novu veliku stvar za evropski fudbal. Njegov sadašnji trener, Roberto De Zerbi, priznao je da se radi o jednom od najvećih evropskih potencijala. To je izvesno dovoljan kompliment.

Piše: Albert MORGAN, fudbalski analitičar i pomoćni trener


tagovi

mozzart analizzaEvan Ferguson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara