(©Reuters)
(©Reuters)

Mundijal 2026 je "pred vratima", FIFA još ne zna u kojem će se formatu igrati

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.12.22. | 13:04

Lome se koplja kako rasporediti 48 učesnika

Kada u nedelju veče padne zavesa na Svetsko prvenstvo u Kataru, počeće odmah pripreme za naredni šampionat, koji će se 2026. godine igrati u SAD, Meksiku i Kanadi. Ili bi makar trebalo da počnu...

Konfuzija kakva trenutno vlada u FIFA još nije viđena. Četiri godine pre Mundijala, a dve pre početka kvalifikacija još se ne zna ni sistem turnira 2026. niti kvalifikacija za isti! A, trebalo bi da je Svetska fudbalska asocijacija ozbiljna organizacija, makar se takvom predstavlja.

Izabrane vesti

Zabunu unosi činjenica da će sledeći Mundijal imati revolucionaran izgled, jer će na njemu igrati 48 reprezentacija. To je dramatičan skok u odnosu na aktuelni format u kojem učestvuju 32 najbolje selekcije na svetu.

FIFA se još nije opredelila kako će izgledati tako glomazno takmičenje, a od toga direktno zavisi i koliko će biti utakmica na turniru, kao i koliko će dana da traje. Za sada stoji načelno da će se igrati 35 dana umesto 29 koliko traje takmičenje u Kataru i da će se broj utakmica podići sa 64 na čak 104!

Početna zamisao je bila da se igra 16 grupa sa po tri tima, da bi se pre nekoliko dana shvatilo da to otvara prostor za mahinacije. A, bilo ih je tokom mundijalske istorije... Tako bi u poslednjem kolu grupne faze jedna reprezentacija bila slobodna, što bi uz splet okolnosti moglo da dovede da ostale dve odigraju međusobni meč onako kako odgovara i jednim i drugima. I tu treću pošalju kući.

Sada preovladava ideja da se 48 timova podeli u 12 grupa po četiri, pa bi u nokaut fazu išla dva najbolja iz svake grupe plus osam najboljih trećeplasiranih. Ali i to donosi vrlo glomaznu eliminacionu fazu takmičenja. Istovremeno, ipak, deluje kao najracionalnije rešenje.

Opcija tri je da se Mundijal potpuno podeli u dve grupe, dva dela kostura. Da se igraju dva zasebna turnira, pa da u finalu igraju pobednici ta dva turnira. Kako bi to u detalje izgledalo, za sada nema podataka.

Ne zna se u ovom momentu ni sistem kvalifikacija za naredni Mundijal. UEFA je najavila da će svoj format objaviti 25. januara sledeće godine. U Južnoj Americi se ništa neće promeniti, igraće i dalje svi u jednoj grupi, samo će se povećati broj putnika na šampionat sveta. Ostale konfederacije će se tek izjasniti.

Ono što se zna je raspored mesta. Meksiko, SAD i Kanada idu direktno na Mudnijal kao domaćini. Azija će ubuduće davati osam reprezentacija za SP, devet će ići iz Afrike, šest iz Konkakaf zone (Severna, Srednja Amerika i Karibi, s tim što su sva tri domaćina iz ove zone), šest će biti i iz Južne Amerike, jedna iz Okeanije, dok će najveći broj predstavnika dati Evropa – 16. Za preostala dva upražnjena mesta igraće se, kao i do sada, interkontinentalni baraži.

Mečevi narednog Svetskog prvenstva igraće se pretežno u SAD. Čak 11 gradova će biti iz ove zemlje: Sijetl, San Francisko, Los Anđeles, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Majami, Atlanta, Filadelfija, Boston i Njujork. U Meksiku će se igrati u tri grada: Meksiko sitiju, Gvadalahari i Montereju, dok će u Kanadi domaćini biti Toronto i Vankuver.


tagovi

Katar2022FIFAMundijal 2026

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara