(© Reuters)
(© Reuters)

Mundijalski kalkulator: Sve zavrzlame uoči poslednjeg kola grupne faze

Vreme čitanja: 6min | uto. 29.11.22. | 04:33

Detaljan pregled stanja: tri selekcije prošle u osminu finala, dve ispale, tri nisu dale gol, možda odluči i fer-plej

Ostala je još završna trećina takmičenja po grupama, da se raščivija ko sve zaslužuje mesto u eliminacionoj fazi Mundijala, a ko se vraća kući. Dva kola su okončana i zasad se zna da su mesta u osmini finala osigurale tri reprezentacije: prvak sveta Francuska, Brazil u svojstvu najvećeg izazivača i Portugal.

Blizu su Španija, Holandija i Engleska... Poslednje dve selekcije će to, sva je prilika potvrditi već tokom utorka. Jedino se zna da dalje ne mogu Katar,domaćin turnira, te Kanada, dok tri nisu dale gol (Tunis, Meksiko i Urugvaj), pa će mečevi poslednjeg kola grupne faze biti prilika da popravi učinak i probiju se, eventualno, u nastavak turnira.

Izabrane vesti

U takvim slučajevima u pomoć priskače matematika, da pojasni šta je kome potrebno pred poslednjih 90 minuta grupnog dela nadmetanja u Kataru. Uz napomenu da iz svake grupe u osminu finala prolaze po dve selekcije. Prvi kriterijum su bodovi, a ukoliko su oni isti odlučuju ukupna gol-razlika, broj golova, međusobni učinak, fer-plej (broj žutih kartona), a ako su baš u svim segmentima rivali poravnati, putnika dalje odlučuje žreb.

GRUPA A

EKVADOR: Pobedom ili nerešenim rezultatom u međusobnom duelu sa Senegalom plasiraće se u osminu finala. Može dalje i porazom, pod uslovom da Holandija izgubi većom razlikom od Katara nego Južnoamerikanci od Afrikanaca. Ako Ekvador i Holandija pretrpe identične poraze odlučivao bi fer-plej kriterijum.

HOLANDIJA: Ide dalje ako pobedi ili odigra nerešeno sa Katarom. Može i porazom od domaćina, pod uslovom da Ekvador izgubi većom razlikom od Senegala. Ako Ekvador odigra nerešeno, Lale mogu sebi da priušte poraz od gola razlike.

SENEGAL: Prolazi pod uslovom da trijumfuje nad Ekvadorom. U slučaju remija, morao bi da čeka poraz Holandije od Katara od najmanje tri razlike ili da Lale izgube dva razlike, a da onda Afrikanci postignu više golova nego Van Galov tim u poslednjem kolu.

KATAR: Posle dva poraza bez šansi za prolaz.

16.00: (2,60) Ekvador (2,95) Senegal (3,00) 16.00: (1,35) Holandija (7,00) Katar (13,95)

GRUPA B

ENGLESKA: Ide u osminu finala pobedom ili remijem sa Velsom. Čak i poraz do tri razlike je vodi dalje. Ako se drugi meč grupe okonča nerešenim ishodom, Englezi mogu da priušte sebi i ubedljiviji poraz. Jedini scenario po kome Sautgejtvov tim ispada jeste da izgubi minimum šest razlike od Velsa, a bude pobednika na drugom susretu.

IRAN: Prolazi pod uslovom da savlada Sjedinjene Američke Države. Ako bude nerešeno, mora da čeka da Engleska ne izgubi od Velsa ili da ne izgubi više od šest razlike.

SAD: Jedini scenario koji ga vodi u osminu finala je pobeda nad Iranom.

VELS: Potrebna mu je pobeda nad Engleskom od bar četiri razlike ili bilo koji trijumf, ako se drugi meč grupa okonča remijem.

20.00: (4,25) Iran (3,35) SAD (2,20)

20.00: (8,00) Vels (4,20) Engleska (1,50)

GRUPA C

POLJSKA: Ako ne izgubi od Argentine biće učesnik osmine finala. Pod uslovom da Saudijska Arabija i Meksiko završe duel remijem, Poljaci bi prošli i porazom do dva razlike.

ARGENTINA: Prolazi pobedom nad Poljskom. U slučaju nerešenog rezultata, morala bi da se nada da ne bude pobednika na duelu Meksiko – Saudijska Arabija ili da Sombrerosi dobiju, ali samo tako da nemaju bolju gol-razliku od Južnoamerikanaca.

SAUDIJSKA ARABIJA: Pobeda je vodi u naredni krug. U slučaju remija, morala bi da čeka ili poraz Argentine ili pobedu Skalonijevog tima koja bi joj omogućila da ima bolju gol-razliku od Poljaka.

MEKSIKO: Tri scenarija ima da prođe. U svakom mora da pobedi i da čeka – da Argentina pobedi; ili da se drugi meč okonča remijem, ali tako da Meksiko ima bolju gol-razliku od Argentine; ili da Poljska izgubi, a Meksiko ostvari makar identičnu gol-razliku kao Levandovski i kompanija.

GRUPA D

FRANCUSKA: Već je obezbedila mesto u osmini finala.

AUSTRALIJA: Prolazi ako pobedi Dansku. Može dalje i remijem, pod uslovom da Tunis ne savlada Francusku.

DANSKA: Biće učesnik osmine finala pobedom nad Australijom, a ako Tunis ne dobije Francuze ili ako ne bude imao bolju gol-razliku čak i da savlada Galske petlove.

TUNIS: Ide dalje pod uslovom da savlada Francusku, a na drugom meču bude remi. Ili da Danska pobedi, a ne ostvari bolju gol-razliku od Tunisa.

GRUPA E

ŠPANIJA: Prolazi ako ne izgubi od Japana. U slučaju neuspeha ide dalje pod uslovom da bude remi na susretu Nemačka – Kostarika. Ako jedan od ta dva tima dobije, a Španija izgubi, odlučivala bi gol-razlika. Tu je Crvena furija u prednosti, zbog 7:0 na otvaranju sa Tikosima. U posebnom slučaju (da Nemačka dobije 7:0, a Španija izgubi 1:2) onda bi se umešao fer-plej i odlučivao bi manji broj žutih kartona.

NEMAČKA: Postoji nekoliko scenarija. U svakom Nemačka mora da pobedi Kostariku, ali joj to nije dovoljno. U prvom, potrebno je da Španija bude bolja od Japana. Ako bi na tom susretu bilo nerešeno, onda bi Flikova ekipa morala da dobije Kostariku makar dva razlike. Nemacima pobeda od 1:0 „važi“ samo ako Japan i Španija odigraju 0:0. Onda bi Elf prošao na osnovu većeg broja golova od Azijata. Ako Japan dobije Španiju, a Nemačka Kostariku gledala bi se gol-razlika evropskih selekcija i to je Enrikeov sastav u u prednosti, zbog 7:0 na premijeri.

Postoji i specijalni slučaj: da Španija izgubi 1:2, Nemačka dobije 7:0. Onda bi evropski timovi imali po četiri boda, identičnu gol-razliku (plus šest), isti broj datih i primljenih golova, odlučivao bi fer-plej kriterijum, a tu su trenutno Španci u prednosti.

JAPAN: Ide dalje pobedom nad Španijom. U slučaju nerešenog rezultata, ne bi mu odgovarala pobeda Kostarike nad Nemačkom, kao ni trijumf Pancir divizije od dva ili više golova razlike.

KOSTARIKA: Ide dalje pod uslovom da pobedi Nemačku. Ako odigra nerešeno, morala bi da sačeka poraz Japana.

GRUPA F

HRVATSKA: Pobeda ili remi sa Belgijom je vode dalje. Može do osmine finala i porazom ako Maroko izgubi i okonča takmičenje u grupi slabijom gol-razlikom od viceprvaka sveta.

MAROKO: Ako ne izgubi susret sa Kanadom ide dalje. Može i porazom, ako se ispuni jedan od uslova: a) da Belgija izgubi; b) da Crveni đavoli odigraju nerešeno, ali da nemaju bolju gol-razliku od Maroka; c) da Hrvatska izgubi, a da nema bolju gol-razliku od Afrikanaca.

BELGIJA: Pobedom nad Hrvartskom ide dalje. Može i remijem, samo ako Maroko izgubi i pritom završi sa slabijom gol-razlikom od selekcije Roberta Martineza.

KANADA: Već je eliminisana.

GRUPA G

BRAZIL: Već je učesnik osmine finala.

ŠVAJCARSKA: Ide dalje pobedom nad Srbijom ili remijem, ako Kamerun ne dobije Brazil.

SRBIJA: Prolazi pobedom nad Švajcarskom, uz uslovom da Kamerun ne savlada Brazil ili da nema bolju gol-razliku od naše selekcije posle eventualne pobede nad Titeovim timom.

KAMERUN: Biće u osmini finala ako pobedi Brazil, a Švajcarska i Srbija odigraju nerešeno ili Orlovi dobiju, a Afrikanci ostvare bolju gol-razliku.

GRUPA H

PORTUGAL: Siguran je učesnik osmine finala.

GANA: Prolazi pobedom nad Urugvajom ili remijem, ako Južna Koreja ne savlada Portugal.

JUŽNA KOREJA: Ide u narednu fazu ako trijumfuje nad Portugalom, a Gana i Urugvaj odigraju nerešeno ili ako Urugvaj dobije, ali ne tako da ima bolju gol-razliku od Azijata.

URUGVAJ: Nastavlja takmičenje pod uslovom da pobedi Ganu, a Južna Koreja ne doboije Portugal. Ili da, čak i ako Azijati naprave iznenađenje, ukupna gol-razlika ne pređe onu koju će ostvariti Južnoamerikanci.



tagovi

MundijalSvetsko prvenstvo 2022Katar2022OrloviOrlovi 2022fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija Holandijereprezentacija Senegalareprezentacija Ekvadorareprezentacija SADFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija Velsareprezentacija EngleskeReprezentacija IranaReprezentacija PoljskeFudbalska reprezentacija Poljskefudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija Meksikareprezentacija Saudijske Arabijereprezentacija DanskeFudbalska reprezentacija Francuskereprezentacija Tunisareprezentacija AustralijeFudbalska reprezentacija AustralijeFudbalska reprezentacija Belgijefudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija Hrvatskereprezentacija MarokaReprezentacija MarokaReprezentacija Kanadereprezentacija Katarareprezentacija KamerunaFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija Švajcarskereprezentacija Portugalareprezentacija Kostarikereprezentacija Japanareprezentacija Južne Korejereprezentacija Ganereprezentacija Urugvaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara