Murinjo = finale evrokupova! Roma onesposobila Lester, Fajenord i povreda Pajea ugasili nadu Marselja

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.05.22. | 23:01

Portugalac nastavio da pomera istorijske granice, Vučica protiv odličnog sastava Arnea Slota 25. maja u Tirani

Hoćete u finale nekog evropskog takmičenja, a da tamo ne budete samo puki učesnik, onda pozovite Žozea Murinja! To je učinila Roma, pa je evo u trećem evropskom finalu, prvom od sezone 1990/1991, kada je poražena od Intera za trofej Kupa UEFA. Murinjo će 25. maja u Tirani pokušati dodatno da pomeri istorijske granice i napadne treći evropski trofej u trenerskoj karijeri, što takođe nijedan trener nije uspeo pre njega, dok će Roma posle izgubljenih finala Lige šampiona (od Liverpula 1984) i Kupa UEFA (1991) pokušati da se domogne ovog novoformiranog. Vučica je u revanšu polufinala uspela da onesposobi Lester i njegove nade, došla je do pobede golom Tamija Abrahama u 11. minutu i zakazala okršaj sa Fajenordom - 1:0 (1:0), prvi meč 1:1.

Sa druge strane, sve smo mogli da očekujemo, ali ne da će na Velodromu biti 0:0. Fajenord je pokazao da nije samo napadačka ekipa, već i da i te kako može da odigra kvalitetno na defanzivnom planu. Ekipa Arnea Slota je bila na taktički govtovo perfektnom niovu, potuno je ugasila svaku nadu domaćina da može do finala i tako odbranila veliku pobedu iz prvog meča (3:2).

Izabrane vesti

Ne može za Romu da se kaže da je navikla na ovakve momente, ali je znatno veće iskustvo Rimljana u evrokupovima i te kako odigralo važnu ulogu u večerašnjoj utakmici. Vučica je znalački iskoristila psihološki momenat i ogromnu snagu sa trbina od preko 70.000 svojih navijača, dok je ekipa Brendana Rodžersa prilično dugo bila pod utiskom publike i fenomenalne atmofere na Olimpiku.

Murinjov tim od starta krenuo u žestoke nalete na gol Kaspera Šmajhela. Prilično dugo je visio gol u vazduhu, a onda je u 11. minutu Tami Abraham fenomenalno nadskočio svoje čuvare i iskoristio perfektan centaršut svog kapitena Lorenca Pelagrinija. Udarac glavom je bio snažan i precizan, pa Šmajhel tu nije mogao ništa.

Vučica je odigrala daleko zrelije, sve je urađeno onako kako je planirao Murinjo. Domaćin je poveo na vreme, a onda u dosta navrata pretio na onaj način na koji je najopasniji, a to su brzi kontranapadi. Roma je propustila nekoliko odličnih situacija da dođe do drugog gola i reši pitanje pobednika, a poslednju nije uspeo da iskoristi Nikola Žalevski, čiji je udarac u 85. minutu blokiran.

Na Velodromu je atmosfera bila još vrelija nego u Rimu, ali se potpuno ugasila u 33. minutu kada je zbog povrede iz igre morao da izađe najbolji igrač na terenu Dimitri Paje. Tada kao da je neko oduzeo samopouzdanje čitavoj ekipi Horeha Sampaolija, što je imalo ogroman uticaj na ostatak meča.

Upravo je Paje bio taj koji je u uvodnih pola sata utakmice pravio najvećih problema odbrani Fajenorda. Njegov odličan pokušaj u 10. minutu blokirali su gostujući defanzivci, dok je onaj udarac iz 21. minuta prohujao pored leve stative gola Ofira Marsijana.

Gosti su se ozbiljno okuražili nakon Pajeovog izlaska pa su mnogo ozbiljnije pretili u nastavku. Najbolju priliku u finišu drugog poluvremena propustio je Gus Til, a u prvom delu drugog poluvremena i Luis Sinistera i Siril Desers. Sa druge strane, ozbiljnije da pripreti Marsijanu uspeo samo Valenten Ronžje.

Domaći su u završnici meča uspeli da priprete preko Pola Liorole, ali je njegov udarac u 77. minutu izblokiran, dok je poslednju šansu za vođstvo kod Marselja imao Vilijam Salibu, čiji je udarac glavom prošao tik pored leve stative. Gosti su u nadoknadi tražili jedanaesterac, nakon što je Desers pao u kaznenom prostoru domaćih, ali ni od toga nije bilo ništa.

POLUFINALE LIGE KONFERENCIJE, REVANŠI:

Roma - Lester 1:0 (1:0), prvi meč 1:1

/Abraham 11/

Marselj - Fajenord 0:0, prvi 2:3


tagovi

Žoze MurinjoTami Ejbraham

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara