Foto: Reuters
Foto: Reuters

Murinjo ne igra finala, on ih osvaja! Roma nije ličila na imperiju, ali je ispisala istoriju u Tirani (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.05.22. | 22:54

Vučica savladala Fajenord posle velike bitke na Er Albanija stadionu i došla do prvog evropskog trofeja od davne 1961. godine - 1:0

Čuvena krilatica Žozea Murinja da se finala ne igraju, već se osvajaju, ponovo je poprimila svoje potpuno značenje kada je u pitanju legendarni Portugalac. Njegova Roma večeras u Tirani nije ličila na osvajačku imperiju, u jednom trenutku ličila je na građevinu koja je spremna da se obruši, ali je preživela kontraudar Fajenorda. To je bilo dovoljno da se odbrani stečena zaliha posle gola Nikola Zaniola iz 32. minuta i prigrabi prvi trofej Lige konferencije. Murinju je ovo bilo peto evropsko finale i peti evropski trofej, čime je još jednom pokazao da je specijalista za ovakve trenutke. Ono što ga deli u odnosu na druge trenere je to što trenutno ima trofej koji je samo on osvojio - 1:0 (1:0).

U Večnom gradu će se večeras pored Murinjovog slaviti i ime strelca Nikola Zaniola, ali bi u prvom planu zapravo trebalo da bude Rui Patrisio. Iskusni portugalski čuvar mreže blistao je u trenucima najžešćih napada ekipe Arnea Slota, skinuo je na početku drugog poluvremena nekoliko zicera igračima Fajenorda i tako sačuvao prednost svom timu. Sa druge strane, Vučica je uspela da kruniše period kvalitetnije igre sredinom drugog poluvremena i vanserijski kvalitet verovatno najboljeg mladog italijanskog igrača u ovom trenutku. Zaniolo je u 32. minutu na izuzetan način iskontrolisao dubinsko dodavanje Đanluke Mančinija, kao i katastrofalnu grešku štopera holandskog tima Gernota Traunera, a onda prilikom realizacije pronašao pukotinu ka mreži Džajstina Bejlova.

Izabrane vesti

Roma je od tog trenutka razmišljala isključivo o odbrani svog gola, čekajući kontranapade, ali je to u nastavku utakmice moglo skupo da je košta. Trauner je za grešku mogao da se iskupi već u 47. minutu kada je pogodio stativu Rominog gola, a potom je u nastavku akcije Patrisio fantastično zaustavio udarac Gusa Tila. Serija ključnih intervencija portugalskog reprezentativca zaokružena je u 50. minutu, kada je posle najelpše akcije na utakmici, po lopti sa nekih 25 metara opalio Tajler Malasija, ali je Patrisio taj razoran udarac uspeo da skrene ka mestu gde se spajaju prečka i stativa.

Ovo je Romi bio drugi evropski trofej u istoriji, a prvi nakon čak 61 godine čekanja i pehara Kupa sajamskih gradova. Vučica je 1984. godine izbila finale Kupa šampiona na svom Olimpiku od Liverpula, a sedam godina kasnije bila je neuspešna u finalnom dvomeču Kupa UEFA protiv Intera. Ovaj evropski trofej možda nema važnost kao ta dva propuštena, ali je i te kako bitan za sve u Večnom gradu, s obzirom da Vučica nije osvojila nijedan pehar još od 2008. godine kada je slavila u finalu Kupa Italije.

Sama činjenica da je Roma zahvaljujući pre svega Murinju označena kao već viđeni pobednik večerašnjeg finala očigledno je ozbiljno opteretila igrače italijanske ekipe. Vučica u najvećem delu utakmice nije bila ta koja je u potpunosti držala situaciju u svojim rukama. Murinjovu koncepciju značajno je poremetila povreda Henrika Mhitarijana koji je morao iz igre već u 17. minutu meča. Sa druge strane Arne Slot je dobro znao da protivnik može da ima ozbiljnih problema sa organizacijom igre i iznošenjem lopte sa svoje polovine, što je uspeo da iskoristi na početku oba poluvremena, kada je Fajenord ujedno bio i najopasniji po gol Ruja Patrisija. Ipak, portugaski čuvar mreže, koji je imao mnogo oscilacija tokom čitave sezone, večeras je dočekao potvrdu svoje golmanske klase.

Rumunski arbitar Ištvan Kovač je dobro kontrolisao dešavanja tokom utakmice. Ono što je najvažnije nije često bio u prvom planu, već je to prepustio glavnim akterima utakmice, ali su mu Rimljani zamerili situaciju iz 52. minuta, kada su mogli u korenu da preseku nalete Holanđana i praktično još tada reše pitanje pobednika. Senesi je tada izgubio korak za Tamijem Abrahamom ispred kaznenog prostora, a onda je sa obe ruke povukao engleskog napadača, koji je stao jer nije mogao da sustigne loptu. Ipak, izostala je reakcija sudija, a nije bilo ni one iz VAR sobe, što je ozbiljno zateklo ekipu Žozea Murinja. Roma nije uspela nekim golom ili ozbiljnom akcijom da preseče nalete Holanđana, ali je uspela da osujeti opasne nalete protivnika. Murinjo je iskustvo i svežinu na terenu dobio uvođenjem Spinacole i Veretua u poslednjih 20 minuta utakmice, a u samoj završnici je malo i ukrao vreme sa još dve zamene.

Vučica je napravila iskorak u odnosu na prošlu sezonu, s obzirom da će igrati u Ligi Evrope, ali mora da iskoristi ovaj momenat, pojača ekipu tokom leta i pokuša da se vrati u Ligu šampiona gde je nije bilo od sezone 2018/2019. kada je eliminisana od Porta u osmini finala. Fajenord će žaliti zbog činjenice što nije uspeo da osvoji prvi trofej od 2002. godine, kada je savladao Dortmund u finalu Kupa UEFA, ali je i za slavni klub iz Roterdama ovo bio značajan evropski iskorak posle prilično neslavnih rezultata u međunarodnim takmičenjima u poslednje dve decenije.

LIGA KONFERENCIJE - FINALE

ROMA - FAJENORD 1:0 (1:0)

/Zaniolo 32/

Stadion: Er Albanija

Gledalaca: 22.500

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Žuti kartoni: Pelegrini, Žalevski, Patrisio, Spinacola (Roma), Trauner (Fajenord)

ROMA (3-4-2-1): Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Karsdorp (od 89. Vinja), Kristante, Mhitarijan (od 17. Oliveira), Žalevski (od 67. Spinacola) - Pelegrini, Zaniolo (od 67. Veretu) - Abraham (od 89.Šomurodov).

FAJENORD (4-3-3): Bejlov - Gertrujda, Trauner (od 74. Pedersen), Senesi, Malasija (od 88. Jahanbakš) - Til (od 60. Tornstra), Aursnes, Kokču (od 88. Valmark) - Nelson (od 74. Linsen), Desers, Sinistera.


tagovi

Žoze MurinjoNikolo Zaniolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara