Radost Borusijinih fudbalera (Reuters)
Radost Borusijinih fudbalera (Reuters)

Najjača grupa u istoriji! PSŽ za dlaku pobegao sa giljotine Njukaslu, Borusija poslala Milan na ivicu ambisa (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | uto. 28.11.23. | 23:06

Traumatičan poraz za Rosonere, herojstvo Svraka u Gradu svetlosti bez konačne nagrade

Na papiru je eventualno ona grupa 2012. sa Realom, Sitijem, Borusijom Dortmund i Ajaksom možda bila ravna po atraktivnosti i zvučnosti, ali po zanimljivosti, neizvesnosti i kvalitetu fudbala ova „grupa smrti“ sa Pari Sen Žermenom, Milanom, Borusijom Dortmund i Njukaslom je nešto najjače i najzanimljivije što je evropski fudbal u ovoj fazi takmičenja ikad video.

Pretpostavljalo se da će biti zanimljivo ali da će biti baš ovakva drama i ovakav epilog... Bukvalno je svako svakoga mogao da pobedi i svako da bude prvi i četvrti. Tek posle petog kola se situacija donekle rasplela. Borusija je prošla, PSŽ će u poslednjem kolu u Dortmundu tražiti pobedu za prolaz (jer sa bodom nije siguran) ali dosta toga zavisi od epiloga Milanovog gostovanja u Njukaslu. Sva tri tima imaju šanse za prolaz ali samo PSŽ zavisi sam od sebe.

Izabrane vesti

PSŽ se za dlaku spasao šokantnog poraza od Njukasla kući i golom Embapea u dubokoj nadoknadi vremena izborio remi (1:1) koji ga stavlja u poziciju da drži sve u svojim rukama. Da je izdržao u Parizu, Njukaslu bi pobeda nad Milanom garantovala osminu finala. Ovako mora da se nada pomoći Borusije koja je pobedom 3:1 na San Siru overila prolaz. Milanu je sada najteže. On mora da pobedi u Njukaslu i da se nada pobedi Borusije...

Milan je gubitnik večeri jer mu je sve naopako krenulo od početka. A moglo je idealno...

Stefano Pioli nije imao najboljeg igrača Leaa na raspolaganju pa je na levo krilo premešten Kristijan Pulišić, dok je desno šansu dobio Samjuel Čukvueze koji do večeras nije pokazao mnogo od letnjeg transfera iz Viljareala. U sredini je pre Krunića krenuo Adli a ostalo je bilo očekivano. Na drugoj strani je Edin Terzić iznenadio izostavljanejm najboljeg igrača Julijana Branta umesto kojeg je počeo mladi Džejmi Bajno Gitens što se pokazalo kao apsolutni pogodak trenera! Povređenog Nmeču je u nešto povučenijoj ulozi zamenio Marsel Zabicer.

Krcat San Siro je prvo pozdravio novog idola nacije Janika Sinera, a potom zagrmeo i posle samo pet minuta poskočio od zadovoljstva. Ali ne i od sreće... Čukvuezeov šut je pogodio Šloterbeka u ruku i sudija Kovač je odmah pokazao na belu tačku. Možda i prestrogo ali je Milan dobio dar sa neba. Olivije Žiru je do večeras u karijeri izveo 32 penala i iskoristio 30. Preuzeo je odgovornost, šutnuo blago i omogućio Kobelu da ga pročita.

Traumatičan početak meča za Milan je postao još gori kada je sudija tri minuta kasnije pokazao na belu tačku na drugom kraju terena. Jedan od tragičara meča Kalabrija je srušio Bajno Gitensa, a Rojs pokazao kako se izvode penali.

Borusija je imala sjajan ulazak u meč a mladi Englez nastavio da pravi probleme kapitenu Milana i imao dobru šansu za 2:0. Ubrzo su stigle i vesti sa Parka prinčeva da Njukasl vodi i Milan je morao da krene svim silama napred. Imali su Rosoneri loptu, preneli težište igre na polovinu gostiju ali nisu uspevali da probiju bedem. Pleli su mrežu i u finišu poluvremenu dočekali talenat i brzinu Samjuela Čukvuezea. Kao da je Rafa Leao ušao u njega. Nigerijac je zasekao sa desnog krila, vratio loptu na levu nogu i šutem iskosa probio Kobela za 1:1 i novi život Milan.

Imao je Kalabrija potom zicer glavom da sa druge stative „sruši San Siro“ ali ovo definitivno nije bila njegova noć... Gde su stali u prvom, Rosoneri nisu nastavili u drugom. Povredio se i Malik Tšau, a Pioli nije imao štopera na klupi, pa je uveo Krunića i promenila se struktura tima i ostale su rupe između linija. Ubrzo je Loftus Čik upropastio sjajnu kontru, a raspoloženi Bajno Gitens krunisao partiju karijere golom za novo vođstvo Nemaca. Kalabrija je iskočio na Zabicera, ispao, a mladi Englez je ostao sam na šutu i iskoristio šansu.

Milan više njije imao aduta da odgovori... Čukvueze se umorio, Žiru se nije do kraja meča izvukao iz zagrljaja Borusijinih štopera, a Adejemi je kaznio prostor koji mu je ostavio večeras užasni Kalabrija. Mladi napadač je šutirao pored gola ali je Menjan slabo procenio situaciju i treći gol ide i njemu na dušu. Ušao je Luka Jović i pogodio glavom stativu, na drugoj strani je prečka sprečila Adejemija da postigne drugi gol. Borusija je rešila pitanje prolaza dalje, a protiv Pari Sen Žermena će rešavati prvo mesto u grupi za koje joj je dovoljan i bod. Problem je što Svecima nije dovoljan bod ako Njukasl pobedi Milan.

Meč loptu je imao PSŽ protiv Njukasla i bio apsolutni favorit! Zbog objektivno većeg kvaliteta i gomile povređenih igrača na koje nije mogao da računa Edi Hau. Nedostajali su mu Botman, Barns, Burn, Longstaf, Tonali, Vilok, Vilson... Morao je da počne 17-godišnji Luis Majli dok je Luis Enrike ušao u meč sa skoro najjačom postavom osim Zair Emerija i trilingom Embape – Dembele – Kolo Muani u napadu. Ali je na kraju spasavao živu glavu...

Napao je PSŽ od starta, raspoložen je bio Usman Dembele ali je poruku najvećeg upozorenja poslao Aleksander Isak koji je promašio gol sa dva metra posle strašnog pasa Almirona u 11. minutu. Ta šansa kao da je unela strah u redove domaćih koji su odmah spustili tempo, a Isak se ubrzo opet javio. Ovoga puta im nije oprostio. Livramento je šutirao iskosa, Donaruma slabo reagovao i odbio, a Šveđanin je otpadak pretvorio u gol. PSŽ je bio u jako teškoj situaciji na poluvremenu jer je i na San Siru bilo 1:1.

I kada bi domaći ušli u šansu, Nik Poup je blistao na golu gostiju. Sve je branio Njukaslov golman i izluđivao Embapea i Dembelea koji je u svom stilu promašivao zicere. Počela je da raste panika u taboru Svetaca, a Luis Enrike je besnog lica pored klupe jednog po jednog zvao igrače sa zagrevanja i ubacivao sve što je imao. Od Vitinje preko Barkole, Asensija do Ramosa. Njukasl je igrao striktnu defanzivu kao u prvom kolu na San Siru, samo je Isak bio isturen i malo je falilo da na krilima Poupa izdrže kao tada protiv Milana. Tačnije sekundi su ih delili. Ali Dembele je uspeo ni iz čega da u 95. minutu pogodii Livramenta u ruku i iznudi penal. Šimon Marčinjak je pogledao VAR i pokazao na belu tačku, a Embape spasa PSŽ poraza. Njukaslovo herojstvo je ostalo bez ordena...

LIGA ŠAMPIONA - PETO KOLO

GRUPA F

Milan - Dortmund 1:3 (1:1)

/Čukvueze 38 - Rojs pen 10, Bajno Gitens 59, Adejemi 69/

PSŽ - Njukasl 1:1 (0:1)

/Embape 90+7 - Isak 24/



tagovi

Davide KalabrijaUsman DembeleAleksander IsakDžejmi Bino GitensOlivije ŽiruSamjuel Čukvueze

Obaveštavaj me

Milan
Dortmund
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara