Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najozloglašenija kaznena ekspedicija Evrope vs Menš koji nema šta da izgubi

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.02.21. | 09:22

Mančester siti će na neutralnom terenu u Budimpešti kao gost juriti 19. uzastopnu pobedu u svim takmičenjima

Ako su u Borusiji Menhengladbah izustili da ne može teže od Real Madrida, Intera i Šahtjora, kada je žreb za grupnu fazu rekao svoje, ugrizli su se za jezik. Kad su ih kuglice spojile sa Mančester Sitijem, Marku Rozeu i njegovim izabranicima bilo je jasno da im šanse za najboljih osam nisu velike, ali kako su Građani poslednja dva meseca postali sila koja ne ume da ne pobedi, malo je onih koji veruju da se nemački tim u dvomeču osmine finala neće provesti kao bos po trnju.

Zna Borusija kako je to kada Siti iskali bes. Osetila je na svojoj koži u grupnoj fazi evropske elite 2015. i 2016. godine. Dve godine zaredom domaćin je nemačkog gosta sa Etihada ispraćao sa po etiri lopte u mrežu. Menhengladbah jeste znatno kvalitetniji i zreliji skup nego što je bio pre pet, šest godina, a tu je i jedan od talentovanijih trenera Evrope Marko Roze. Istina, odlazeći pošto će na klupi Borusije sedeti do kraja sezone. I izlazak iz grupe sa velikanima poput Intera i Reala je podvig sam po sebi, etiketa da niko ne bi smeo da vas potceni. Ali Siti poslednjih sedamdesetak dana radi neke nezapamćene stvari.

Izabrane vesti

PRIMERA, 19.00: (1,18) BARSELONA (8,50) ELČE (15,0)

U ovom trenutku najozloglašenija kaznena ekspedicija Evrope kao gost stiže na neutralni teren Ferenc Puškaš arene u Budimpešti (21.00) i to posle 18 vezanih pobeda u svim takmičenjima (13 u Premijer ligi). Rušio je Siti Liverpul, Česli, Mančester Junajted, Arsenal, nezadrživo srlja ka tituli, ali da pitate navijače Građana, pa i Pepa Gvardiolu kojeg bi se pehara dohvatili da mogu da imaju samo jedan, izbor bi nedvosmisleno pao na Ušati. To je ono što fali španskom stručnjaku da njegova era bude upotpunjena.

"Kvalitetno počinju akcije kratkim pasovima, a svoje brze napadače često traže u tranzicionoj igri. Nemački klubovi su uvek izuzetno opasni", rekao je Gvardiola.

Osmi put zaredom Siti igra osimnu finala Lige šampiona, ima priliku da se četvrti put zaredom nađe među najboljih osam gde se prošlih godina i zaustavljao. Ono što je radio u grupi sa Portom, Marsejom i Olimpijakosom, iako nije imao nijednog rivala koji predstavlja krem evropskog fudbala, bilo je za respekt. Pet pobeda i jedan remi, ne fasciniraju toliko koliko činjenica da je posle gola koji mu je dao Portov Luis Dijas, usledila serija od 526 minuta bez primljenog pogotka. A to je jedan od glavnih razloga zašto je Siti tako ubedljiv ove takmičarske godine. Odbrana za razliku od prethodnih funkcioniše kao satić - primera radi na 25 utakmica Premijer lige dopustila je svega 15 golova.

To su podaci koji bi mogli ozbiljno da zaplaše i Menhengladbah, bez obzira na detalj da je nemački tim sa 16 golova u grupnoj fazi bio raspucaniji od Sitija koji je postigao tri manje. Da situacije bude alarmantnija po Menš, Kevin De Brujne je potpuno oporavljen, a Gundogan, Sterling i Foden raspucani kao retko kada u prošlosti. Reči Marka Rozea uoči utakmice, doduše ne odaju strah.

"Ono što fudbaleri Mančester Sitija ne vole, jeste da nemaju loptu u svojim nogama. Moramo da igramo hrabro i da se branimo strastveno. Moji momci su itekako sposobni za obe stvari. Alsan Plea je stoprocentno spreman za duel i to je neverovatno važno za nas. Nažalost, u poslednje vreme to nije uvek bio slučaj, a sami ste videli za šta je sve sposoban na evropskoj sceni", objasnio je trener Borusije.

Plea je sposoban i za het-trikove, pokazao je to prilikom demoliranja Šahtjora 6:0. Sa pet pogodaka nalazi se pri vrhu liste strelaca kontinentalne A produkcije i kao takav bespogovorno će biti najveća opasnost po gol Edersona. Ipak, Gladbah se od kraja januara suočava sa strmoglavim padom forme koji ga je posle samo dva od mogućih 12 bodova bacio na osmu poziciju Bundeslige.

Međutim, da upotrebimo onu bezbroj puta ponovljenu fudbalsku floskulu jer u ovom slučaju opisuje pravo stanje stvari - Menš zaista nema šta da izgubi. Posle grupe smrti, nokaut faza je samo bonus, poligon za uživanje i za evropski rastanak sa trenerom koji mu je doneo prvi dvomeč nokaut faze od posle 43 godine.

Borusija Menhengladbah - Mančester Siti, 21.00 (Arena sport)

Ferenc Puškaš arena (Budimpešta)

Sudija: Artur Dijas (Portugal)

Postave

Borusija Menhengladbah: Zomer - Lajner, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Kramer, Nojhaus, Volf, Štindl, Hofman - Plea

Mančester Siti: Ederson - Voker, Dijas, Stouns, Kanselo - Rodri - Sterling, De Brujne, Gundogan, Foden - Žezuz

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA:

16. februar

Barselona - Pari Sen Žermen 1:4 (1:1)

/Mesi 27 - Mbape 32, 65, 85, Kean 70/

Lajpcig - Liverpul 0:2 (0:0)

/Salah 53, Mane 58/

17. februar

Porto - Juventus 2:1 (1:0)

/Taremi 1, Marega 46 - Kjeza 82/

Sevilja – Borusija Dortmund 2:3 (1:3)

/Suso 7, De Jong 84 – Daud 19, Haland 27, 43/

Utorak,23. februar

Atletiko Madrid - Čelsi 0:1 (0:0)

/Žiru 68/

Lacio - Bajern 1:4 (0:3)

Sreda, 24. februar

21.00: (2,70) Atalanta (3,30) Real Madrid (2,60)

21.00: (7,50) Borusija Menhengladbah (4,60) Mančester Siti (1,43)


tagovi

Mančester SitiPep GvardiolaBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara