Napoli „osveštao“ Maradonu prolazom! Sreća i Rijeka uz Sosijedad, sudija izbacio Kluž u Bernu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.12.20. | 21:06

PSV uz pomoć PAOK-a završio kao prvi

Drugačije ne bi ni moglo...

U danu kada je Italija ostala bez velikog Paola Rosija, a Napoli odigrao prvi zvanični meč na stadionu pod imenom „Dijego Armando Maradona“, Napolitanci su u direktnom duelu obezbedili plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope. Nisu savladali Real Sosijedad, primili su gol u nadoknadi vremena za konačnih 1:1 ali im je i taj remi bio dovoljan za prolaz i prvo mesto u grupi. Kao i Sosijedadu koji je bio nadomak eliminacije do 90. minuta, ali je u nadoknadi vremena postigao gol za prolaz, dok je AZ Alkmar istovremeno jureći gol za pobedu i prolaz primio gol i poražen je u Rijeci (1:2) pa je sve bilo jasno.

Izabrane vesti

Napolitanci su „osveštali“ stadion pod imenom svoje legende plasmanom u evropsko proleće. Nije im bilo baš lako, ali su na kraju zasluženo prošli kao prvi iz grupe. .

Gatuzo je izveo najjači tim, ali su gosti iz Baskije bili bolji u prvih dvadesetak minuta meča. Stvorili su nekoliko prilika od kojih je najbolja bila Portuova koji je promašio prazan gol! Taj zicer kao da je trgnuo domaće fudbalere. Bakajoko je imao šansu, sudija je gostima oprostio crveni karton zbog prekršaja nad Lozanom, Zjelinski je zapretio i iznudio korner posle kojeg je postigao prelep gol udarcem sa 15 metara.

Napoli je u drugom poluvremenu čuvao rezultat, Lozano je mogao da reši utakmicu, a gostima je nadu dao rezultat iz Rijeke gde je domaćin poveo protiv AZ Alkmara. Ipak, ona je trajala samo pet minuta do izjednačenja i baskijski tim je morao da juri makar remi uz nadu da Holanđani neće potpuno da preokrenu u Hrvatskoj.

Trener Imanol je izmenama naredio totalni juriš, imao je Sosijedad pokušaje preko Merina, Januzaja i Isaka, nije uspevao da dođe do gola vrednog evropskog proleća, a onda ga im je u 92. minutu poklonio Fauzi Gulam očajnom inetrvencijom. Vilijan Žoze nije propustio poklon i Španci su obezbedili remi koji ih je u tom trenutku stavio ispred AZ Alkmara.

Nekoliko sekundi kasnije su stigle vesti da je i AZ primio gol u Hrvatskoj jureći pobedu pa Sosijedadu na kraju nije bio potreban ni remi.

Ima AZ Alkmar za čime da žali. Pobeda protiv otpisane Rijeke večeras bi im značila siguran prolaz u šesnaestinu finala. I krenuli su svim silama ka njoj. Dominirali su u prvom poluvremenu, pretili iz svih pozicija, držali loptu, stvarali šanse, ali nisu imali sreće...

I onda je stigla kazna na početku drugog poluvremena preko Luke Menala. Rijeka je povela ali je to trajalo samo pet minuta. Reprezentativac Wajndal je postigao lep gol udarcem sa 20 metara i vratio AZ u igru. Međutim, crveni karton Karlsona desetak minuta pre kraja je sasekao krila gostima i kada su krenuli na sve ili ništa u nadoknadi vremena, primili su gol u 93. minutu. Tomečak je doneo prvu pobedu Riječanima u Ligi Evrope.

Prava drama je viđena u Švajcarskoj gde je Jang Bojsima u direktnom duelu protiv Kluža bio dovoljan remi za prolaz dalje. Na kraju su pobedili 2:1 golovima u nadoknadi vremena uz veliku sudijsku pomoć. Klužu je ukradeno proleće u Evropi.

Klužu je samo pobeda igrala za prolaz i uradio je sve što je mogao da dođe do nje. Imali su Rumuni  šanse da povedu još u prvom poluvremenu, pogotovo u drugom, ali su Jang Bojsi živeli zahvaljujući golmanu Fon Balmosu. Konačno, u 83. minutu je Kluž stigao do zasluženog vođstva. Rondon je pogodio stativu, ali je Debeljuh spakovao otpadak u mrežu.

Usledila je drama u 90. minutu. Gostujući golman Balgardean je boksovao loptu, posle toga dohvatio Cajsigera po glavi i sudija je pokazao na penal i crveni karton rumunskom golmanu. Uzalud su bili žestoki protesti igrača Kluža, Nsame je bio neumoljiv sa bele tačke.

Dva minuta kasnije je Nsame dobio crveni karton zbog namernog faula, a potom je sevnula kontra koju je Bajernov đak Gaudino pretvorio u pobedu.Nervozni Rumuni nisu mogli da izdrže pa je pocrveneo i Đoković zbog vređanja sudije.

Roma je u prošlom kolu obezbedila prvo mesto u toj grupi pa je trener Fonseka rešio da večeras žrtvuje rezultat na večerašnjem gostovanju CSKA u Sofiji. Bugarima je ipak meč značio da pobede rivala zvučnog imena, igrali su kao da je za prolaz i slavili 3:1. Vučica je izvela rezervni tim sa trojicom omladinaca Boerom, Bambom i Milanezeom, ali i gračima koji retko dobijaju priliku u startnih 11 poput Facija, Pereza, Dijavare ili Majorala. Posle samo pet minuta, debitant Boer (18) je primio gol. Tijago Rodrigez je pogodio sa distance. Maldi Milaneze je izjednačio u 22. minutu posle dodavanja Majorala, ali je afrički napadač Souve u nastavku iskoristio kikseve Romine odbrane i golovima u 34. i 55. minutu rešio pitanje pobednika.

PSV je na svom terenu deklasirao Omoniju 4:0 i uz pomoć PAOK-a obezbedio prvo mesto u grupi i status nosioca na žrebu. Golovima maldih zvezda Malena, Damfrisa i dvostrukog strelca Piroa, Filipsovci su očitali lekciju Kipranima. Ipak, pobeda im ne bi bila dovoljna za prvo mesto da otpisani PAOK u Solunu nije zaustavio Granadu na remiju bez golova. Iako im je ovo bio rezultatski nebitan meč, Grci su se zatvorili, branili i odoleleli Špancima.

LIGA EVROPE – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

GRUPA A

CSKA S. - Roma 3:1 (2:1)

/Rodrigez 5, Souve 34, 55 - Milaneze 22/

Jang Bojs - Kluž 2:1 (0:0)

/Nsame 90+3 penal, Gaudino 90+6 - Debeljuh 84/


GRUPA E

PAOK - Granada 0:0

PSV - Omonija 4:0 (1:0)

/Malen 36, Damfris 63, Piro 90+1, 90+3/

GRUPA F

Napoli - Sosijedad 1:1 (1:0)

/Zjelinski 35 - Vilijan Žoze 90+2/

Rijeka - AZ Alkmar 2:1 (0:0)

/Menalo 52, Tomečak 90+3 - Vajndal 57/



tagovi

RijekaJang BojsCSKA SofijaPAOKOmonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara