Natho čestita Joviću na asistenciji (© Star sport)
Natho čestita Joviću na asistenciji (© Star sport)

Nathovih 50 golova u Partizanu: Nije samo čovek koji izvodi penale, igra najefikasniju sezonu u karijeri

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.03.23. | 10:41

Ušao u trku za najboljeg strelca Mozzart Bet Superlige, akumulirao više od 10.000 minuta za crno-bele

Klub nema čime da se pohavli, pojedinac ima. Teško pada početak 2023. svima u Partizanu, usled serije razočaravajućih rezultata i turbulentnog perioda oličenog u drugoj promeni trenera od početka sezone i navijačkim buntom, ali zato je za Bibarsa Natha kalendarska godina podvučena – jubilejima.

I to na gostovanjima pre i posle 169. večitog derbija. Nedavno je u Subotici odigrao 150. utakmicu otkako je u Srbiji (u aktuelnom kadru više skupio samo kapiten Slobodan Urošević, 190), da bi u Lučanima stigao do 50. gola u crno-belom. Kakva je to vrednost vidi se na osnovu podatka da je od svih igrača na raspolaganju Igoru Duljaju efikasniji samo Rikardo Gomeš (86), s tim što je Afrikanac napadač, a Izraelac vezista, te dostignuće potonjeg ima dodatnu vrednost. Taj 50. pogodak stigao je da overi trijumf Parnog valjka čekan skoro mesec dana...

Izabrane vesti

Nije baš da će u još jednoj sumornoj timskoj sezoni ove činjenice popraviti utisak o Partizanu, međutim, Bibars Natho može da bude zadovoljan što odoleva zubu vremena (nedavno napunio 35 godina) i dalje je jedan od najuticajnijih igrača ekipe. Čak je izvesno da će mu aktuelna sezona biti najefikasnija u karijeri kad je u pitanju učinak u prvenstvenim utakmicama. Dvaput tokom karijere se desilo da se Čerkez popne na „kotu 12“, na kojoj je sad. U premijernoj sezoni u dresu CSKA, te u drugoj po dolasku u Beograd. Upravo je sad na istoj tački, što znači da će mu naredni precizan hitac omogućiti da se pohvali statusom najefikasnije ligaške sezone otkako se profesionalno bavi fudbalom.

Lepo je postizati golove i imati dobru statistiku, ali je najvažnija pobeda. Nadam se da će biti još golova za pobede. Vratilo nam se samopouzdanje i to moramo iskoristiti do kraja, da pobedimo i u sledećoj utakmici, dok ne odemo na pauzu, a potom da se odmorimo za nastavak sezone gde je imperativ da pobedimo svaku do kraja“, precizirao je Natho posle meča u Dragačevu.

Često se Nathu spočitava kako je „samo čovek koji izvodi jedanaesterce“, zajedljivi su ga krstili nadimkom Penaltko, a ispostavilo se da nije baš tako i da to površno gledanje na fudbal nema dodira sa istinom. Ove sezone, od 12 pogodaka u Mozzart Bet Superligi reprezentativac Izraela je manje od polovine postigao sa bele tačke. Na taj način je bio precizan u Nišu i Surdulici, te triput na stadionu iznad Autokomande (Crvena zvezda, Vojvodina, Kolubara). Preostalih sedam golova su iz igre, što sugeriše da je za ovdašnje uslove Bibars dragocen, jer čita kretnje kolega i(li) rivala i često se pojavljuje u završnici, kao što je bio slučaj u nedelju veče u Lučanima. Na kraju krajeva, koliko je bitan ilustruje podatak da Partizan ove sezone nije izgubio nijednu utakmicu na kojoj je Natho zatresao mrežu.

Čak bi moglo da se desi da ravnopravno konkuriše za zvanje najboljeg strelca prvenstva, 12. golom je nadmašio aktuelnog vlasnika Zlatne kopačke (Milan Bojović jesenas dao 11 i otišao u Uzbekistan) i samo je korak iza klupskog druga Rikarda Gomeša i Aleksandra Kataija iz Crvene zvezde (po 13).

Imajući u vidu činjenicu da mu je dosad najjefikasnija sezona u karijeri, na obračunu svih takmičenja, bila druga u Partizanu (15 golova), a da ih u aktuelnom ciklusu ima 13 (osim 12 u prvenstvu, jednom pogodio u Ligi konferencije) imaće Natho priliku da do kraja maja poboljša učinak i tako odigra najefikasniju sezonu u karijeri. U ovom trenutku je izjednačio ostvarenje iz druge godine u Rubinu (13 golova u takmičarskoj 2011/12), dok će prvim narednim stići do rezultata kad je stigao u Moskvi (14, 2014/15).

Valja znati da je u nedelju veče Bibars prebacio granicu od 10.000 minuta provedenih na terenu u dresu Partizana (10.017), čime je nadmašio trajanje iz perioda u glavnom gradu Rusije, a preostali cilj na tom planu je da nadmaši rekord postavljen u Kazanju, jer je igrajući za Rubin skupio 12.314 minuta.

Svi ovi podaci mogu da hrabre i Natha i crno-bele, mada.. Ako biste pitali i rukovodioce, trenere i samog igrača bili bi saglasni u oceni kako bi sve pobrojane parametre menjao za trofej sa Partizanom. A otkako je stigao nije osvojio nijedan.

DEBI JANKA JEVREMOVIĆA

Jevremović se sprema da uđe pored sekretara stručnog štaba, Milana Milijaša (© FK Partizan)Jevremović se sprema da uđe pored sekretara stručnog štaba, Milana Milijaša (© FK Partizan)

Dao je Bibars Natho 50. gol za Partizan, crno-beli ostvarili pobedu posle četiri meča čekanja, Igor Duljaj upisao prvenac na klupi, a duel u Lučanima će još jednom momku ostati u lepom sećanju.

Prvi put u karijeri za seniorski sastav crno-belih igrao je Janko Jevremović. Talentovani krilni vezista je u 90. minutu zamenio Fusenija Dijabatea i tako debitovao za Parni valjak u takmičarskim utakmicama. S obzirom da je Duljaj rekao kako je uvek za mlade igrače, možda bi trebalo očekivati da 18-godišnji Kraljevčanin, uticajan u Omladinskoj ligi (devet golova, pet asistencija) češće dobija šansu.

 


tagovi

Bibars NathoMozzart Bet SuperligaFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara