Artur Kabral i Kalidu Kulibali (Reuters)
Artur Kabral i Kalidu Kulibali (Reuters)

Nekad vreli i neosvojivi Napulj je danas krčma koja čašćava redom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.04.22. | 17:09

Ubitačna Viola dala Milanezima vetar u leđa

Umesto da bude neosvojiva tvrđava i mesto na kojem protivnike guta paklena atmosfera pred desetinama hiljada frenetičnih Napolitanaca, stadion „Dijego Armando Maradona“ u Napulju se pretvorio u gostionu za posetioce. Bodove iz Napulja je posle Milana, Specije, Empolija i Atalante, danas odnela i Fiorentina – 2:3. I nanela možda i fatalan udarac Napolitancima u trci za skudeto sa milanskim velikanima...

Ako Napoli ne osvoji titulu na kraju, biće to isključivo zbog slabih partija na domaćem terenu koji je trebalo da predstavlja veliku prednost u odnosu na rivale. Pet poraza kod kuće naspram samo jednog u gostima najbolje objašnjavaju koliko šansi za prvo mesto je prokockao tim Lučana Spaletija.

Izabrane vesti

A nije da Napolitanci nisu znali sa kim imaju posla i koliko je Viola opasna ekipa. Pre tri meseca ih je u Napulju deklasirala 5:2 i eliminisala iz Kupa Italije. Doduše, tada predvođena Dušanom Vlahovićem. Danas se ipak videlo da Viola i bez Srbina ima opasan napad i da su zimska pojačanja Ikone i Kabral bila pogoci.

Taman kada je izgledalo da su Napolitanci tempirali formu za fotofiniš šampionske trke, danas je usledio novi nokaut za vetar u leđa Milanezima.

Krenuo je Spaletijev tim ofanzivno, dominirao u prvih dvadesetak minuta, Osimen i Insinje su opsedali gol Viole i pretili iz raznih situacija a onda je stadion zanemeo u 29. minutu. Očajno je u dva navrata reagovala Napolijeva odbrana posle centaršuteva Biragija i Ikonea, dopustila Kabralu da spusti loptu za Nika Gonzalesa na penal i Argentinac je zakucao neodbranjiv šut pod prečku.

Napoli je bio u šoku, trebalo mu je vremena da se dođe sebi, a Mario Rui je zbog dekoncentracije uprskao sjajnu šansu u finišu poluvremena. Reagovao je Spaleti na poluvremenu i odlučio da uvede Lozana umesto Politana kako bi probao da iskoristi prostor iza visoko postavljenih linija Fiorentine. Posle desetak minuta je ušla i klupska legenda Dris Mertens i pogodio za erupciju oduševljenja praktično iz prvog dodira sa loptom.

Osimen je pobegao Milenkoviću iza leđa i uputio idealnu povratnu loptu za Belgijanca koji je izjednačio.

I Lozano je ubrzo pogodio za 2:1 ali je gol poništen zbog ofsajda. Delovalo je da sledi preokret, a usledio je novi hladan tuš. Mario Rui je ispao naivan, Niko Gonazels ga je okrenuo i našao Ikonea koji je tek ušao sa klupe i napokon postigao odavno zasluženi prvenac u Seriji A.

A onda je Artur Kabral pokazao zašto ga je Viola zimus dovela kao zamenu za Vlahovića. Majstorski gol Brazilca! Prošao je pored Lobotke kao brzi voz, napravio ga smešnim i onda maestralno plasirao loptu u dalji ugao. Napoli je bio u nokdaunu...

Osimen je pokušao da oživi Napolitance, dao je gol nade desetak minuta pre kraja ali je Viola izdržala do kraja i sačuvala pobedu. Defanzivni propusti Napolitanaca su danas skupo plaćeni, a osim osimena ni ofnazivci se nosu proslavili. Spaletijev tim je lane baš zbog kiksa na domaćem terenu u poslednjem kolu isupustio Ligu šampiona, a sada bi ga impotentnost na svom stadionu mogla koštati titule. Milan večeras ima priliku da im pobegne na plus četiri, a Inter je već ispred i sa utakmicom manje. U sledećem kolu Napoli dočekuje opasnu Romu, a svi krediti za kikseve na Maradoni su istrošeni.

U duela dva tima koji neguju ultraofanzivan fudbal, Sasuolo je očitao lekciju Atalanti (2:1) koja je očigledno u padu forme i u ozbiljnoj opasnosti da ne igra evropski fudbal sledeće sezone. Iako su u većem delu sezone Sasuolo vukli trojica napadača Berardi, Raspadori i Skamaka, danas je proradio supertalentovani vezista Hamed Traore i najavio da Sasuolo ima još jednu zlatnu koku.

Ni povratak Duvana Zapate na teren posle četiri meseca nije pomogao Atalanti. Sasuolo je napadao svim silama od početka, ređao šanse, pogađao okvir gola i zasluženo poveo posle školske kontre Berardija, Kirjakopulosa i završnice Traorea. Promašio je mladi Afrikanac posle toga još dva zicera ali ne i treći kojem je rešio pitanje pobednika.

Udineze je golom u 94. minutu pobedio Veneciju (2:1) u lokalnom derbiju, naneo domaćinu peti uzastopni poraz, gurnuo ga u ambis Serije B i sebi verovatno obezbedio opstanak. Bajernov bivši vezista Mikael Kuizans je u prvom poluvremenu bio tragičar Venecije pošto je skrivio penal nad Deulofeuom koji je Španac pretvorio u vođstvo. Francuski napadač Toma Anri je postigao izjednačujući gol u drugom poluvremenu ali je Bekao u 94. minutu posle sjajnog kornera srpskog veziste Lazara Samardžića.

SERIJA A – 32. KOLO

Subota

Empoli - Specija 0:0

Inter - Verona 2:0 (2:0)

/Barela 22, Džeko 30/

Kaljari - Juventus 1:2 (1:1)

/Žoao Pedro 10 - De Liht 45, Vlahović 75/

Nedelja

Đenova - Lacio 1:4 (0:2)

/Marušić 31, Imobile 45+1, 63, 76/

Napoli - Fjorentina 2:3 (0:1)

/Mertens 58, Osimen 84 - Gonzales 29, Ikone 66, Kabral 72/

Sasuolo - Atalanta 2:1 (1:0)

/Traore 24, 61 - Murijel 90+3/

Venecija - Udineze 1:2 (0:1)

/Anri 86 - Deulofeu 35 penal, Bekao 90+4/

18.00: (1,35) Roma (5,50) Salernitana (9,50)

20.45: (4,40) Torino (3,50) Milan (1,95)


Ponedeljak

20.45: (2,25) Bolonja (3,30) Sampdorija (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Viktor OsimenArtur KabralDžonatan Ikone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara