Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Nema kukanja kad se brani tron

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 13:55

Francuska desetkovana neigranjem velikih asova, prvi rival u Grupi D je Australija

Francuzi maštaju o tome da njihova reprezentacija postane prva u poslednjih 60 godina koja je uspela da odbrani zvanje svetskog prvaka. Sedmi Mundijal, održan 1962. u Čileu pripao je Brazilu, koji je do prve od rekordnih pet titula došao četiri godine ranije u Švedskoj, predvođen 17-godišnjim vunderkindom Peleom, ali na narednih 14 planetarnih smotri niko nije uspeo da zadrži krunu.

S jedne strane to je jasna potvrda teze da je lakše osvojiti veliko takmičenje nego sačuvati trofej, ali s druge povećava motivaciju do maksimuma, bez obzira na nedaće koje prate taj poduhvat. Na njihovu žalost, Galski petlovi u odbranu pehara ulaze sa ozbiljnim kadrovskim problemima.

Izabrane vesti

U odnosu na standardnu ekipu koja je 2018. zasluženo osvojila Mundijal u Rusiji, francuski selektor Didije Dešan zbog povreda nije mogao da računa na Ngoloa Kantea i Pola Pogbu, koji su držali vezni red Trikolora, ali ni na golgetera madridskog Reala i osvajača Zlatne lopte Karima Benzemu, koji je prethodno okupljanje najboljih selekcija preskočio zbog "slučaja Valbuena", te sjajnog polušpica RB Lajpciga Kristofera Nkunkua, zvanično najboljeg igrača Bundeslige za minulu sezonu.

20.00: (1,28) Francuska (5,50) Australija (11,0)

Bez obzira na pomenute izostanke, Francuzi bi bez većih poteškoća morali da savladaju Australiju, koju su i u Rusiji dobili u prvom kolu, doduše na mišiće - bilo je 2:1. Pritom su Sokerusi u međuvremenu drastično izmenili sastav i uveliko se pretplatili na ulogu autsajdera.

Galski petlovi su prilično lako prošli kroz evropski deo kvalifikacija, jer u osam susreta nisu izgubili nijednom. Međutim, naknadno nisu prošli previše dobro u Ligi nacija, jer su se spasili ispadanja u poslednjem trenutku i završili su treći u grupi iza Hrvatske i Danske sa samo pet bodova.


FRANCUSKA OSVAJA MUNDIJAL - 12,0!

Pored silnih izostanaka i naknadnog otkaza Benzeme, Dešan je na kraju odlučio da ne zove zamenu.

"Imam 25 igrača u timu i verujem da su svi oni predodređeni za izazov sa kojim se trenutno suočavamo. Na prethodnim turnirima smo imali 22, odnosno 23 igrača. Do sada imamo sve što nam je potrebno", optimistično je rekao 54-godišnji strateg Trikolora, kojem je najveća zvezda dvadesetčetvorogodišnji Kilijan Mbape.

Sokerusi peti put uzastopno učestvuju na Svetskom prvenstvu, ali put kroz azijske kvalifikacije, gde počinju zbog bolje konkurencije nego u zoni Okeanije, nije bio sasvim lak. U trećoj fazi Grupe B, završili su na trećem mestu iza Japana i Saudijske Arabije i morali su da da igraju plej-of. Prvo su početkom juna savladali UAE sa 2:1, a potom u interkontinentalnom baražu sa Peruom bili bolji posle penala.

Australiji nedostaje Tom Rogić, vezista engleskog drugoligaša Vest Bromviča, što je za mnoge bilo veliko iznenađenje. Najveći pokretač bi trebalo da bude Džekson Irvin, koji takođe igra u drugojligi, ali u Nemačkoj, za Sankt Pauli.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

Grupa D

Utorak

14.00: (1,53) Danska (4,10) Tunis (7,75)

20.00: (1,28) Francuska (5,50) Australija (11,0)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Katar2022Svetsko prvenstvo 2022Fudbalska reprezentacija FrancuskeFudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara