Vilfred Njonto protiv Nemačke (©Reuters)
Vilfred Njonto protiv Nemačke (©Reuters)

Njontovih pet minuta slave ili Konteova najgora procena talenta?

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.06.22. | 15:02

Mladi fudbaler Ciriha najveća je atrakcija pred meč Italije i Mađarske (utorak, 20.45) u 2. kolu A divizije Lige nacija

Danima je već u italijanskim medijima glavna tema 18-godišnji fudbaler Ciriha Vilfred Njonto. Prvo je bio zbog iznenađujuće odluke selektora Azura Roberta Mančinija da ga uvrsti u spisak za početak takmičenja u Ligi nacija, potom zbog asistencije Lorencu Pelegriniju i generalno dobrog debija protiv Nemačke, a zatim i zbog najave da će da bude starter u utorak u 2. kolu protiv Mađarske (utorak, 20.45).

Kada neka reprezentacija može u napadu da bira između igrača kao što su Čiro Imobile, Mario Baloteli, Federiko Kjeza, Lorenco Insinje, Federiko Bernardeski, Domeniko Berardi, Mojze Kean, Andrea Beloti i mnogi drugi, pojava Njonta u nacionalnom dresu je zaista ogromno iznenađenje. Tim pre što talentovani napadač nije uspeo da se dokaže u domovini i rano je „pobegao“ u inostranstvo, u Švajcarsku.

Izabrane vesti

Ukoliko nastavi u ovom ritmu i zaista dostigne zvezde, kao što mu sada svi predviđaju, u Interu će najviše da žale. Njonto je dete milanskog velikana, ali nije ostao na „Đuzepe Meaci“ zbog tadašnjeg Interovog trenera Antonija Kontea.

Iskusni stručnjak je imao Njonta pred očima, momak rođen u Verbaniji u severnoj Italiji, a koji vuče poreklo iz Obale Slonovače, trenirao je fudbal u Interu od devete godine. Pre dva leta, kada je došlo vreme za potpis prvog seniorskog ugovora, Konte nije želeo da mu pruži garancije da će dobiti šansu u prvom timu. Ponudio je Inter napadaču trogodišnji ugovor, najslabije kategorije, dok je sadašnji strateg Totenhema istakao da će od napadača iz akademije u prvom timu da pruži šansu samo Sebastijanu Espositu.

20.45: (1,57) Italija (4,00) Mađarska (7,25)

Njontu se to nije dopalo, odbio je da potpiše ugovor i vrlo brzo pronašao angažman u Cirihu. Za to vreme, Esposito je odigrao 15 mečeva za Nerazure ulazeći sa klupe, pre nego što je klub počeo da ga šalje na pozajmice, prvo u SPAL i Veneciju, zatim minule sezone i u Bazel.

Pogodilo se Njontu to što je Cirih ove sezone šokirao Jang Bojs i Espositov Bazel, te je osvojio titulu u Švajcarskoj. Doprinos novog italijanskog reprezentativca je bio osam golova iz 33 meča, a tome je pridodao i tri asistencije. Dovoljno da skrene pažnju Mančinija.

Vilfred ima samo 18 godina i ne bismo smeli da stavljamo previše pritiska na njegova leđa. Potrebno je da ga pustimo da se razvija. Za njegove godine zna da igra fudbal kao malo ko, a uz to je i veoma brz. Samo ako se bude razvijao bez previše pritiska, pokazaće nam sav kvalitet koji poseduje“, rekao je Mančini.

Nije slučajno što je Njonto odabrao baš Cirih za novu sredinu po odlasku iz Intera. U Seriji A se klubovi retko odlučuju da pruže šansu mladim igračima, zato i imamo toliko veterana poput Fabija Kvaljarele u onim timovima iz sredine tabele, dok je Švajcarska četvrta liga Evrope po broju igrača do 21 godine koji dobijaju šansu u prvom timu. Reklo bi se, idealna sredina za razvoj talenata.

Videćemo kakva uloga čeka Njonta protiv Mađarske. Mančini nije želeo da potvrdi da će ga uvrstiti u startere, mada je priznao da će da napravi nekoliko izmena u timu u odnosu na susret sa Nemačkom.

Mađari su na premijeri u Ligi nacija napravili veliko iznenađenje, pobedili su Englesku sa 1:0 i tako izbili na prvo mesto na tabeli. Naše severne komšije su trijumfovale na četiri od poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima, samo je Srbija u martu bila bolja. Orlovi su slavili sa 1:0. Uprkos tome, Italijani su favoriti večeras.

Kroz istoriju su ove dve selekcije sedam puta odmerile snage, od čega su šest utakmica bile takmičarske. Na nijednoj od tih šest Mađarska nije pobedila, izgubila je u četiri navrata, a dva puta je izvukla remije. Zato, poslednji susret u avgustu 2007. godine je pripao Mađarima sa 3:1, doduše u prijateljskom meču.

Adut Mađarske večeras mogao bi da bude selektor Marko Rosi. Italijanski stručnjak, naravno, veoma dobro poznaje vrline i mane Azura.

Često svraćam u Italiju, retko budem odsutan duže vreme. Kada sam u Italiji, volim da budem sa porodicom. Određene emocije postoje u mom stručnom štabu, za 10 godina smo prošli put od toga da budemo relativno nepoznati u Mađarskoj do toga da se sastajemo sa našim nacionalnim timom“, rekao je Rosi.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA, DIVIZIJA A - 2. KOLO

GRUPA 1

Ponedeljak

Austrija - Danska 1:2 (0:1)

/Šlager 67 - Hejbjerg 28, Larsen 84/

Hrvatska - Francuska 1:1 (0:0)

/Kramarić 83 pen - Rabio 52/

GRUPA 2

Nedelja

Češka - Španija 2:2 (1:1)

/Pešek 4, Kuhta 66 - Gavi 45+3, Injigo Martinez 90/

Portugalija - Švajcarska 4:0 (3:0)

/V. Karvaljo 15, Ronaldo 35, 39, Kanselo 68/

GRUPA 3

Utorak

20.45: (2,35) Nemačka (3,30) Engleska (3,35)

20.45: (1,57) Italija (4,00) Mađarska (7,25)

GRUPA 4

Sreda

20.45: (1,75) Belgija (3,70) Poljska (5,40)

20.45: (8,00) Vels (4,20) Holandija (1,50)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijareprezentacija Mađarskefudbalska reprezentacija ItalijeVilfred Njonto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara