Marina Granovskaja i Petr Čeh (©Reuters)
Marina Granovskaja i Petr Čeh (©Reuters)

Ode i Čeh posle Marine, Boli preuzima kontrolu oko pregovora u Čelsiju i uvodi sistem trejdova

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.06.22. | 11:28

Američki biznismen pokušava da promeni način funkcionisanja kluba, traži se novi sportski direktor i prvi pik je Liverpulov čudotvorac

Egzodus Čelsijevih funkcionera se nastavlja. Putem Romana Abramoviča krenuli su dugogodišnji predsednik Brus Bak i direktorka Marina Granovskaja, a za njima Stamford Bridž napustio je i Petr Čeh. Klub je zvanično potvrdio rastanak sa čovekom koji je poslednje tri godine proveo kao tehnički savetnik u svim poljima rada, koji je imao veliki udeo u zatvaranju nekoliko važnih poslova za prvi tim.

Čehov odlazak direktna je posledica Čelsijevog rastanka sa Marinom Granovskajom, desnom rukom Romana Abramoviča i ženom sa ogromnim zaslugama u uspešnom poslovanju kluba, sa kojom je bio u tesnoj poslovnoj vezi. Ostrvski mediji pišu da je novi suvlasnik Čelsija Tod Boli imao razgovor sa jednim od najboljih golmana s početka trećeg milenijuma i da ga je zamolio da ostane u klubu i pomogne mu da izgura bar letnju transfer pijacu, ali mu je već tada on poručio da ne može da ostane posle čega se definitivno povukao sa funkcije. Nezvanično se navodi da je jedan od razloga njegovog povlačenja Bolijeva želja da pusti Romelua Lukakua koga je Čeh želeo da zadrži i pruži mu novu šansu. Novi vlasnik Čelsija se nije saglasio sa tim, Tomas Tuhel je takođe bio za to da Big Rom ode i ubrzo su razgovori pukli.

Izabrane vesti

30. jul, 18.00: (2,95) Liverpul (3,35) Mančester Siti (2,40)

Čehova odluka stavlja još veći teret na Bolijeva leđa, pošto je američki biznismen nedavno javno potvrdio da će preuzeti predsedničku funkciju od Baka, a sve izvesnije i Granovskajina direktorska zaduženja, što potvrđuje nedavna priča da je lično sedeo sa Žoržom Mendešom kako bi pregovarao oko senzacionalnog transfera Kristijana Ronalda! Situacija u vrhu Čelsija nije dobra jer su prethodnih dana ustala upražnjena mesta izvršnog direktora Gaja Lorensa, a ne treba izostaviti da je stručni štab takođe ostao bez trenera golmana Kristofa Lolišona koji je učestvovao u dovođenju Eduarda Mendija.

Češki as je uz amin direktorke Granovskaje direktno učestvovao u dovođenju pomenutog Mendija, te Kaija Haverca i Tima Vernera. Sa njegovim odlaskom Tomas Tuhel izgubio je praktično kompletnu strukturu ljudi sa kojima je sarađivao od januara prošle godine. Tuhel je neretko javno pričao o dobrim odnosima sa Granovskajom i Čehom, koji se u klub sa kojim je postigao najveće uspehe vratio leta 2019. na poziv Frenka Lamparda.

Dok se gornje strukture Čelsija raspadaju, Tuhel je posle razgovora sa Bolijem dobio slobodu u izboru novih igrača, mada će američki biznismen biti zadužen za pregovore i služiće ulogu privremenog sportskog direktora. On je nemačkom stručnjaku obećao do šest pojačanja za ovo leto, mada je takođe spreman da potpuno zaokrene način funkcionisanja kluba na tržištu i proba da uvede američki stil trejdova igrača.

Zbog toga Boli ima nameru da razmrda tržište sa nekoliko poslova kojim bi se rešio igrača koji su višak, na način gde Čelsi ne bi trošio previše novca na pojačanja, a opet da ne čeka novac za prekobrojne koji verovatno neće ni dobiti...

Pored Lukakua na izlaznim vratima Stamford Bridža su Kristijan Pulišić, Timo Verner i Hakim Zijeh. Boli je već probao da sa Juventusom postigne dogovor oko prodaje Matijsa de Lihta tako što je uz 45.000.000 evra ponudio Pulišićev ili Vernerov ugovor, ali je Stara dama to (zasad) odbila pošto traži 100.000.000 evra, bez ikakvih kombinacija. Milan se interesuje za Marokanca, s tim što italijanski šampion nema previše toga konkretnog da ponudi u zamenu. Čelsi takođe motri na status Rahima Sterlinga, oko kojeg se takođe traži prava formula za transfer. Pregovori već neko vreme traju i sa Seviljom oko Žila Kundea, koga takođe pikira Barselona.

Dok se sve ovo dešava, Tod Boli traži i novog sportskog direktora sa kojim bi izneo teret ne samo ovog, već i narednih prelaznih rokova. Prvi pik je Majkl Edvards, čovek o kome nećete mnogo toga pronaći na internetu, niti na Vikipediji koja je enciklopedija svih informacija, ali je najzaslužniji za neverovatnu transformaciju koju je Liverpul doživeo poslednjih godina. Naime, od prodaje Filipea Kutinja Barseloni za 160.000.000 evra Edvards je napravio niz strašnih poteza kojim je od Liverpula napravio evropskog i konačno engleskog šampiona. Doveo je Endija Robertsona iz Hala kada je ovaj bio anonimus, potpisao Mohameda Salaha iz Rome za 40.000.000 evra, razbio kasu za Virdžila van Dajka i Alisona Bekera, napravio odlične poslove za Dioga Žotu, Tijaga Alkantaru i Fabinja, a poslednji veliki posao mu je kupovina Luisa Dijaza iz Porta za 60.000.000 evra. Pored toga obrnuo je velike pare sa prodajama Danija Ingsa (23.000.000 evra), Rajana Brustera (26.000.000), Mamadua Sakoa (30.000.000), Dominika Solankea (22.000.000), Denija Vorda (15.000.000)...

Čuda je napravio Edvards, a onda nedavno naprasno odlučio da ode, što sada želi da iskoristi Čelsi mada se pominje i Mančester junajted. Uz Edvardsa pominje se i mogućnost dolaska nekadašnjeg levog beka Maksvela koji se posle kačenja kopački o klin posvetio poslu u odelu i fotelji. Bio je pomoćnik sportskog direktora u Pari Sen Žermenu i bio najbliži saradnik nekadašnjeg prvog operativca Svetaca Antera Enrikea. U to vreme radio je i sa Tomasom Tuhelom, mada je Enrike nesrećno završio u Parizu pošto je dobio otkaz kada nije uspeo da obezbedi Nemcu pojačanja po želji.

Treća opcija je nekadašnji fudbaler Pol Mičel, sadašnji sportski direktor Monaka. Posle ne tako slavne igračke karijere Mičel se posvetio funkcionerskom pozivu gde ima više uspeha. Tokom rada u Totenhemu direktno je učestvovao u dovođenju Heung Min Sona, Delea Alija, Kirana Tripijera i Tobija Alderveirelda, kasnije je kao glavni čovek za dovođenje igrača i razvoj u Lajpcigu pomogao da se dovedu Mateus Kunja, Nordi Mukijele i Emil Smit Rouv. Od leta 2020. je u Monaku i uživa dobru reputaciju u fudbalskom svetu. Od ranije se pominje i ime Atletikovog sportskog direktora Andree Berte.

Pred Čelsijem i pogotovo Todom Bolijem je veliki, veliki posao...


tagovi

ČelsiPetr ČehLetnji prelazni rok 2022Tod BoliRomelu LukakuHakim ZijehKristijan Pulišić

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara