Roni (©Reuters)
Roni (©Reuters)

Palmeiras nastavlja da piše istoriju

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.08.22. | 23:05

Kopa Libertadores: Može li Atletiko Paranaense da napravi probleme dvostrukom uzastopnom šampionu Južne Amerike?

U vreme argentinske dominacije južnoameričkim fudbalom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka dešavalo se Estudijantesu i Independijenteu da vežu po tri, odnosno četiri titule u Kopa Libertadoresu. Početkom 21. veka je i Boka Juniors postala šampion tri puta u četiri sezone, ali brazilski klubovi nikada još nisu uspevali da uspostave takvu dominaciju.

Međutim, Palmeiras bi to mogao da promeni, prvak Južne Amerike iz 2020. i 2021. godine blizu je odbrane trona u elitnom takmičenju, stigao je do polufinala, gde će mu rival biti „sunarodnik“ Atletiko Paranaense.

Izabrane vesti

Uragan iz Koritibe istorijski nije neki veliki klub. Može da se pohvali tek jednom titulom prvaka Brazila iz 2001. godine, ali je zato poslednjih sezona u velikom usponu. Osvojio je 2018. i 2021. Kopa Sudamerikanu, tako se uostalom i našao u eliti, a sada želi da ponovi uspeh iz 2005, kada je igrao finale Kopa Libertadores. Najveći adut Atletiko Paranaenseu je bivši selektor Brazila i Portugalije, Luiz Felipe Skolari, koji je tokom karijere postajao šampion Južne Amerike sa Gremiom (1995) i Palmeirasom (1999), a zanimljivo je i da je osvojio Ligu šampiona Azije 2015. s Guangdžou Evergrandeom.

02.30: (3,60) Atletiko Paranaense (3,00) Palmeiras (2,25)

Palmeiras je dominantno stigao do polufinala Kopa Libertadoresa. U grupi je bio ubedljivo prvi sa svih šest pobeda u konkurenciji Emeleka Deportivo Tačire i Independijente Petrolera, uz gol-razliku 25:3, a potom je eliminisao u osmini finala Sero Portenjo (8:0), a u četvrtfinalu aktuelnog šampiona Brazila Atletiko Mineiro (3:2).

Atletiko Paranaense je do polufinala morao težim putem, pošto je bio drugi u grupi sa Libertadom, Strongestom i Karakasom. U eliminacionoj fazi je opet naleteo na Libertad i savladao ga je sa ukupnih 3:2, a zatim je u četvrtfinalu bio bolji od Estudijantesa sa 1:0, pogotkom Vitora Rokija u 96. minutu revanša.

U brazilskoj Seriji A je razlika između Palmeirasa i Atletika ogromna, 11 poena. Palmeiras je prvi, ima samo dva poraza posle 24 kola, Atletiko tek peti, na poziciji koja vodi samo u kvalifikacije za elitno takmičenje.

Ovo će da bude već četvrti okršaj ova dva kluba u 2022. godini, a zanimljivo je ta je Paranaense jedan od dva tima koja su upela da pobede Palmeiras u prvenstvu. Učinio je to 3. jula, kada je u sred Sao Paula slavio sa 2:0 golovima Vitora Rokija i Vitora Buena.

Pre toga su se oni sastali u okviru Rekopa Sudamerikane, kako se zvanično zove Superkup Južne Amerike. Za trofej su se borili kroz dva meča, a on je na kraju završio u rukama Zelenih. U Koritibi su odigrali 2:2, potom je tim Abela Fereire trijumfovao kod kuće sa 2:0.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

KOPA LIBERTADORES, POLUFINALE - PRVI MEČEVI

Sreda

02.30: (3,60) Atletiko Paranaense (3,00) Palmeiras (2,25)

Četvrtak

02.30: (3,90) Velez (3,35) Flamengo (2,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa LibertadoresPalmeirasAtletiko Paranense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara