Partizan (©Starsport)
Partizan (©Starsport)

Partizan najbolji na svetu po procentu stvorenih velikih šansi

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.10.21. | 16:33

Crno-beli imaju racio 5,00, Crvena zvezda na petom mestu sa 3,67 po istraživanju Fudbalske opservatorije (CIES)

Partizan najbolji na svetu! Crno-beli ispred 679 klubova na planeti!

Zvuči nestvarno, pogotovo kada je fudbal u pitanju, ali tako govori statistika. I to ne neka domaća, „nategnuta“, već ona do koje su došli svetski stručnjaci koji se bave tom tematikom, Fudbalska opservarorija (CIES) i njen najveći saradnik InStat.

Izabrane vesti

Ove dve institucije radile su na analizi koji timovi stvaraju najviše stoodstotnih šansi na utakmicama i u obzir je uzeto 680 prvoligaških klubova na planeti.

I rezultat govori da Partizan ima najveći racio između stvorenih stoodstotnih prilika i onih koji njegovi rivali stvaraju protiv crno-belih. Rezultat govori da je taj racio tačno 5,00, na osnovu 11 utakmica koje su uzete u obzir.

Iza srpskog Parnog valjka slede klubovi koji su takođe moćni na domaćoj sceni: drugi je Ajaks sa raciom 4,3, a onda Red Bul Salcburg sa 4,1. Poziciju broj četiri zauzima Benfika sa 3,77, dok je na petom mestu još jedan naš velikan – Crvena zvezda. Prema statistici InStata crveno-beli imaju racio 3,67 po broju stvorenih velikih šansi za gol po utakmici.

Ako uzmemo u obzir samo Superligu Srbije, iza večitih rivala je Čukarički sa raciom 1,74, pa ide TSC (1,44), Voždovac (1,08), a onda Metalac (1,04), što je možda malo iznenađenje, jer su Milanočani u donjem delu tabele.

Kada se računaju samo lige Petice, najbolji je Mančester siti sa raciom 3,28, prati ga Bajern (2,96), pa Pari Sen Žermen (2,41), Everton (2,33), Real Sosijedad (2,29)... Najslabiji klubovi po ovom kriterijumu iz pet najvećih liga Evrope su Granada, Grojter Firt, Norič i Sautempton.


tagovi

FK PartizanFK Crvena zvezdaSuperliga SrbijeCIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara