Očoa brani penal Levandovskom (Reuters)
Očoa brani penal Levandovskom (Reuters)

Počelo Očoino mundijalsko ludilo: Skinuo penal Levandovskom i bacio u trans 20.000 Meksikanaca (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 18:56

Meksiko ne gubi prve utakmice na Mundijalima, Jedan od najdominantnijih golgetera ovog veka i dalje bez gola na Svetskim prvenstvima

Ako vam nije jasno šta fudbal predstavlja za narod Meksika, pogledajte njihove suze. Zbog njega plaču od sreće, tuge, ponosa... Preko 20.000 Meksikanaca bodrilo je državni tim u premijernom meču protiv Poljske i nadalo se da će se niz bez poraza na otvaranjima planetarne smotre što traje od 1994. godine nastaviti. I nastavio se, zahvaljujući narodnoj legendi Giljermu Očoi - 0:0.

Počelo je novo prvenstvo sveta, peto u njegovom cv-ju, a golman Meksika se probudio iz stanja hibernacije. Možda i najbolji golman 21. veka ako bi uzorak predstavljali samo nastupi na svetskim prvenstvima, odbranio je penal u 58. minutu ni manje, ni više nego Robertu Levandovskom i osujetio jednog od najdominantnijih golgetera planete da stigne do prvog gola na planetarnim smotrama. Da ne govorimo o transu u koji su njegovo majstorsko čitanje strane i intervencija bacili lavinu navijača na stadionu 974.

Izabrane vesti

Kažu da je 2018. godine kada je Irivng Lozano postigao gol kojim je u prvoj utakmci Mundijala u Rusiji pala Nemačka, u Meksiko Sitiju zabeležena blaža seizmološka aktivnost. Ne, to nije bio klasičan zamljotres, bar ne onaj od majke prirode. Izazvali su ga Meksikanci u delirijumu opijenosti pobedom nad svetskom silom. Čekamo vesti iz Meksika, možda se prestonica zatresla i kada je Očoa zaustavio Levandovskog. Ako Meksiko Siti i nije postao trusno područje, na tribinama u Dohi potekle su suze, radosnice.


Mnoge su se šale zbijale poslednjih dana i nedelja na društvenim mrežama, da se s početkom Mundijala Očoa pretvara u mešavinu Manuela Nojera, Đanluiđija Bufona i Ikera Kasiljasa iz najboljih dana. Nisu to više šale, to postaje realnost kada se, sada već 37-godišnjak, pojavi na najvećem fudbalskom događaju na planeti.

Mimo jedanaesterca koji je odbranio, nije golman Klub Amerike imao previše posla, kao ni njegov kolega sa suprotne strane Vojćeš Ščensni. Tokom prvih 45 minuta jedva da je bilo posla za golmane iako su Meksikanci bili agilniji, odlučniji i češće opsedali protivničku trećinu terena. Uglavnom im je nedostajao završni pas, ali su maestralno odsekli iz igre Roberta Levandovskog koji je tokom prvih 45 minuta imao tek 11 kontakata sa loptom - nijedan igrač Sombrerosa nije imao manje.

Leva je malo pre isteka sat vremena igre sam sebi obezbedio šansu da sa bele tačke pojuri prvenac na Svetskim prvenstvima, nateravši Ektora Morena da ga kontinuiranim povlačenjem za dres obori na zemlju. Umešao se VAR, sudija Kris Bit iz Australije pogledao snimak i dodelio selekciji Česlava Mihneviča idealnu šansu koja nije iskorišćena.

Šest minuta nakon Očoine odbrane, umalo kazna za Poljake. Trzaj glavom golu leđima okrenutog Anrija Martina, ali i intervencija Vojćeha Ščensnog. Oba selektora su u nastavku pravila ofanzivne izmene, Tata Martino na teren poslao rekovalescenta Raula Himeneza, Mihnevič u igru uvodio Pšemislava Frankovskog, nešto kasnije i Arkadijuša Milika, ali promene rezultata nije bilo. Sve se uglavnom svodilo na polu-prilike i traljave, nedovoljno opasne udarce.

Za Poljake razočaranje zbog promašenog penala, ali svakako bolji start nego pre četiri godine u Rusiji kada ih je na otvaranju sapleo Senegal. Meksikanci mogu da budu zadovoljni bodom iako su ostavili bolji utisak, a pobednik dana je svakako Saudijska Arabija koja će posle, za fudbalski svet, šokantne pobede na Argentinom, nekoliko dana boraviti na čelu grupe C. Malo ko je očekivao ovakav razvoj događaja.

MEKSIKO - POLJSKA 0:0

Doha

Stadion: 974

Sudija: Kris Bit (Australija)

Žuti kartoni: Sančez, Moreno (Meksiko); Frankovski (Poljska)

MEKSIKO (4-3-2-1): Očoa - Sančez, Montes, Moreno, Galjardo - Alvarez, Čavez, Erera (od 71. Rodrigez) - Lozano, Vega (od 84. Antuna) - Martin (od 71. Himenez).

POLJSKA (3-4-2-1): Ščensni - Berešinski, Glik, Kivior - Keš, Krihovjak, Šimanski (od 72. Frankovski), Zalevski (od 46. Bjelik) - Zijelinski (od 88. Milik), Kaminski - Levandovski.


SVETSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

Grupa C

Utorak

Argentina - Saudijska Arabija 1:2 (1:0)

/Mesi 10pen - Šehri 48, Davsari 53/

Meksiko - Poljska 0:0

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022reprezentacija MeksikaFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija PoljskeGiljermo OčoaRobert Levandovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara