Slavlje Portugalaca (© Reuters)
Slavlje Portugalaca (© Reuters)

Portugalci likuju: Ne zanimaju nas ni Brazil, ni Srbija, hoćemo da budemo prvi

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.11.22. | 23:35

„Nismo favoriti, ali jesmo kandidati“, kaže Ruben Neveš

Samo tri selekcije osigurale su plasman u osminu finala Prvenstva sveta posle dve trećine takmičenja u grupnoj fazi. Najpre Francuska, kao branilac titule, potom Brazil u svojstvu najvećeg izazivača, a na kraju ponedeljka i Portugal.

Navigatori su u poslednjem duelu drugog kola savladali Urugvaj 2:0 i tako osigurali mesto među 16 najboljih. Pitanje je samo da li kao pobednici Grupe G ili drugoplasirani.

Izabrane vesti

„Zaslužena pobeda. Sve što je stručni štab zamislio ekipa je sprovela u delo. Možda u pojedinim fazama nismo bili dovoljno dobri, ali je najvažnije da smo prošli grupu i obezbedili plasman u osminu finala. Sad nam preostaje da radimo na detaljima koje možemo da unapredimo“, ozareno je lice selektora Fernanda Santoša.

Bila je to osveta Portugalaca Urusima za poraz u osmini finala Mundijala u Rusiji 2018, ujedno i potvrda da je selekcija na pravom putu, uprkos tome što je zaobilaznim putem, kroz baraž, stigla do Katara, potom se i mučila na premijeri sa Ganom.

Potpuno smo dominirali terenom. I stvarno posle svega ne razmišljamo da li će nam u narednoj fazi rival biti Brazil, Srbija ili neki treći tim. Bavimo se samo našim izdanjem. Imamo baš jaku ekipu i navijače gladne trofeja“, dodao je vezista Paljinja, svestan činjenice da se Grupa G u kojoj su Portugalci ukrštaju sa grupom u kojoj su naši Orlovi.

Vrlo je moguće da se opet sretnemo, kao u mundijalskim kvalifikacijama, ako Portugal odbrani prvu poziciju (dovoljan i bod protiv Južne Koreje), a Srbija savlada Švajcarsku, pod uslovom da Kamerun ne priredi senzaciju potiv Brazila.

Baš taj detalj, da Portugalci imaju širinu kadra, a maltene se ne postavlja pitanje sujete, ko će početi, a ko ući, jedna je od početnih prednosti tima koji je ne tako davno bio prvak Evrope.

Odlično smo izgledali protiv Urusa. Psebno u prvom poluvremenu. Tačno je da smo se u drugom malo povukli, ali i dalje je to bilo naše kvalitetno izdanje. Pokazali smo sposobnost žrtvovanja za interese Portugala, ujedno da posedujemo defanzivnu disciplinu koja nas je krasila poslednjih godina. Sad je ostalo da se posvetimo narednoj utakmici, kako bismo bili prvi u grupi. To što smo se, uz Francusku i Brazil, kvalifikovali pre poslednjeg kola grupne faze ilustruje koliko je ova ekipa snažna. Ne samo starteri, nego i momci koji ulaze s klupe. Samo tako da nastavimo“, dodao je centralni vezni Viljem Karvaljo.

Njegov parnjak na sredini terena, Ruben Neveš, svestan je da ekipa raste. I da se sad sve glasnije priča o mogućnosti da iz prikrajka ode do kraja,.

„I ranije smo verovali u taj scenario, a prve dve pobede nad turniru su nas dodatno učvrstile i dale na motivaciju da guramo do kraja. Nismo favoriti za titulu, ali jesmo kandidati“, dodao je prvotimac Vulverhemptona.


tagovi

reprezentacija PortugalaFernando SantosVilijam KarvaljoMundijalSvetsko prvenstvo 2022Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara