Stefan Ingi Sigurdarson (©YouTube)
Stefan Ingi Sigurdarson (©YouTube)

Posle ponižavanja Budućnosti Islanđani prodali najboljeg igrača u Belgiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.07.23. | 10:50

Da li odlazak Stefana Ingija Sigurdarsona u Patro Ajsden Masmehelen znači da je Brajdeblik digao ruke od titule?

Prvak Islanda Brejdablik privukao je pažnju evropskih medija sredinom juna, kada je briljantnom igrom osvojio pretkvalifikacioni turnir Lige šampiona i plasirao se u 1. kolo kvalifikacija. Pobedio je tada Tre Pene iz San Marina sa 7:1, a zatim je mimo očekivanja ponizio i Budućnost iz Podgorice i deklasirao je sa 5:0. Na domaćoj sceni Brajdebliku međutim ne ide tako dobro, sve više deluje da polako diže ruke od šampionske trke. Pred susret sa nejakim Filkirom (petak, 21.15) Brajdeblik zaostaje 13 poena za liderom Vikingurom.

Ima još mnogo da se igra do kraja prvenstva, odigrano je svega 13 od 27 kola, ali poslednji potez na letnjoj pijaci pokazuje da u Brajdebliku nemaju previsoka očekivanja od ove sezone. Jer, da nije tako, ne bi ovog leta prodali svog najboljeg igrača Stefana Ingija Sigurdarsona.

Izabrane vesti

Njega će zapamtiti Crnogorci, učestvovao je u maltretiranju Podgoričana sa po golom i asistencijom. Pre toga je Sigurdarson bio precizan jednom i protiv Tre Penea, a u domaćem prvenstvu je na 12 utakmica postigao 10 golova. Kada se tome pridodaju i kupovi, 22-godišnji centarfor je na 22 meča u svim takmičenjima 16 puta bio strelac i u dva navrata asistent, što je bilo dovoljno da privuče pažnju iz kontinentalnog dela Evrope.

Doduše, nova Sigurdarsonova destinacija je pomalo neočekivana, potpisao je za drugoligaša Patro Ajsden Masmehelen. Međutim, nije slučajno odabrao baš taj klub, nedavno je „mali Anderleht“, kako ga zovu u Belgiji, angažovao Luka Nilisa za trenera napadača. Reč je o legendarnom golgeteru PSV Ajndhovena (110 golova na 164 meča za Filipsovce krajem 20. veka), koji je kasnije godinama radio u stručnom štabu holandskog velikana.

Patro Ajsden ima nove vlasnike, koji menjaju strukturu kluba i prave ga veoma profesionalnim. To sam osetio još kroz prve razgovore sa njima, kada su mi slali snimke. Upravo su zaposlili novog trenera za napadače, jedva čekam da radim sa njim. Nilis je odigrao više od 50 utakmica za reprezentaciju Belgije i iz tog iskustva može mnogo da se nauči. Cilj je da u naredne dve sezone Patro Ajsden uđe u elitni rang belgijskog fudbala, a ja želim da budem deo tog projekta“, rekao je Sigurdarson.

21.15: (1,28) Brejdablik (5,30) Filkir (9,00)

Međutim, šta to znači za Brejdablik? Čak i sa Sigurdarsonom je upao u rezultatsku krizu, trenutno je u nizu od četiri uzastopne utakmice bez pobede (tri remija i jedan poraz). Uz to, u utorak je eliminisan i iz Kupa Islanda, u polufinalu ga je posle penala savladao Akurejri.

Pobeda nad Filkirom dvostrukom šampionu „Zemlje vatre i leda“ je očajnički potrebna, da bi se koliko-toliko podiglo samopouzdanje pred veoma važan meč narednog utorka. Brejdabliku će rival u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona da bude Šamrok Rovers. Njega, za razliku od Budućnosti i Tre Penea, neće moći da nadigra na takmičarsku formu, pošto u Republici Irskoj se baš kao i na Islandu prvenstva igraju tokom kalendarske godine.

Brejdablik i Filkir su se sastali već jednom ove godine, 8. maja. Tada je Brejdablik trijumfovao sa 2:1, zahvaljujući autogolu veziste Filkira Nikulasa Gunarsona u 86. minutu. Inače, ovaj duel Brejdablika i Filkira se zbog evropskih kvalifikacija igra malo unapred, kako bi šampion kasnije imao pauzu u prvenstvu. Reč je o susretu 17. kola, koje bi trebalo da dođe na red tek kroz tri nedelje.

ISLAND – 17. KOLO

Petak

21.15: (1,28) Brejdablik (5,30) Filkir (9,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Island 1BrejdablikStefan Ingi Sigurdarson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara