Dario Benedeto (©AFP)
Dario Benedeto (©AFP)

Problem za Boku: Benedeto nije izlečio skočni zglob

Vreme čitanja: 5min | ned. 24.07.22. | 23:05

Velikan iz Buenos Ajresa će protiv Estudijantesa (ponedeljak, 01.30) morati da traži izlaz iz krize bez prvog napadača

Boka Juniors je u četvrtak na stadionu Dijego Armando Maradona doživela razočaravajući poraz rezultatom 2:0 od Argentinos Juniorsa, trenutnog lidera šampionata, dok je Estudijantes, protiv Barakas Sentrala zabeležio tek treću pobedu, prvu posle četiri kola. S jedne strane, domaći tim pokušaće da se oporavi od ne tako iznenađujućeg poraza u proteklom kolu, dok gosti žele da po prvi put u drugom delu sezone zabeleže dve uzastopne pobede. Utakmica između Đenovljana i Leona, na program je noćas (01.30) po srednjevropskom, a mesto poprišta biće sadion Alberto Hose Armando, legendarna Bombonjera.

Novi trener Boke Ugo Ibara, kojem će ovo biti četvrta utakmica od kako je zamenio Sebastijana Batalju, ima ozbiljne glavobolje pred ovaj susret. Najbolji napadač ekipe Dario Benedeto zbog povrede skočnog zgloba nije u konkurenciji. Uspeo je nekadašnji centarfor Olimpik Marselja i Elčea da trenira malo tokom minule sedmice, ali glavne treninge je propustio.

Izabrane vesti

To znači da će na teren od početka meča da izađe Luis Vaskez, 21-godišnji napadač koji svojim partijama nikoga nije ubedio da mu je mesto u Boki. Ovaj 190 centimetara visoki fudbaler, koji je na Bombonjeru došao pre dve godine iz Patronata za 330.000 evra, ozbiljno se igra sa strpljenjem navijača. Jer, vezao je već deset utakmica na kojima nije postigao pogodak, a to je za igrača tako velikog kluba koji gaji ofanzivan fudbal nedopustivo.

Poslednji put se Vaskez upisao u strelce 22. maja u finalu Liga kupa Argentine, kada je savladan Tigre sa 3:0. Tom pobedom je Boka obezbedila plasman u Kopa Libertadores sledeće sezone, ali od tada nastupaju problemi.

01.30: (2,00) Boka Juniors (3,35) Estudijantes (3,90)

Boka juniors ne pokazuje dobar učinak u dosadašnjem toku nacionalnog prvenstva. Klub, koji je u prvom delu sezone bio šampion Liga Kupa, doživeo je ranu eliminaciju u Kopa Libertadores i izgubio četiri od poslednjih pet kola u argentinskoj elitnoj diviziji. Čak i fokusirajući se samo na domaći šampionat, tim Uga Ibare nije mogao da se vrati u dobru formu. Njihov poslednji duel bio je poraz u gostima od lidera Argentinos Juniorsa, rezultatom 2:0, zbog čega je Boka dodatno nazadovala u generalnom plasmanu, ostajući van prve polovine tabele. Uostalom, ekipa je na 15. poziciji, sa samo 12 osvojenih bodova do sada i nastoji da se oporavi u takmičenju, računajući na produktivan napad, uprkos nestabilnoj odbrani, uz 13 postignutih i 15 primljenih golova u devet odigranih kola.

U poslednjih pet utakmica ove sezone zabeležena je samo jedna pobeda, jedan remi i tri poraza. Pobeda protiv Taljeresa na svom terenu, nakon koje je usledio remi sa Korintijansom, koji ga je koštao eliminacije iz Libertadoresa, pored poraza od Banfilda, San Lorenca i od Argentinos Juniorsa. U poslednjih 10 mečeva odigranih kod kuće, na stadionu Alberto Hose Armando, ekipa Boke Juniors je zabeležila pet pobeda, dva remija i tri poraza.

Šampionske ambicije su već izbledele, Boka je tek 16. na tabeli i ima sedam bodova manje od vodeća dva tima, Argentinos Juniorsa i Atletiko Tukumana. Upravo je Argentinos bio bolji pre pet dana, pobedivši je sa 2:0. Jedina ohrabrujuća okolnost po navijače Boke je ta što je i Estudijantes u krizi. Posle devet kola ima bod manje i takođe igra razočaravajuću sezonu. Do kraja prvenstva ima još 18 kola, sasvim je dovoljno vremena ostalo da se stvari okrenu u oba tima. Samo, potrebno je da se pobeđuje.

Tim Uga Ibare osim Darija Benedeta neće moći da računa na Arandu i Izkijerdoza, koji su pod medicinskom negom i još uvek su van bilo kakve opcije povratka u tim Đenovljana. Gabrijel Aranda će odsustvovati peti uzastopni meč zbog problema sa skočnim zglobom. Domaći tim će takođe morati da se pomiri i sa izostankom Dijega Gonzalesa koji je nastavio sa lečenjem povrede desnog kolena.

Na drugoj strani ekipa crveno-belih Studenata iz La Plate, koja zauzvrat ostaje čvrsta i jaka na međunarodnoj sceni u četvrtfinalu Libertadoresa pošto je eliminisala Fortalezu. Ipak, Estudijantes je nedavno imao dva uzastopna poraza u sezoni, uključujući i frustrirajući neuspeh u Kupu Argentine, kada su izgubili od Belgrana, čime su eliminisani u ranoj fazi turnira.

Međutim, njihov poslednji duel bila je pobeda na domaćem terenu nad Barakas Centralom rezultatom 3:1, uz odličan kolektivni učinak tima. Pozitivan rezultat dao je klubu raspoloženje u ovom izdanju argentinske lige nakon nekoliko neuspeha u početnim rundama. Trenutno je tim Rikarda Zjelinskog na 17. mestu na tabeli sa 11 osvojenih bodova do sada. U poslednjih pet odigranih utakmica zabeležene su dve pobede, jedan remi i dva poraza. U ovom periodu su savladali već pomenuti Barakas Sentral i Fortalezu, remizirali sa Sentralom Kordobom, pored poraza od Tigrea i Belgrana. Kada su u pitanju gostovanja, Estududijantes je zabeležene samo dve pobede, uz dva remija i čak šest poraza u poslednjih 10 utakmica.

21.30: (2,60) San Lorenco (3,00) Taljeres Kordoba (2,95)

El Leon noćas neće moći da računa na Ezekijela Munjosa, koji ostaje bez nastupa još od marta, pošto defanzivac nastavlja da se bori sa dugotrajnom povredom kolena. Pablo Pijati ulazi u utakmicu u potrazi za golom i treću utakmicu zaredom, a 33-godišnjak je definitivno jedan od igrača na koga treba obratiti posebnu pažnju.

Prirodno je da se Boka Juniors ističe sa izvesnim favorizovanjem na domaćem terenu, međutim, ekipa nije bila pouzdana u poslednjim utakmicama, nižući poraze, što dobro povećava šanse timu Estudijantesa. Ipak, Studenti na pobedu u La Boki, čekaju još od 2016 godine i letnjeg turnira, a kada bi se posmatrale zvanične takmičarske utakmice, period bez slavlja prudužava se na čak 14 godina i sezonu 2008, kada je El Leon poslednji put pokupio čitav plen sa Bombonjere.

Ova dva kluba su se sastala ove godine sredinom marta u Liga kupu. Tada su Juniorsi bili uspešniji, slavili su kao gosti sa 1:0 pogotkom Luisa Advinkule u 54. minutu. Pre toga je Dijaz propustio šansu da iz penala donese prednost Estudijantesu. Na kraju ligaškog dela takmičenja ipak su crveno-beli bili uspešniji na tabeli, imali su bod više. Ipak, u eliminacionoj fazi se nisu proslavili, izgubili su već u četvrtfinalu i trofej je na kraju završio u Buenos Ajresu. Na poslednjih sedam mečeva ovih ekipa videli smo tek jedan remi, Boka je slavila u četiri navrata, a Estudijantes dva puta. Svaki od tig mečeva je prošao sa najviše dva postignuta pogotka, a da će i noćas doći igra UG0-2 kvota u Mozzartu je 1,60.

ARGENTINA 1 – 10. KOLO

Subota

Sarmijento – Kolon Santa Fe 1:3 (0:1)

/Lopez 58 – Rodrigez 20pen, Bernardi 86, Abila 90+3/

Nedelja

Sentral Kordoba – Rasing Klub 1:3 (0:1)

/Lopez 76 – Kopeti 27, 49, Alkaraz 85/

Independijente – Atletiko Tukuman U TOKU

Tigre – Platense U TOKU

Aldosivi – River Plejt U TOKU

Himnasija – Lanus U TOKU

Ponedeljak

01.30: (2,00) Boka Juniors (3,35) Estudijantes (3,90)

21.30: (2,60) San Lorenco (3,00) Taljeres Kordoba (2,95)

23.55: (2,65) Banfild (3,00) Argentinos Juniors (2,90)

23.55: (2,35) Njuels Old Bojs (3,10) Defensa i Hustisija (3,25)

Utorak

02.30: (2,60) Union Santa Fe (3,20) Godoj Kruz (2,80)

02.30: (2,15) Velez (3,05) Urakan (2,90)

Sreda

01.00: (2,30) Arsenal Sarandi (3,10) Rosario Sentral (3,35)

01.00: (2,80) Barakas Sentral (3,10) Patronato (2,65)

***Kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1Boka juniorsEstudijantes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara