(©Reuters)
(©Reuters)

Prvak sveta ide kući! Bela tačka kao rulet: Švajcarcima prvo oduzela, pa donela pobedu za četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.06.21. | 23:48

Francuska vodila 3:1, pa ispala na penale

Šampion sveta ide kući! Ništa od duple krune za Francusku. Sa prvenstva ih je izbacila Švajcarska, kaznivši prepotentnost Trikolora, koji su vodili 3:1 deset minuta pre kraja i mislili da je posao završen.

Na kraju su morali da šutiraju penale (3:3), a posle devet pogodaka, golman Švajcarske Jan Zomer je odbranio udarac Kilijana Mbapea i spakovao Francuskoj kofere za put kućama - 5:4.

Izabrane vesti

Kako se samo sudbina poigrala sa Trikolorima! Doduše, najviše su sami krivi, provocirali su zlu sudbinu. Gubili su 1:0, očajno su igrali. Onda ih je Ig Loris vratio u život tako što je odbranio penal Švajcarcima za 2:0. Raspalio je neophodnu iskru francuskom timu, koji je za pet narednih minuta golovima Benzeme okrenuo rezultat na 2:1. Kada je Pol Pogba u 75. minutu evrogolom povisio na 3:1, verovatno su svi mislili da je gotovo. Francuzi jesu sigurno, jer su prestali da igraju.

Utučeni Švajcarci krenuli su na sve ili ništa i dobili – sve! Seferović, pa Gavranović u sudijskoj nadoknadi odveli su meč u produžetke. Tamo su se oba tima više čuvala da ne prime gol nego što su gledala da ga daju. Penali su uvek lutrija, rulet, a ovog puta više nego ikad. Jer, ono što je bela tačka oduzela Sajdžijama u regularnom toku, vratila im je u penal seriji.

Kazna na prepotentnost, za nadobudnost, a onda, bogami i za strah u 30 minuta produžetka. Francuska nije bog zna šta igrala ni do ove osmine finala, nije baš ostavila utisak moćnog prvaka sveta, bolja je bila u Rusiji pre tri godine. I zato ide kući, a Švajcarskoj ostaje da nastavi da sanja. U četvrtfinalu Španija. Videlo se u meču koji je imao gotovo preslikan tok protiv Hrvatske da i Crvena furija ima odbranu šuplju kao švajcarski sir.

Iskra je nedostajala Francuskoj punih 50 minuta igre. Delovala je potpuno mrtvo na terenu, bez ideje kako da naudi Švajcarskoj, pogotovo nakon primljenog gola. Sve do postignutog pogotka Trikolori nisu imali nijedan šut u okvir gola! Toliko su bili indisponirani. Pogbi je lopta bežala sa stopala, Grizmanu ništa nije polazilo za nogom, Mbape i pogotovo Benzema gotovo nevidljivi.

Švajcarska je bila opasnija. Pogotovo nakon gola. Hvatala je rivala na kontre, dobijala sve veću sigurnost. Delovalo je na momente da ne postoji mogućnost da primi gol. A, kao vulkan je eksplodirao stadion kada je Haris Seferović u 15. minutu nadskočio Lenglea, koji se nije ni pomerio sa zemlje i pogodio „malu mrežu“ za 1:0. Asistent – Stiven Cuber. Njegova četvrta asistencija na Evropskom prvenstvu. Definitivno nikada bekovi nisu bili toliko uticajni na rezultat kao na ovom šampionatu.

I posle pogotka Švajcarska je igrala mirno, čekala da joj se ukaže nova šansa. Bilo je solidnih prilika, ali nijedna kao u 55. minutu. Ponovo je Cuber uradio sve, srušio ga je Varan, a posle VAR asistencije, sudija Rapalini iz Argentine je pokazao na – penal. Rodrigez je namestio loptu, Ljoris odbranio.

I kao rukom, sve se odjednom preokrenulo. Kao da je neko obrnuo peščani sat, ko je dole, sad je gore. Samo za pet minuta. Taj odbranjeni penal je bila ta iskra koju su Trikolori čekali. Karim Benzema se probudio i sa dva pogotka okrenuo rezultat. Francuska je zaplesala. Pogba je povećao prelepim golom na 3:1. Samo što se ispostavilo da je to bio oproštajni ples.

Švajcarska nije imala kud, krenula je napred i pogodila džek-pot. Ostalo je istorija. Odnosno, već je ušlo u istoriju. Prvak sveta je završio misiju, „ujedinjene nacije“ pod crveno-belom zastavom su otplovile među osam najboljih.

EVROPSKO PRVENSTVO, OSMINA FINALA

FRANCUSKA - ŠVAJCARSKA 3:3 (0:1) penalima 4:5

/Benzema 57, 59, Pogba 75 - Seferović 15, 81, Gavranović 90/


Strelci u penal seriji: Gavranović 0:1, Pogba 1:1, Šer 1:2, Žiru 2:2, Akandži 2:3, Tiram 3:3, Vargas 3:4, Kimpembe 4:4, Mehmedi 4:5, promašaj Mbapea.

Stadion: Nacionalna Arena (Bukurešt).

Sudija: Fernando Andres Rapaljini (Argentina).


FRANCUSKA (3-4-1-2): Ljoris – Varan, Lengle (od 46. Koman, od 111. Tiram), Kimpembe – Pavar, Kante, Pogba, Rabio – Grizman (od 88. Sisoko) – Mbape, Benzema (od 94. Žiru).

ŠVAJCARSKA (3-4-1-2): Zomer – Elvedi, Akandži, Rodrigez – Vidmer (od 73. Mbabu), Frojler, Džaka, Cuber (od 79. Fasnaht) – Šaćiri (od 73. Gavranović) – Embolo (od 79. Vargas), Seferović (od 97. Šar).

Žuti kartoni: Varan, Koman, Pavar (Francuska), Elvedi, Rodrigez, Akandži (Švajcarska).


tagovi

reprezentacija ŠvajcarskeFudbalska reprezentacija FrancuskeEURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara