Frančesko Farioli (©AFC Ajax)
Frančesko Farioli (©AFC Ajax)

Prvi inostrani trener u ovom veku i nada da će 'vrteška' prestati sa radom

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.05.24. | 20:29

Ajaks imenovao Frančeska Fariolija za novog šefa stručnog štaba

Erik ten Hag bio je pravi, makar za Ajaks. Nijedan posle njega - nije. Četvoricu trenera promenio je holandski velikan tokom prethodne dve sezone, a kako ni sa jednim nije pogodio odlučio je da prekine i dugogodišnju tradiciju, sve u nadi da će 'vrteška' prestati sa radom.

Ajaks je za novog šefa stručnog štaba imenovao Frančeska Fariolija, svog prvog inostranog trenera u ovom veku - Šveđanin Morten Olsen radio do 1998. godine - sa kojim je potpisao ugovor na tri sezone.

Izabrane vesti

Farioli na stadion Johan Krojf stiže iz Nice, posle samo jedne sezone provedene na Azurnoj obali, odnosno posle tek nešto više od tri godine samostalnog rada. Njegov prvi klub bio je Karagumruk u kojem je proveo svega devet meseci, da bi potom preuzeo Alanju. Ipak, tek rezultatima u Nici skrenuo je pažnju fudbalske Evrope na sebe.

Francuski klub važio je za jedno od prijatnijih iznenađenja Starog kontinenta u prvom delu sezone, dugo bio prvi pratilac Pari Sen Žermenu u borbi za titulu, ali je na proleće zapao u krizu i prvenstvo završio na petom mestu, plasiravši se u grupnu fazu Lige Evrope. Ipak, slabiji rezultati u finišu takmičarske godine nisu promenili utisak čelnika Ajaksa da je Farioli rešenje nihovih problema.

"Frančesko je trener koji je strastven po pitanju svoje profesije, koji sve promišlja do detalja i može dobro da prense svoje misli timu. Bili smo veoma oduševljeni posle razgovora koje smo vodili sa njim. Ali i zbog podataka koje smo do tada već prikupili o njemu. Na primer, o njegovom načinu rada i razmišljanja o fudbalu. Sve u svemu, uvereni smo da se uklapa u Ajaks", poručio je na promociji tehnički direktor Ajaksa Aleks Kroes.

Oduševljenje nije krio ni 35-godišnji Italijan.

"Srećan sam što sam ovde, u Amsterdamu. Zajedno sa svojim timom radićemo naporno. Želimo da se vratimo osnovama i da ih povežemo sa onim za šta se Ajaks zalaže. Takođe želimo da donesemo novu energiju pozitivnim načinom razmišljanja i rada. Svestan sam činjenice da je pred nama mnogo posla, ali mi smo već počeli da se pripremamo. Ne želimo da gubimo vreme, već želimo da se se pripremimo za početak sezone i vratimo Ajaks tamo gde mu je mesto", izjavio je Farioli.

Podsetimo, Ajaks je sezonu završio na petom mestu te će kao rezultat toga kvalifikacije za grupnu fazu Lige Evrope početi od drugog kola.



tagovi

Frančesko FarioliAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara