Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Karim Benzema i Aleksandar Mitrović (©AFP)
Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Karim Benzema i Aleksandar Mitrović (©AFP)

Prvi presek saudijske lige: Lako je Ronaldu kad se već adaptirao, Benzemi dozvoljeno da preskoči bitne treninge

Vreme čitanja: 6min | čet. 14.09.23. | 10:59

Posle dve nedelje pauze zbog reprezentacija susretom Al Akduda i aktuelnog šampiona Al Itihada iz Džede (četvrtak, 17) otpočeće 6. kolo

Čitavo leto smo sa nestrpljenjem čekali da počne fudbalsko prvenstvo Saudijske Arabije, da bismo videli kako će zaista da izgleda ta liga u koju je uložen toliki novac. I posle prvih pet kola, odnosno do prve pauze za mečeve reprezentacija stekli smo prvi utisak – uopšte nije loše. Dobili smo skice onoga kako bi ova sezona trebalo da izgleda, ko će se boriti za titulu i na čijim plećima. Počev od utakmice Al Akduda i Al Itihada (četvrtak, 17) videćemo i ko je najbolje radio tokom prethodne dve nedelje pauze.

Posle pet kola tri od četiri favorita za titulu su se i izdvojila na tabeli. Al Hlal je prvi sa 13 poena (četiri pobede i jedan remi), a Al Itihad i Al Ahli imaju po 12. Samo je Al Nasr predvođen Kristijanom Ronaldom razočarao, doživeo je poraze u prva dva kola i sada ima devet poena, pa malo kaska.

Izabrane vesti

Doduše, za to se najmanje može kriviti sam Ronaldo. Iskusni Portugalac je pokazao da mu je prijalo to što je već proveo nekoliko meseci adaptacije na saudijski fudbal, trenutno je najbolji strelac lige sa šest golova i čak četiri asistencije. Dakle direktno je zaslužan za 10 od 15 golova svoje ekipe, a pritom je propustio prvo kolo i poraz od Al Itifaka (1:2).

Najbolji utisak na početku prvenstva ostavio je Al Hilal, novi klub Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković-Savića. Donekle i očekivano, jedan od velikana azijskog fudbala je potrošio daleko najviše novca na pojačanja ovog leta, više od 300.000.000 evra. Pored srpskih reprezentativaca angažovani su i Nejmar, Malkom, Ruben Neveš, Kalidu KulibaliNejmar čak još uvek ni nije debitovao, verovatno će u petak od 20 časova protiv Al Rijada.

17.00: (11,0) Al Akdud (6,25) Al Itihad Džeda (1,20)

I bez njega Al Hilal je ostvario jednu veliku pobedu, protiv Al Itihada baš pred odlazak na pauzu. Savladao je svog najvećeg rivala sa 4:3, uz tri pogotka Mitrovića. On je prethodno protiv Al Raeda (4:0) dao gol, a protiv Al Itifaka (2:0) je bio asistent. Dakle na svakom meču koji je odigrao u plavom dresu Mitrović je imao neki konkretan učinak. Jedina stvar koja bi mogla da bude minus za Al Hilal je što klub nije uspeo da angažuje tokom prelaznog roka još jednog levog beka. Pokušavao je, bezuspešno, pa je na kraju ostao na Jaseru Al Šahraniju kao jedinom rešenju. Videćemo hoće li mu se to obiti o glavu.

Jedini klub koji se trenutno malo ne uklapa u raspored na vrhu tabele je Al Tavon, koji je uz Al Hilal jedina ekipa koja još nema poraz. Tim čije su najveće zvezde Holanđanin Ašraf El Magdiuji, Brazilci Žoao Pedro, Flavio i Mateus, Gambijac Musa Berou i Španac Alvaro Medran ima četiri pobede i jedan remi, te deli prvu poziciju na tabeli.

Doduše, to je plod nešto lakšeg rasporeda na početku. Od jačih utakmica Al Tavon je imao samo duel sa Al Nasrom u 2. kolu, iznenadio ga je i savladao sa 2:0. Na krilima toga pobedio je Abhu i Al Akdud sa po 1:0, odnosno Al Vahdu pred pauzu 4:1. Na premijeri je odigrao 1:1 sa Al Fatehom.

20.00: (2,00) Al Vehda (3,35) Damak (3,50)

Aktuelni prvak Al Itihad je izgledao baš moćno na početku, u prva četiri kola je imao sve pobede i nije primio nijedan gol. Međutim, neposredno pre prozora FIFA za reprezentacije velikan iz Džede je naleteo na Al Hilal i izgubio kod kuće 4:3.

To je morao da bude pokazatelj treneru Nunju Espiritu Santu da mora da pojača treninge. Ekipa je pokazala ozbiljne boljke u defanzivi i to su Mitrović i drugovi znali da kazne. Međutim, Portugalac se prethodnih dana susreo i sa prvim problemima na treninzima, koji bi mogli ozbiljno da naruše atmosferu u ekipi.

Naime, kako pišu saudijski mediji, Karim Benzema se nije pojavio na treninzima u utorak. Nije poznato da li je za to dobio dozvolu od Espirita Santa, ali definitivno uzrok nije bila nikakva povreda. Nije bio jedini, njegov saigrač Abdul Rahman Al Abud je bio na laganom treningu prepodne, ali se tog istog dana nije pojavio sa ekipom uveče. Portugalski strateg nije želeo da komentariše zašto je to bilo tako.

Ono što je poznato, i Benzema i Al Abud su u konkurenciji za današnji susret sa Al Akdudom, ali ne i Žota i Igor Koronado. Obojica imaju opravdanje, muče ih povrede. Benzema je zasad ostvario učinak od po dva pogotka i asistencije, najbolji strelac Al Itihada je Marokanac Abderazak Hamdala, potpisnik pet pogodaka.

-----------------------------

NAJBOLJI STRELCI LIGE

6 – Ronaldo (Al Nasr)

5 – Hamdal (Al Itihad), Mane (Al Nasr)

4 – Mitrović (Al Hilal), Malkom (Al Hilal), Al Brikan (Al Fateh), Al Davsari (Al Hilal)

3 – Koronado (Al Itihad), Barna (Al Fateh), Firmino (Al Ahli), Martins (Al Kalidž), Sakala (Al Fejha), Dembele (Al Itifak)

-----------------------------

Ogromnih razloga za glavobolju u prethodne dve nedelje imao je i nemački strateg Matijas Jaisle, koji sedi na klupi Al Ahlija iz Džede. Povratnik u elitni rang, koji je ovog leta potrošio blizu 200.000.000 evra na pojačanja lepo je otvorio prvenstvo, sa četiri pobede. Međutim, umesto da mirno dočeka pauzu Nemac je u poslednjem kolu pred nju dobio šamarčinu od Slavena Bilića i njegovog neuporedivo jeftinijeg Al Fateha. Iako je Al Ahli prvi poveo još u šestom minutu, izgubio je sa 5:1!

Pritom, za Zelene su na tom meču igrali Mendi, Demiral, Kesi, Marez, Ibanjez, Firmino, Veika i Sen Maksimin. Dakle, najjači sastav. Sa druge strane, Biliću su bili dovoljnio dobro raspoloženi Murad Barna (dvostruki strelac), Lukas Zelarajan i Džejkob Rine. Najzvučnije pojačanje Kristijan Teljo čak ni nije bio u konkurenciji.

U saudijskoj Premijer ligi ove sezone imamo petoricu srpskih fudbalera i jednog našeg trenera. Za Mitrovića smo već napisali da je krenuo silovito, dok ga saigrač Milinković-Savić baš i nije ispratio u tome. Protiv Al Raeda je dobio direktan crveni karton, zbog čega nije igrao sa Al Itifakom. Vratio se u startnu postavu odmah za derbi sa Al Itihadom, a u 71. minutu je zabeležio svoju prvu asistenciju u azijskom fudbalu, za odlučujući gol Salema Al Davsarija.

Al Fejhu trenira Vuk Rašović, a kao i prošle sezone aduti su mu Vladimir Stojković i Milan Pavkov. Nihova ekipa za sada ima solidnih šest poena (pobeda, tri remija i jedan poraz), a najveći uspeh je taj što je ostala neporažena protiv Al Hilala (1:1).

Vuk Rašović (©Reuters)Vuk Rašović (©Reuters)

Stojković je branio na svih pet mečeva, protiv Al Hazema i Al Raeda je sačuvao svoju mrežu. Oba susreta su završena 0:0. S druge strane, Pavkov je zabeležio tri nastupa, protiv Al Hilala i Al Hazema je ulazio u poslednjih nekoliko minuta, dok je u porazu od Abhe (1:2) odigrao 67 minuta. Još uvek nije postigao nijedan gol.

Jedini srpski fudbaler u Saudijskoj Arabiji koji nema sunarodnika za saigrača je Uroš Matić. Vezista Abhe je standardan prvotimac, odigrao je svaki od prvih 450 minuta. Njegova ekipa je zabeležila dve pobede i tri poraza, u skladu sa očekivanjima je pri sredini tabele. Samo je Al Hilal nadigrao Abhu na premijeri i savladao je sa 3:1. Posle toga je Matićev tim odbranio domaći teren protiv Al Raeda (1:0) i Al Fejhe (2:1), dok je poražen na gostovanjima Al Tavonu i Al Taiju sa po 1:0.

Čini mi se da saudijska liga ima još mnogo prostora za napredak. Još uvek nije prišla onim najačim evropskim ligama, ali nemam nikakvu sumnju u to da hoće. Ozbiljna su ulaganja, podigao je se i nivo profesionalizma. Iako su neki već stigli, mislim da je saudijskim klubovima potrebno još kvalitetnih stranih trenera, jer uz njih i kvalitetne igrače čitava liga će napredovati još brže. Već imamo ovde mnogo zvezda i sponzora, za tri do pet godina će ovo prvenstvo da bude na nivou engleske Premijer lige“, smatra portugalski fudbaler Fabio Martins, igrač Al Kalidža.

SAUDIJSKA ARABIJA – 6. KOLO

Četvrtak

17.00: (11,0) Al Akdud (6,25) Al Itihad Džeda (1,20)

20.00: (2,00) Al Vehda (3,35) Damak (3,50)

Petak

17.00: (3,50) Al Fejha (3,35) Al Šabab (2,00)

20.00: (1,05) Al Hilal (12,0) Al Rijad (22,0)

20.00: (3,10) Al Kalidž (3,40) Al Fateh (2,15)

Subota

14.00: (5,30) Abha (3,60) Al Itifak (1,63)

17.00: (2,85) Al Hazem (3,30) Al Tae (2,35)

17.00: (9,50) Al Raed (5,70) Al Nasr (1,25)

20.00: (1,50) Al Ahli Džeda (4,00) Al Tavon (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija 1Al ItihadKristijano RonaldoKarim BenzemaAleksandar MitrovićVuk RašovićSergej Milinković SavićVladimir StojkovićUroš MatićMilan Pavkov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara