Puče najveći transfer u Bundesligi ove zime: Herta aktivirala „opciju B“! Lion zaradio 25.750.000 i odmah ih potrošio na brazilizaciju

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.01.20. | 15:45

Luka Trosar u Berlinu, Bruno Gimarais među Lavovima

Granice su pomerene, dogovoren je najskuplji transfer u Bundesligi ovog januara. Erling Haland (iz Salcburga u Borusiju za 20.000.000) i Dani Olmo (iz Dinama u RB Lajpcig za 18.500.000) jesu atraktivniji, ali je ipak Herta izdvojila navijaše novca za pojačanje na teritoriji Nemačke u aktulenom prelaznom roku. Klub iz Berlina utanačio je dolazak Luke Tusara i platiće ga Lionu 25.750.000 evra.

Tusar je ujedno postao rekorder na Olimpijskom stadionu, najskuplji fudbaler kog je Herta ikad platila, pomerio je letos postavljenu granicu (Dodi Lukebakio došao ioz Vortforda za 20.000.000 evra) i trebalo bi da predstavlja svežu krv u timu Jirgena Klismana. Doduše, tek na leto, jer će se odmah posle lekarskih pregleda i potpisa ugovora (verovatno na četiri godine) vratiti u Francusku i odraditi sezonu do kraja u dresu Liona kao pozajmljen fudbaler. Na ovaj način Klinsman jeste dobio pojačanje, mada ne tako zvučno kakvom se nadao. Velika želja nekadašnjeg golgetera bio je Granit Džaka, čak je Herta dogovorila uslove sa bivšim kapitenom Arsenala, ali nije mogla da isprati finansijske zahteve premijerligaša. U međuvremenu je Mikel Arteta dao Džaki novu šansu, reprezentativac Švajcarske ostao je u Londonu, a bundesligaš se okrenuo drugim rešenjima.

Izabrane vesti

Pominjala su još još neka imena poput Morgana Sansona iz Marseja, da bi na kraju Klinsman presekao u korist Luke Tusara, koji ima vrlo dobru sezonu u Lionu. Igra redovno, a jedini razlog što ga nije bilo u prvih 11 za nedeljni meč sa Tulozom je strah od povrede koja bi mogla da ugrozi posao. Očekuje se da tokom dana Herta potvrdi transfer, isplati Lionu 25.750.000 evra, vrati igrača, s tim što su Lavovi već spremni za narednu sezonu i našli su zamenu centrlanom vezisti.

Iz Atletiko Paranensea u Lion stiže Bruno Gimarais. U pitanju je jedan od najboljih igrača brazilske Serije A – u izboru za idealni tim godine našao mesto pored devetorice fudbalera šampiona Južne Amerike, Flamenga – koji već tri sezone igra za klub iz Kuritibe i važi za osveženje na tamošnjim terenima. Toliko je dobar da je deo olimpijske reprezentacije koja ovih dana u Kolumbiji pokušava da izvadi vizu za Tokio. U međuvremenu, njegovi menadžeri su se krajem prošle sedmice u Portugalu sastali sa čelnicima francuskog kluba i dogovorili transfer.

Ujedno izbacili iz igre Atletiko Madrid. Dijego Simeone je imao dogovor sa igračem, čak su Španci postigli dvostruki sporazum sa klubom: prvi, da kupuju igrača na leto za 25.000.000 evra, drugi, da je Atletiko Paranense u obavezi da ih obavesti stigne li ponuda drugog kluba. S obzirom da je potrošio limit za plate u toku jedne sezone Atletiko Madrid nije mogao da registruje igrača ove zime i morao je da čeka naredni prelazni rok. Lion je iskoristio vakuum, ponudio dodatni 20 procenata od naredne prodaje, Jorgandžije to nisu ispratile i transfer je pred realizacijom.
„Posao je 95 odsto gotov. Preostalo je da se još jednom vidimo i da momak prođe lekarske preglede. Nadamo se da ćemo uskoro zvanično objaviti još jedno pojačanje. Bruno Gimarais stvarno želi da igra za Lion i izuzetno smo srećni zbog toga“, pojasnio je Žunjino Pernambukano, sportski direktor francuskog velikana.

Na ovaj način Žunjinjo nastavlja drugu brazilizaciju Liona. Kao dok je i sam igrao na nekadašnjem Žernalu, tako i sad pravi tim sa fudbalerima iz najfudbalskije države sveta. Letos je doveo Žana Lukasa iz Flamenga i Tijaga Mendeša iz Lila (obojica vezisti), pokušao je i sa Silvinjom kao trenerom, ali je zbog slabih rezultata smenio nekadašnjeg timskog kolegu, a sad je proces nastavio dogovorom sa Brunom Gimaraisom. Uz nadu da će biti uspešniji, jer je ipak to 15. najskuplji transfer u istoriji Brazila i, naravno, najskuplji Atletikov.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara