Momenat krunisanja Liverpula (©Reuters)
Momenat krunisanja Liverpula (©Reuters)

Salah šefuje, Liverpulu prvi trofej u sezoni: Nunjez počeo da se isplaćuje, a gde je nestao Haland? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.07.22. | 20:00

Pauk Alvarez osvetlao obraz novajlija u Mančester Sitiju, Norvežan se prvo nije video na King Pauer stadionu, a onda se u samom finišu propisno obrukao

Novu stranicu u sve značajnijem rivalstvu Liverpula i Mančester Sitija ispisali su fudbaleri u crvenim dresovima! Prvi trofej u takmičarskoj 2022/23 ide u Liverpulove vitrine, koji je na King Pauer stadionu u Lesteru nokautirao Mančester Siti rezultatom 3:1 (1:0) i osvojio Komjuniti šild čime je dao najbolju uvertiru za sezonu u kojoj se očekuje drama nalik na onu viđenu pre samo nekoliko meseci.

Odlična fudbalska predstava u Lesteru spakovana je golčinom Trenta Aleksander Arnolda, još jednom bravuroznom partijom šefa Redsa Mohameda Salaha, golovima novajlija Darvina Nunjeza i Hulijana Alvareza, doduše i izdanju Erlinga Halanda koje je u najmanju ruku bilo za zaborav...

Izabrane vesti

Daleko su maj i kraj sezone, ali prvi utisak posle sudara dva ostrvska giganta je da je Jirgen Klop mnogo bolje posložio sve kockice u timu iako današnji rezultat kada se bude podvlačila crta može da bude samo zrno peska i marginalna stvar ako ne bude onih najvažnijih trofeja koje je Liverpul ispustio, primera radi, u završnici prošle sezone. Pepa Gvardiolu čini se čeka ozbiljan posao da na pravi način uigra ekipu i podredi je centarforu kakav je Erling Haland koji je imao popodne daleko ispod onoga na šta je navikao fudbalske poklonike tokom boravka u Dortmundu. Jer, ako španski stručnjak ne bude uspeo da natera ekipu da radi za snažnog Norvežanina, njegova sezona bi mogla da se pretvori u fijasko i već sada mnogi razmišljaju o tome da bi mogla da mu se dogodi sudbina Zlatana Ibrahimovića kod Pepa u Barseloni pre više od deset godina. Ali, o tom – potom...

Sastavi dva giganta bili su manje-više očekivani. S obzirom da je Alison i dalje povređen na golu je stajao Adrijan, dok je Klop definitivno neke iznenadio izborom Roberta Firmina od starta pre 100.000.000 evra plaćenog Darvina Nunjeza koji je debi u takmičarskoj utakmici za Crvene obeležio golom kojim je zacementirao pobedu i trofej. Sa druge strane u odsustvu povređenog Ajmerika Laporta Gvardiola je izabrao Natana Akea za partnera Rubenu Dijasu, dok je bez prirodnog levog beka na raspolaganju tu ulogu imao Žoao Kanselo kome to ne predstavlja nikakav problem, mada se bolje oseća na suprotnoj strani.

Na kraju se ispostavilo da je Nemac uradio pravu stvar što je ostavio Nunjeza da se "zapali" na klupi za rezerve i da onda u završnih pola sata utakmice jednim potezom napravi razliku. Dugo će Urugvajac pamtiti derbi na King Pauer stadionu jer je golom za konačnih 3:1 potvrdio trijumf Liverpula i to posle akcije koja je bila iz udžbenika. Fabio Karvaljo je uzeo loptu u opasnoj zoni, prosledio je do Moa Salaha koji je milimetarski preciznim centaršutem pronašao Endija Robertsona na levoj strani, ovaj glavom odlaže loptu za Nunjeza koji matira Edersona pored nemoćne Sitijeve odbrane i dovodi crveni deo stadiona da defitivno započne slavljeničku žurku.

Osim gola u četvrtom minutu nadoknade Nunjez je imao ogroman uticaj na Salahov gol sa bele tačke u 83. minutu. Darvinov pokušaj glavom Laport je zaustavio rukom posle čega je Kreg Poson morao da se konsultuje sa VAR sobom i nekoliko minuta neizvesnosti dovelo je do toga da Liverpul opravdano dobije kazneni udarac iz kojeg je Faraon pogodio metu.

Nunjez je već počeo da se isplaćuje, ali je Salah pokazao da će i pored svih promena u ofanzivnom trilingu biti i ostati šef Liverpula i igrač od kojeg će najviše da zavisi uspeh ekipe u narednoj sezoni. Egipćanin je utakmicu završio sa golom i asistencijom kod prvog gola na utakmici. Bila je to prava majstorija Trenta Aleksander Arnolda koga je Salaha lepo uposlio na ivici kaznenog prostora, a on iz prve poslao loptu sa mnogo efeja za koju Ederson nije imao nikakvo rešenje. Salah je blistao na terenu danas, stvorio čak tri velike šanse za svoje saigrače, a osim toga dobio je najviše direktnih okršaja sa loptom u nogama - pet.

Dok je nova Liverpulova “devetka” pokazala smirenost za trofej, posle večerašnje utakmice biće pitanja o tome šta se desilo sa Halandom? Norvežanin je bio potpuno odsečen iz igre, toliko da je u prvom poluvremenu bio igrač sa ubedljivo najmanje dodira lopte, tek osam, uz veliki promašaj nakon pola časa loptanja. Ni u nastavku se ništa nije značajno promenilo, a u kakvim se problemima nalazio danas pokazao je najbolje detalj iz poslednjih sekundi utakmice kada je promašio prazan gol sa pet metara. Tačnije, pogodio je prečku, iako je Adrijan ležao na travi i imao je mogućnost da bira gde će da plasira loptu...

Obraz novajlija u Sitiju osvetlao je Hulijan Alvarez koji se poput Nunjeza takođe upisao u listu strelaca na svom prvom takmičarskom meču. Istina i kod njegovog gola morala je da reaguje VAR soba, ali snimak je pokazao da je sve bilo čisto, što je Siti potpuno vratilo u život. Ali samo nakratko, jer je Liverpul u samoj završnici pokazao hladniju glavu i veći kvalitet, dostojan trofeja.

Zanimljivo, Džordan Henderson od večeras može da se pohvali da je kao kapiten Redsa podigao sve dostupne trofeje, dok je Jirgen Klop kompletirao listu domaćih pehara na klupi slavnog tima sa Enfilda.

Premijer liga startuje već narednog vikenda, čeka nas brutalna sezona!


tagovi

LiverpulMančester SitiHulijan AlvarezMohamed SalahTrent Aleksander ArnoldKomjuniti šildDarvin Nunjez

Obaveštavaj me

Liverpul
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara