Siti ponovo seje strah, Haland kao natčovek - ovo izgleda mnogo moćno (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.03.23. | 22:47

Norvežanin obeležio meč sa pet komada, lepotica De Brujnea...

Daleko je RB Lajpcig od evropskog fudbalskog krema, moraće još da raste. Ali zato su noćas samopouzdanje Mančester Sitija i očekivanja navijača tog kluba narasli do neba. Ko je sumnjao da će Pep Gvardiola uspeti da našpanuje svoje momke do najvažnijeg dela sezone - razuveren je. Šampion Engleske ponovo melje. I to je na svojoj koži ponajbolje osetio nemački predstavnik. Nakon obećavajućih 1:1 u Saksoniji, pred svojim navijačima, Red Bulov klub doživeo je ozbiljno poniženje na Etihadu - 7:0. Sve u režiji čudesnog Erlinga Halanda.

Teškaš iz Norveška udarao je nemilice po Lajpcigu, udarao kao Majk Tajson u najbolje vreme, uspevši da postane tek treći igrač u istoriji Lige šampiona kome je pošlo za rukom da pet puta matira protivničkog čuvara mreže u jednoj utakmici. Pre njega takav su podvig napravili Lionel Mesi i Šahtjorov Brazilac Luiz Adrijano. S tim što treba podvući da je Haland sve to priredio za nešto više od sat vremena?! U 63. minutu Gvardiola je odlučio da ga povuče iz igre. Verujemo da istog časa laknulo i Marku Rozeu i svim igračima Lajpciga, koji su u drugom delu izigravali običan džak za udaranje.

Izabrane vesti

Nije lako tražiti mane ili mrlje u ovakvom trijumfu, međutim bilo bi nekorektno ne pomenuti slabog sudiju Slavka Vinčića. Slovenac je u 20. minutu dosudio u najmanju ruku čudan penal za domaćina, kojim je započeto Halandovo sejanje straha. Mnogi su u ovome videli kompenzaciju za očiglednu grešku iz prve utakmice, kada Sitiju nije dosuđen čist jedanaesterac u samom finišu utakmice...

Ako je i tako, kraj druge sporne situacije ostaje veliki znak pitanja. Ederson je istrčao na više od 35 metara od svog gola, faulirao Konrada Lajmera, no kad su mnogi pomislili da će izvaditi crveni karton, on se odlučio za žuti. Što je najčudnije, pokazao ga je Timu Verneru zbog protesta?!

Potpuna konfuzija nastala je koji tren kasnije - lopta je dodeljena domaćim igračima?!

Lajpcig je u tim trenucima već imao dva gola zaostatka - Haland je prednost Mančester Sitija duplirao samo 19 sekundi pošto su gosti krenuli sa centra nakon što su primili prvo gol - a njegovi igrači govor tela pogubljenih noćobdija pred zoru, pa je s tom Vinčićevom odlukom da oprosti Edersonu, umrla svaka nada da Nemci mogu da se ravnopravavno suprotstave Građanima.

Mrlja, dakle, stoji, ali neće ona naročito umanjiti veliku pobedu engleskog šampiona. Gvardiolin tim pružio je jednu od najboljih partija ove godine, dominirao od početka do kraja i nakon svega viđenog, možemo da konstatujemo, vratio se u krug najvećih favorita za osvajanje pehara Lige šampiona.

Na zanimljive promene odlučio se Pep Gvardiola. Ostavio je van tima Fila Fodena i Rijada Mareza, ponovo zaigrao sa četvoricom štopera, od kojih su dvojica 'glumili' bekove, pomislili su mnogi kako ponovo bespotrebno eksperimentiše, pa ipak, ispostavilo se da je ovoga puta sve bilo podešeno baš kako treba.

Roze je u startnih 11 ubacio maksimalan broj trkača, igrao sa trojicom na sredini kojima su primarni zadaci kvarenje igre - nije vredelo. Soboslaj, Forsberg i Verner bez ozbiljne prilike da uđu u šansu; poslednja četvorka ostavljena na milost i nemilost goropadnim napadačima Sitija.

MANČESTER SITI - LAJPCIG 7:0 /prva utamica 1:1/

/Haland 22, 24, 45+2, 54, 57, Gundogan 49, De Brujne 90+2/

Stadion: Etihad

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Žuti kartoni: Henriks, Verner (RB Lajpcig), De Brujne (Mančester Siti)

RB LAJPCIG (4-3-2-1): Blasvih - Henriks (od 79 Klosterman), Orban, Gvardiol, Raum - Haidara (od 63 Simakan), Lajmer, Kampl - Soboslaj (od 72. Olmo), Forsberg (od 63. Poulsen - Verner (od 63. Silva)

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson - Stouns (od 63. Gomez), Dijas, Akanđi, Ake - Rodri (od 63. Filips), Gundogan (od 55. Foden), De Brujne - Silva, Haland (od 63 Alvarez), Griliš (od 55. Marez).

* * *

Nije Lajpcig slaviji sa sedam golova od Mančester Sitija, ali iz onakvog kovitlaca nije umeo da pronađe izlaz. Kako Gvardiola to voli da kaže, momci u plavom 'ukazali su poštovanje rivalu', gazili ga od početka do kraja i naneli mu najteži poraz u istoriji.

Haland je veličanstvenu partiju ukrasio brojnim rekordima. Već sada sada ima 33 gola na 25 utakmica Lige šampiona, što daje prosek od 1,32. Norvežanin je večeras postao igrač što je najbrže stigao do 30 golova u Ligi šampiona i pride najmlađi što je dobacio do te brojke u istoriji takmičenja, budući da ima tek 22 godine i 236 dana.

Napadač Mančester Sitija je tako na večnoj listi strelaca Lige šampiona već ostavio iza sebe neka velika imena svetskog fudbala poput Patrika Klajverta, Roja Makaja, Davida Trezegea (svi po 29 golova), Samjuela Etoa, Fransiska Henta, Rikarda Kaku, Antoana Grizmana, Vejna Runija (po 30), Arjena Robena (31) i izjednačio se sa Fernandom Morijentesom. Gol više od njega ima legendarni Gerd Miler. Očigledno ne zadugo...

Erlingu Halandu je večerašnji het-trik bio peti u svim takmičenjima ove sezone, što je za tri više od bilo kojeg drugog igrača u pet najjačih evropskih liga. Takođe, oborio je rekord kluba po broju golova u jednoj sezoni. Do večeras ga je držao Tomi Džonson, koji je 1929. godine dao 38. I sigurno bi pao još neki rekord Gvardiola svoju ubitačnu haubicu nije izveo iz igre pola sata pre kraja...

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA

Ranije odigrano

Klub Briž – Benfika 1:5, prvi meč 0:2

Milan – Totenhem 0:0, prvi meč 1:0

Borusija Dortmund – Čelsi 0:2, prvi meč 1:0

Pari Sen Žermen – Bajern 0:2, prvi meč 0:1

Danas

Mančester Siti - Lajpcig 7:0 (3:0), prvi meč 1:1

/Haland 22, 24, 45+2, 53, 57, Gundogan 49, De Brujne 90+2/

Porto - Inter 0:0, prvi meč 0:1

Sreda

21.00: (1,50) Napoli (4,40) Ajntraht (7,50), prvi meč 2:0

21.00: (2,45) Real Madrid (3,95) Liverpul (2,80), prvi meč 5:2


tagovi

Liga šampionaErling HalandSlavko Vinčić

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara