Đukić i Milojević (©MN Press)
Đukić i Milojević (©MN Press)

Srbija treća u svetu po izvozu trenera

Vreme čitanja: 1min | pon. 22.06.20. | 14:52

Iz naše 34 fudbalska stručnjaka rade preko granice

Poznata je priča da je Srbija jedan od najvećih izvoznika fudbalera. Tu smo mi i Argentina, na samom svetskom vrhu.

Ali, nova istraživanja koja je objavila Fudbalska observatorija (CIES) govore da je Srbija jedan od najvećih izvoznika – fudbalskih trenera. Ukupno 34 stručnjaka iz Srbije rade u nekoj od zemalja sa „one strane“ granice.

Izabrane vesti

I po tome je Srbija na trećem mestu na svetu, iza Argentine, koja ima 68 trenera na radu u inostranstvu i Španije, čiji je 41 stručnjak u pečalbi.

Osim kvantiteta, razlika je i u kvalitetu. Srpski treneri su rasplinuti na svim meridijanima i malo ih ima po najboljim ligama sveta. Recimo, najviše ih ima u Crnoj Gori – trojica, potom u Severnoj Makedoniji, Izraelu, Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Emiratima i Indoneziji, gde su po dvojica.

Što se tiče jačih liga, po jedan srpski trener radi u Španiji (Miroslav Đukić), Italiji (Siniša Mihajlović), Rusiji (Marko Nikolić), Grčkoj (Milan Rastavac), a na spisku nije još Aleksandar Ranković, koji će voditi Den Hag u ligi Holandije.

Argentinaca najviše ima u Čileu (11), Peruu (7), Ekvadoru (6)... Zanimljivo je da Španaca najviše ima u – Indiji! Čak sedmorica. Četvorica su u Japanu, trojica u Engleskoj, Kini, Kataru...

Daleko iza Srbije od zemalja u regionu po broju trenera u inostranstvu su Hrvatska (12), Bosna i Hercegovina (11), Severna Makedonija (5), Slovenija (4), Crna Gora (3), Grčka (3), Bugarska (2)...


tagovi

Miroslav ĐukićVladan MilojevićSrbijaSiniša MihajlovićMarko Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara