Ilustracija (©Starsport, ©AFP, ©Reuters)
Ilustracija (©Starsport, ©AFP, ©Reuters)

Srbin će podići titulu, pitanje samo ko: Šestorica naših fudbalera danas igraju za overu prvog mesta

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.11.22. | 08:00

Poslednje kolo prvenstva Uzbekistana na programu je od 13 časova, Navbahor (Bojan Ciger, Zoran Marušić, Jovan Đokić) i Nasaf Karši (Marko Stanojević, Alen Mašović) se nadaju kiksu Pahtakora (Dragan Ćeran) u derbiju

Dramatična završnica šampionata Uzbekistana, kakva je malo gde viđena. Uoči poslednjeg kola, koje je na programu ove subote od 13 časova, tri kluba se nadaju tituli – Pahtakor, Navbahor i Nasaf Karši. Sve to je utoliko zanimljivije, pošto u svakoj od te tri ekipe igraju srpski fudbaleri.

Aktuelni prvak Pahtakor najbliži je odbrani trona. Predvodi tabelu sa 51 poena, pa sve drži u svojim rukama. Ukoliko tim Dragana Ćerana trijumfuje na gostovanju tradicionalno najvećem neprijatelju Bunjodkoru, osvojiće titulu četvrti uzastopni, a ukupno 15. put.

Izabrane vesti

Najtrofejniji tim Uzbekistana je na lidersku poziciju izbio u prošlom kolu pobedom nad Kizilkumom sa 6:0. Doduše, za taj proboj Pahte je najveći krivac Nasaf Karši naših Marka Stanojevića i Alena Mašovića, koji se obrukao u prošlom kolu na svom terenu i izgubio od nezainteresovanog Nefčija iz Fargone sa 1:0.

Sada je tim iz Karšija pao na treću poziciju, pa mu više nije dovoljno ni samo to da Bunjodkor pobedi, već ni Navbahor ne sme da trijumfuje protiv AGMK-a. Naravno, uz ta dva željena kiksa Nasaf mora da pobedi Olimpik.

13.00: (7,00) Bunjodkor (4,00) Pahtakor (1,45)

U Navbahoru iz Namangana igra najviše naših igrača. Bojan Ciger, Zoran Marušić i Jovan Đokić su deo ekipe koja se bori za drugi trofej u istoriji. Nasaf je najveći gubitnik u Uzbekistanu, četiri puta je završavao ligu kao drugi, ali nikada nije krunisan.

U slučaju da dva tima završe sa istim brojem bodova, neće se gledati gol-razlika, već međusobni odnos. To ne odgovara Pahtakoru, koji je najefikasniji tim u ligi sa 45 postignutih golova. Pahta ima bolji međusobni odnos sa Navbahorom, ali ne i sa Nasafom, što joj malo komplikuje situaciju ukoliko ne trijumfuje protiv naoštrenog Bunjodkora. Pomenimo i to, Navbahor je bolji u direktnim duelima od Nasafa, a matematički nije moguće da se napravi trougao, odnosno da se sva tri tima izjednače.

-------------------------

MEĐUSOBNI SUSRETI

Pahtakor – Nasaf Karši 0:1

Nasaf Karši – Pahtakor 0:0

Pahtakor – Navbahor 1:0

Navbahor – Pahtakor 1:1

Navbahor – Nasaf Karši 0:0

Nasaf Karši – Navbahor 0:1

-------------------------

Bunjodkor nema neki takmičarski imperativ da grize, pošto bi pobedom najviše mogao da se probije do pete pozicije, što mu je opet nedovoljno za plasman u AFC Ligu šampiona (samo prva četiri tima idu u elitu). Ipak, ništa slađe igračima i navijačima Lastavica nego da sapletu Pahtakor. Zato je, prema pisanjima uzbekistanskih medija, u petak predsednik Bunjodkora Mehridin Abdulaev održao sastanak sa fudbalerima, kako bi ih dodatno motivisao da maksimalno ozbilno pristupe poslednjem meču u sezoni. Ocenio ga je kao „utakmica sezone“.

Pahtakor je uoči ove sezone ostao bez glavnog sponzora i po mnogima više nije bio prvi favorit za titulu. Čak je i slabije otvorio prvenstvo, pa je u julu smenjen makedonski trener Slavče Vojneski. Umesto njega je došao domaći stručnjak Maksim Šackih, sa kojim je Pahta na 15 mečeva imala učinak od devet pobeda, četiri remija i samo dva poraza, od čega samo jedan u prvenstvu.

Raspucao se i Ćeran, čovek koji je bio najbolji strelac poslednja tri šampionata Uzbekistana. Bilo bi čudo da ne odbrani tron i ove godine, sa 19 golova (od čega četiri u prošlom kolu) ubedljivo je najbolji strelac lige. Najbliži pratioci na listi strelaca su mu Temurhuja Abduholikov (Kizilkum) i Italijan Martin Boaći (AGMK) sa po 12 pogodaka, dok ih je na Marušić postigao 11.

-------------------------

SVI OSVAJAČI UZBEKISTANSKOG ŠAMPIONATA

14 – Pahtakor

5 – Nefči, Bunjodkor

3 – Lokomotiva Taškent

2 – Dustlik

1 – Navbahor Bamangan, MHSK Taškent

-------------------------

Ćeran, koji je tokom karijere igrao još za Smederevo, Mladi Radnik, Vesterlo, Hapoel iz Haife, Makabi Netanju, Simurk, Hadžer, Vardar i Nasif u Pahtakoru je od 2018. godine. Od tada je ovaj 35-godišnji centarfor osvojio tri titule i dva Kupa Uzbekistana.

Nije za danas ostalo samo pitanje titule, već i opstanka. Dinamo iz Samarkanda je sigurno novi drugoligaš, a pridružiće mu se i ekipa koja bude 13. na tabeli, dok će 12. da igra plej-aut. Uoči ovog kola 12. je Kokand, koji ima bod više od Lokomotive iz Taškenta i u poslednjem kolu gostuje Dinamu.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

UZBEKISTAN 1 – 26. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

13.00: (7,00) Bunjodkor (4,00) Pahtakor (1,45)

13.00: (4,40) Dinamo Samarkand (3,35) Kokand (1,80)

13.00: (1,45) Lokomotiva Taškent (4,00) Metalurg (7,00)

13.00: (1,70) Navbahor (3,30) AGMK (5,30)

13.00: (2,40) Nefči Fargona (2,95) Surhan Termez (3,10)

13.00: (5,10) Olimpik (3,60) Nasaf Karši (1,65)

13.00: (3,05) Kizilkum (2,85) Sogdijana (2,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

NavbahorNasaf KaršiPahtakorUzbekistan 1Dragan ĆeranMarko StanojevićBojan CigerZoran MarušićJovan ĐokićAlen Mašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara