Edinson Kavani i Luis Suarez (©Reuters)
Edinson Kavani i Luis Suarez (©Reuters)

Suarez, Kavani i Nunjez blizu Anrijeve i Trezegeove bruke, protiv Gane za prolaz i čast

Vreme čitanja: 6min | pet. 02.12.22. | 11:14

Urugvaj je jedina ekipa na Mundijalu u Kataru koja nije postigla nijedan gol, ali kompletan utisak koji je ostavio može da promeni od 16 časova na stadionu Al Džanub, protiv Crnih zvezda u poslednjem kolu

Na šampionatima sveta 2014. u Brazilu i 2018. u Rusiji nije se desilo nijednoj od 32 reprezentacije da okonča takmičenje bez ijednog postignutog gola. U Kataru bi ipak moglo da se desi jednoj, Urugvaju, ukoliko ne uspe da zatrese mrežu Gani od 16 časova na stadionu Al Džanub, u sklopu poslednjeg kola u H grupi Mundijala.

Takav neuspeh bi definitivno značio i oproštaj Urugvaja od prvenstva, čak ni pobeda danas ne garantuje južnoameričkoj selekciji drugu poziciju i plasman u osminu finala. Južna Koreja ne sme da pobedi Portugaliju. Onda bi se gledala gol-razlika, a kao što smo napisali, ona nije saveznik Urusa.

Izabrane vesti

Ako Lorens Ati Zigi danas ostane nesavladan, čitava planeta će da kudi Luisa Suareza, Edinsona Kavanija i Darvina Nunjeza. Iako su prva dvojica već u ozbiljnim godinama i karijere su im u padu, kada vidite napadački potencijal čitave reprezentacije, teško da biste očekivali da ostanu na nuli.

Ruku na srce, nedostajalo je selekciji Dijega Alonsa i malo sreće. Protiv Južne Koreje na premijeri (0:0) Dijego Godin je posle jednog kornera u finišu prvog poluvremena pogodio stativu, a u 2. kolu je i Maksimilijano Gomez zatresao okvir gola Portugalije. Na tom meču je Urugvaj poražen sa 2:0.

16.00: (3,90) Gana (3,50) Urugvaj (2,05)

Ako će negde da probiju Urugvajci branu, onda je Gana idealan rival. Crne zvezde su zasad na turniru imale mnogo problema sa odbranom, od Portugalije su izgubile sa 3:2, a potom su savladale Južnu Koreju istim rezultatom. Dakle, Zigi je pet puta vadio loptu iz mreže. Opet malo statistike, ako raspored u H grupi ostane nepromenjen, te Gana uspe da se domogne osmine finala, čak i ako sačuva danas svoj gol biće verovatno selekcija sa najviše primljenih pogodaka od svih učesnika nokaut faze. Nijedna druga od 14 koje su se do sada plasirale nije primila više od četiri, zapravo samo Srbija je od ekipa koje su još u igri za osminu finala pet puta vadila loptu iz mreže.

Poslednji put smo videli reprezentaciju bez datog gola na Mundijalu još 2010. godine, kada su dva tima uspela da razočaraju svoje navijače. Alžir je grupu sa SAD, Engleskom i Slovenijom okončao sa gol-razlikom 0:2, dok je Honduras na istom turniru u konkurenciji Španije, Čilea i Švajcarske eliminisan uz jedan bod i gol-razliku 0:3.

Ipak, nije isto kada su vam najbolji napadači Rafik Džebur i Karlos Pavon ili kada u timu imate Suareza, Kavanija i Nunjeza. Iz istog razloga, ne možemo da kudimo ni Trinidad i Tobago ili Saudijsku Arabiju, što su prethodna dva Mundijala završili bez pogotka. Jednostavno, naleteli su na jače protivnike.

-----------------------------

SELEKCIJE KOJE SU NA MUNDIJALIMA U 21. VEKU ELIMINISANE BEZ POSTIGNUTOG GOLA

2002: Francuska, Kina i Saudijska Arabija

2006: Trinidad i Tobago

2010: Alžir i Honduras

2014: /

2018: /

-----------------------------

Sa Urugvajem to nije baš slučaj. Slovio je za jednog od favorita u grupi, a ako se nastavi post, možemo da ga poredimo sa neuspehom, blamažom reprezentacije Francuske na turniru u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Galski petlovi su tada bili aktuelni šampioni sveta, imali u u svojim redovima Tijerija Anrija, Davida Trezegea i Đibrila Sisea, u tom momentu najbolje strelce Premijer lige, Serije A i Lige 1, pa su opet završili takmičenje neuspevši da pošalju nijednu loptu u mrežu protivnika.

Do danas to važi za jedno od najneprijatnijih iznenađenja u istoriji svetskih šampionata. Urugvajci u neku ruku mogu da im se priključe na listi (mada naravno nisu igrači tog kalibra), ali naravno sve može da se promeni danas.

Znali smo da je moguće da poslednja utakmica odlučuje o prolazu. Još smo u životu, imamo šansu i verujemo da ćemo se izboriti za mesto u nokaut fazi. Evidentno je, moramo da gradimo napad bolje, da imamo više varijanti. Videli smo na prošloj utakmici da možemo da budemo opasni napred. Dva puta smo pogodili okvir gola. Probaćemo da igramo bliže golu protivnika, onako kako smo igrali u kvalifikacijama. Verujem u ovaj tim, to je isti onaj koji je morao da pobedi na poslednje četiri utakmice kako bi se domogao Katara. Tada smo uspeli u tome, verujem da i sada možemo da pobedimo i prođemo dalje“, kazao je Alonso.

Urugvaj se sa Ganom susreo već jednom na Mundijalu, 2010. u Južnoj Africi. Taj meč verovatno dobro pamtite, jer Crne zvezde su bile nadomak prolaza posle produžetaka. U 120. minutu pri rezultatu 1:1 Luis Suarez je odbranom kao golman, rukama, sprečio siguran gol Afrikanaca. Dobio je crveni karton, Gana je imala jedanaesterac koji Asamoa Gjan nije uspeo da pretvori u pogodak, a kasnije je Urugvaj bio bolji u izvođenju penala i prošao je u polufinale.

Čekala je Gana 12 godina da bi dobila šansu da se osveti, a danas ju je napokon dočekala. Remi će izabranicima Ota Ada da bude dovoljan za prolaz dalje, pod uslovom da Južna Koreja ne pobedi Portugaliju sa dva gola ili ubedljivije. Portugalci će verovatno da kombinuju malo sa timom, odnosno Kristijano Ronaldo će po nekim najavama da ostane na klupi, pa Gana baš ne bi smela da računa na to da će Evropljani da im završe pola posla.

Adov tim ima priliku danas da ispiše istoriju afričkog fudbala. Ukoliko se plasira u osminu finala, postaće treća selekcija sa Crnog kontinenta tamo, posle Senegala i Maroka. Već ste imali priliku da čitate na stranicama Mozzart Sporta o tome detaljije, ali Afrika je samo na Mundijalu u Brazilu imala dva predstavnika među 16 najboljih, dok na prošlom turniru u Rusiji nijedna ekipa nije uspela da se domogne osmine finala. Naravno, najveći Ganin uspeh je pomenuti plasman u četvrtfinale 2010. godine.

Ono što je u ovom momentu poznato, s obzirom na to da se H grupa ukršta sa F grupom (u kojoj je Srbija), u osmini finala će drugoplasirani tim najverovatnije na Brazil. Naravno, razne kombinacije su tu još uvek u opticaju, može na kraju i fer-plej da odlučuje o raspletu i da nam on donese poslednja dva para u osmini finala, tako da je još rano razmišljati i pisati o toj fazi.

-----------------------------

KALKULACIJE PRED POSLEDNJE KOLO U GRUPI H

PORTUGALIJA: Siguran je učesnik osmine finala, a bod protiv Južne Koreje joj je dovoljan za prvo mesto u grupi. Čak bi u slučaju poraza mogla do pol-pozicije, ali je potrebno da Gana ne pobedi Urugvaj ili da ne slavi sa dva ili više pogotka.

GANA: Prolazi pobedom nad Urugvajom ili remijem, ako Južna Koreja ne savlada Kristijana Ronalda i drugove. Može čak i uz poraz, ali onda odlučuje gol-razlika.

JUŽNA KOREJA: Ide u narednu fazu ako trijumfuje nad Portugalijom, a Gana i Urugvaj odigraju nerešeno ili ako Urugvaj dobije, ali ne tako da ima bolju gol-razliku od Azijata.

URUGVAJ: Nastavlja takmičenje pod uslovom da pobedi Ganu, a Južna Koreja ne dobije Portugaliju. Ili da, čak i ako Azijati naprave iznenađenje, ukupna gol-razlika ne pređe onu koju će ostvariti Južnoamerikanci.

***U slučaju istog broja bodova, prvi kriterijum na Mundijalu je gol-razlika, zatim broj datih pogodaka, međusobni susreti, a ako i to bude izjednačeno odlučuje fer-plej (žuti karton donosi minus bod, dva žuta kartona –3, direktan crveni karton –4, žuti karton i direktan crveni –5. Ako i to bude izjednačeno, žreb odlučuje rivala u osminu finala.

MUNDIJAL, H GRUPA – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

16.00: (3,90) Gana (3,50) Urugvaj (2,05)

16.00: (4,10) Južna Koreja (3,50) Portugalija (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Luis SuarezDarvin NunjezEdinson Kavanireprezentacija Urugvajareprezentacija GaneSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara