Najbolji potez Luisa Suareza (©Reuters)
Najbolji potez Luisa Suareza (©Reuters)

PRELAZZI: Osveta za one ruke

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.12.22. | 08:56

Fudbal je pošten baš zato što je nepošten, i obrnuto, a uraditi to na najvećoj sceni, imati i kliker i mozak, a pre svega imati te ruke, vrhunac je domišljatosti

Kao u pesmi Zabranjenog pušenja, pamti se to kao da je bilo danas.

Tenzija je bilo i pre meča, ulog bi bio ogroman – ta ne igra se Svetsko prvenstvo baš svaki dan, a neki ga zapravo i ne igraju previše često – i da ne beše zapaljivih izjava, posebno sa jedne strane. A bilo ih je.

Izabrane vesti

Ali niko nije mogao da predvidi baš takav razvoj događaja.

Negde pred sami kraj, kada se činilo da će ostati nerešeno i da će se rešenje tražiti na drugi način, iskočile su te njegove proklete ruke.

Evo, i danas se naježi svako ko ima zrno patriotizma u sebi, ponekad ti ta slika dođe kada joj se najmanje nadaš, da te podseti na bol i na poraz, onaj od kojeg se oporavlja teško, ako i ikad.

I hajde, nazovimo stvari pravim imenom: milioni bi mu, samo da su mogli da ga se dokopaju, odsekli te šake – ili makar opsovali: “Osušile ti se dabogda!” – da ih više ne diže, posebno zbog onog ciničnog osmeha na kraju utakmice...

Ovo nije (baš) srednji vek, pa se stvari rešavaju drugačije, i baš zato nema onoga ko nije pomislio na osvetu kada su kuglice rekle svoje.

Moralo je to opet da se desi na Svetskom prvenstvu. Da raskopa ljute rane, da zavrti usporene snimke koje nikada više nisu želeli da gledaju, da rastrči novinare koji su se ovih dana lomili da čuju još jedan ugao, još jednu priču o tom čudesnom, užasnom, fudbalskom i nefudbalskom kraju jedne velike utakmice i jednog velikog sna.

Dobro, još važnije, i da probudi uspavanu gospođicu Karmu, jer dugo si se izležavala, vreme je malo da se radi, vreme je da obaviš ono što znaš najbolje, da vratiš neke dugove... ili da u poslednjem trenutku odlučiš da nije još vreme, pa da prepustiš sve svojoj drugarici Depresiji.

Ako ste ovde zbog priče o osveti, dobro nam došli. Ako ste ovde jer želite da se napokon vrate neki dugovi, očekujte danas spektakl. Ako ste ovde jer ste na strani slabijeg, povređenijeg, poniženijeg, poraženog, na pravom ste mestu.

Ali, ako ste ovde zbog duela Srbije i Švajcarske, i onih ruku Đerdana Šaćirija, slobodno kliknite dalje, ima toga i na ovom našem sajtu i na mnogim drugima koliko volite, kome je do takve predigre...

Mi ćemo o jednoj drugoj osveti, možda i opasnijoj jer je afrička, kao što je afrička bila i ta tuga.

Bila bi se proširila po čitavom kontinentu čak i da se taj Mundijal nije igrao na njemu, ovako je sve izgledalo sudbinski simbolično: naivna Afrika koju preveslaju velike sile – a Urugvaj je možda deset puta manji po broju žitelja od svojih tadašnjih protivnika, no u fudbalu je gigant – i koja ostaje praznih ruku (eto, opet te ruke!) dok neki drugi slave.

Punih 12 godina čekala je Gana na svoju osvetu, punih 12 godina vrte se usporeni snimci iz 121. minuta četvrtfinala u Johanezburgu, punih 12 godina stasava generacija koja bi želela da naplati sve dugove, da uvede neku afričku selekciju – a to bi morala, misle oni, da bude baš Gana? – makar u polufinale Mundijala.

Bio je to jedan od onih momenata koji se pamte čak i ako niste Afrikanac ili Urugvajac, baš zbog svoje filozofske i moralne težine – i mnogi bi psiholog poželeo da vam umesto Roršahovih mrlja turi pod nos snimak celog meča, a posebno tih poslednjih nekoliko minuta.

Da li tražite reči da opravdate Luisa Suareza? Da li biste vi isto uradili da ste bili na njegovom mestu? Da li vam je žao Gane i Afrike? Da li mislite da cilj opravdava sredstva? Da li verujete u karmu, ili makar u sudbinu?

Ima, naravno, mnogi onih – a nisu samo Urugvajci – koji znaju, ili makar smatraju da znaju, da stvari nikada nisu crno-bele.

Nema u fudbalu, čak i ako se zovete Luis Suarez, isključivih i stopostotnih zlikovaca, i sa druge strane anđela kojima je jedan dripac oteo najveći san. Fudbal je pošten baš zato što je nepošten, i obrnuto, a uraditi to na najvećoj sceni, imati i kliker i mozak, a pre svega imati te ruke, vrhunac je domišljatosti.

Lako je, hoćemo reći, upasti u afrički vrtlog ako ste od onih koji uvek navijaju za slabije, i ništa protiv toga, samo napred.

Tek...

Krenem ti ja tako rukom...Krenem ti ja tako rukom...

Nisu Urugvajci, a ponajmanje Luis Suarez – ovde ćemo se suzdržati da ne napravimo još jednu paralelu sa Onom Drugom Današnjom Utakmicom – kriv što je Asamoa Đan izigravao Predraga Mijatovića i umesto mreže pogodio prečku na “Soccer City” stadionu.

Naprotiv, Suarez je kažnjen po pravilima fudbalske igre: napravio je to što je napravio, za to je zaslužio crveni karton, Gana je dobila priliku da uđe u polufinale, i samo je od Đana i od njegove smirenosti – ili njenog odsustva, ispostavilo se – zavisilo da li će Suarezov potez biti tek jedna vesela fusnota ili naslov cele enciklopedije.

Posle i od ostalih penaldžija, jednako neuspešnih...

Urugvaj bez Suareza, uostalom, nije uspeo da se odupre Holanđanima, mada im to niko nije zamerio, pa se i to može smatrati (opet opravdanom i poštenom) kaznom.

No čak i ako ste duboko u svom rovu, poslušajte nekada i drugu stranu. Recimo, u urugvajskim medijima naići ćete na optužbe koje na prvi pogled mogu delovati suludo, one o licemerju igrača Gane.

Plaču već tuce godina, pričaju Urugvajci, zbog navodnog nepoštenja, a zašto ne priznaju da Luis Suarez uopšte ne bi došao u situaciju da onako odreaguje da nije dosuđen potpuno izmišljen prekršaj nad Dominikom Adijom. Nije ga Fusile ni dotakao, i to se jasno vidi i na kameri – a snimak cele utakmice ovih je dana na Jutjubu pogledalo više od 60.000 ljudi – pa što nije tada to sudiji priznao?

Urugvajci, tako, misle da je karma već učinila svoje kada je Adija promašio poslednji penal za Ganu...

Ovi im odgovaraju da nemaju pojma i da ih ponovo ponižavaju.

U Gani đavo, u Urugvaju herojU Gani đavo, u Urugvaju heroj

A takve stvari, takve nezalečene traume iz prošlosti, makar mi to znamo, dovode do novog kruga mržnje.

Prejaka reč? Recite to u Gani, pa vidite kako ćete proći...

Šta će onda biti danas?

Već je predvidivo: opet će stručni konsultanti pričati kako se ne treba vraćati na ono što je bilo, kako treba izbaciti i pomisao na te proklete ruke kada ga opet vidite na terenu, onako omalenog i iscerenog i bezobraznog, i opet će to biti nemoguće, jer nekada se traume leče samo dobrom, starom, osvetom.

Mi i dalje o Gani i Urugvaju, što?

GRUPA H

16.00: (4,10) Gana (3,50) Urugvaj (2,00)

16.00: (4,10) Južna Koreja (3,50) Portugal (2,00)



tagovi

Luis SuarezKatar2022reprezentacija Ganereprezentacija Urugvaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara