(©Reuters)
(©Reuters)

Subota u Seriji A: Miris skudeta u Napulju i derbi Emilije; ima li nade za Stankovićevu Sampdoriju?

Vreme čitanja: 6min | sub. 12.11.22. | 12:25

Samp igra loše, deluje pomalo malodušno, moglo bi se reći da je Filip Đuričić jedini igrač koji unosi malo svetla u tim iz Ligurije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Petnaesto kolo Serije A, poslednje pred dugu pauzu zbog Mundijala, se nastavlja mečevima Napoli – Udineze, Sampdorija – Leče i Bolonja – Sasusolo. Trener Napolija Lučano Spaleti ne pridaje značaj ni statistici (Napoli pobedio na 11 od poslednjih 12 mečeva sa Udinezeom), a ni padu forme Frjiulanaca (pet kola bez pobede) i smatra da njegove momke čeka težak zadatak. U Đenovi Dejan Stanković hvata jedan od poslednjih vozova za spas Sampdorije u ovoj sezoni. Više od rezultata, brine igre Dorijana a u goste dolazi Leče osokoljen pobedom nad Atalantom. U Bolonji se igra derbi Emilije: domaćin je ošamućen debaklom protiv Intera, a Sasuolo je galvanizovano remijem sa Romom.

Izabrane vesti

NAPOLI – UDINEZE (15.00)

Napoli ima šansu da ovog popdneva praktično „ubije“ trku za skudeto u Seriji A. Eventualna pobeda Azura nad Udinezeom bi dala takvu prednost, tokom pauze, Napoliju da bez obzira na rezultate sutrašnjih mečeva direktnih konkurenata u Seriji A, izabranici Lučana Spaletija bi imali otvoren autoput za skudeto.

Prošlo je šest i po godina od poslednje pobede Udinezea nad Napolijem u Seriji A. Od proleća 2016. godine, Azuri su nanizali 11 pobeda i jedan remi, bez poraza, u duelima sa Frijulancima. Takođe, Napoli od 2014. godine redovno daje golove Udinezeu, u proseku 2,5 po meču. Statistika je još povoljnija za Napoli ako se pogleda poslednjih osam okršaja dva tima: osam pobeda Napolija i tri lopte u proseku u mreži Udinezea.

Spaletijevi momci se nalaze na korak od klupskog rekorda. Nikada u svojoj istoriji Napoli nije pobedio na 13 od prvih 15 mečeva u prvenstvu. Inače, to je, do sada, pošlo za rukom samo Juventusu i to u četiri navrata.

Udineze je posle šest uzastopnih pobeda u šampionatu nanizalo šest mečeva bez trijumfa, pet remija i jedan poraz. Oseka rezultata tima Andree Sotila je posledica pada forme najboljih igrača, pre svih Deulofeua i Pereire, kao i povrede nekoliko važnih fudbalerea, poput Bekaa, Udodžija i Makengoa.

Napoli neće moći da računa treći put zaredom u prventvu na Kvarcehliju, kao i na Rahmanija koji je već duže vremena van stroja. Kormilar domaćina je promešao karte na poseldnjim treninzima i biće interesantno videti sastav koji će izvesti na teren Maradone koji će 11. put biti ispunjen do poslednjeg mesta.

(©Reuters)(©Reuters)

Elmas se u poslednjih sedam dana ozbilno nametnuo kao kandidat za startera u meču sa Udinezeom. Mladi Makedonac je imao vrlo zapažene nastupe protiv Atalante i Empolija i protiv Udinezea bi mogao da utroji igrajući od prvog minutau napadu pored Osimena i Lozana.

Na sredini terena bi trebalo da vidimo najjaču trojku Anžisa-Lobotka-Zjelinski. Reprezentativac Kameruna je pre odlaska na Mundijal postigao dogovor sa Napolijem o produžetku ugovora do 2025. godine uz povećanje plate na 2.500.000 evra plus bonusi.

Pored Kima ćemo ponovo videti Huana Žesusa dok je neizvesno ko će dobiti poverenje za ulogu levog beka: Mario Rui ili Olivera. Kapiten Di Lorenco i golman Meret su nedodirljivi.

Na drugoj strani Udineze je stigao u Napulj bez nekoliko važnih igrača, od defanzivca Bekaa do igrača veznog reda Makngoa i Udodžija. Sotil ima dve dileme oko sastava. Jedna je na sredini terena, Lovrić ili Samardžić, a druga je u napadu izemđu Saksesa i Beta.

NAPOLI 4-3-3: Meret – Di Lorenco, Kim, Huna Žesus, Olivera (Mario Rui) – Angisa, Lobotka, Zjelinski – Lozano, Osimen, Elmas (Raspadori).

UDINEZE 3-5-2: Silvestri – Perez, Bijol, Nujtink - Ehizbue, Lovrić (Samaradžić), Valas, Arslan, Pereira – Deulofeu, Beto (Sakses).

SAMPDORIJA – LEČE

Sampdorija još uvek u ovoj sezoni nije ostvarila pobedu na svom terenu. Tim Dejana Stankovića igra loše, deluje pomalo malodušno, moglo bi se reći da je Filip Đuričić jedini igrač koji unosi malo svetla u tim iz Ligurije. Promena na klupi nije dala željene rezultate.

Samp je nastavila da muku muči sa golovima, samo šest na 14 utakmica, ubedljivo najgori napad u Seriji A. Dorijanu su postigli samo dva gola od dolaska Stankovića na klupu protiv Bolonje i Kremonezea, ta dva pogotka su donela četiri boda Sampdoriji koja ih još, koliko-toliko, drže u borbi za opstanak. Na prethodne tri utakmice Stankovićevi fudbaleri nisu uspeli da zatesu mrežu protivnika.

Kuriozitet je da dva tima nisu igrala bez golova već gotovo dve decenije. Poslednji 0-0 Sampa i Lečea je odigran u novembru 2003. godine na stadionu Via del Mare. Na poslednjih 12 utakmica na Marasiju Samp je pobedila sedam puta, uz tri remija i dva poraza: otežavajuća okolnost za domaćina je što je oba poraza pretrpeo na poslednja dva gostovanja Lećea.

(©Reuters)(©Reuters)

Gosti dolaze na Marasi sa velikim optimizmom. U prethodnih sedam dana su osvojili čak četiri boda protiv timova koji se bore za mesta u Evropi (remi sa Udinezeom i pobeda nad Atalantom). Trener Baroni se boji umora svojih igrača koji nisu naviknuti da igraju tri puta u sedam dana kao i činjenice da su morali da putuju dva puta u ovoj nedelji sa jednog na drugi kraj Italije.

Stanković će, prema najavama, i večeras poslati na teren formaciju sa tri defanzivca dok Baroni ostaje veren modelu 4-3-3. Podsetimo, srpski stručnjak će posmatrati meč sa tribina zbog suspenzije a tim će voditi njegov zamenik Sakić. Samp ne može da računa na Kolija (kartoni) i povređene igrače Kontija, De Luku, Vinksa, Puseta i Sabirija.

SAMPDORIJA 3-4-1-2: Audero – Ferari, Muriljo, Amione – Berežinski, Rinkon, Viljar, Auđelo – Đuričić – Gabijadini, Montevago.

LEČE 4-3-3: Falkone – Džendri, Pongračić, Baskiroto, Galo – Blin, Hjulmand, Gonzalez – Strefeca, Kolombo, Di Frančesko.

BOLONJA – SASUOLO (20.45)

Sasuolo može da se pohvali da je jedini tim, pored Juvea, Intera i Milana, koji je pobedio Bolonju na Dal‘Ari tri puta uzastopno. S druge strane posle pobeda nad Torinom i Lečeom, Bolonja bi prvi put posle tri godine mogla da veže tri pobede na svom terenu.

Trener domaćina Tijago Mota je posle početnih problema uspeo da pronađe kvadraturu kruga Bolonje, poraz od Intera nije validan parametar imajući u vidu razliku u kvalitetu dva tima, i tim iz Emilije već šest utakmica zaredom pogađa protivničke mreže. Još važniji detalj je da nije više samo Marko Arnautović taj koji postiže golove već su se probudili i drugi.

Sasuolo je u poslednjih šest kola osvojio samo četiri boda (četiri poraza, remi i pobeda nad Veronom) dok je posle uspeha protiv Torina na Olimpijskom stadionu Grande Torino nanizao tri poraza u gostima. Ohrabrujuća činjenica za trenera Dionizija je odlična partija njegovih momaka protiv Rome i povratak u tim Domenika Berardija.

(©Reuters)(©Reuters)

Pažnja na Rikarda Orsolinija koji je u svojoj karijeri najviše golova postigao regionalnom rivalu, četiri na osam mečeva. S druge strane Andrea Pinamonti je postigao samo dva gola protiv Bolonje na pet mečeva, ali na svim tim utakmicama, bez obzira čiji je dres nosio (Frozinone, Inter ili Empoli) nije napustio teren pognute glave.

Domaćin na ovom meču ne može da računa samo na Bonifacija tako da će Tijago Mota moći da izvede na teren najjači mogući sastav dok njegov kolega ima par bolnih izostanaka: Lopez je ostao u Sasuolo zbog kartona a Defrel, Muldur i Romanja su povređeni.

Mali kuriozitet je da će dva napada predvoditi igrači koji su bili neka vrsta meteora u Interu: Arnautović, do sada sedam golova u prvenstvu, i Pinamonti, gol protiv Rome je njegov treći u dresu Sasuola u ovoj sezoni.

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski – Poš, Sumaoro, Lukumi, Kambijazo – Medel, Ferguson – Abišer (Orsolini), Domingez, Vinjato (Barou) – Arnautović.

SASUOLO 4-3-3: Konsilji – Toljan, Erlić, Ferari, Rožerio – Fratezi, Enrike, Torstved – D‘Andrea (Berardi), Pinamonti, Loriente.

SERIJA A – 15. KOLO

Petak

Empoli - Kremoneze 2:0 (0:0)

/Kambijagi 46, Parizi 88/

Subota

15.00: (1,53) Napoli (4,40) Udineze (6,75)

18.00: (2,65) Sampdorija (3,05) Leče (3,10)

20.45: (2,40) Bolonja (3,40) Sasuolo (3,15)

Nedelja

12.30: (3,15) Atalanta (3,50) Inter (2,35)

15.00: (2,20) Monca (3,40) Salernitana (3,60)

15.00: (1,95) Roma (3,50) Torino (4,40)

15.00: (2,20) Verona (3,40) Specija (3,60)

18.00: (1,75) Milan (3,70) Fjorentina (5,40)

20.45: (2,05) Juventus (3,50) Lacio (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

NapoliUdinezeSampdorijaLečeBolonjasasuoloSerija ADejan StankovićFilip Đuričić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara