(©Reuters)
(©Reuters)

Subota u Seriji A: Rimski derbi, Milan za petu u nizu, Torino u Toskani

Vreme čitanja: 7min | sub. 06.04.24. | 12:30

Roma za Ligu šampiona, Lacio za Ligu Evrope

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

U centru pažnje današnjeg programa 31. kola Serije A biće rimski derbi. Roma i Lacio imaju isti cilj ali sa različitim motivima. Za Đalorose je ovaj duel (18.00) izuzetno važan u borbi za meto u Ligi šampiona dok je za Nebeskoplave svaki bod zlata vredan da bi obezbedili učešće u Ligi Evrope pošto su male šanse da će im to poći za rukom preko Kupa Italije. Na San Siru Milan dočekuje Leče sa novim trenerom Lukom Gotijem. Rosoneri se nalaze u uzlaznoj formi sa četiri uzastopne pobede, ali i Puljezi, sa novim šefom stručnog štaba su uknjižili četiri boda na dva meča i nisu primili nijedan gol. U Empoliju domaćin čeka Torino. Tim Davida Nikole je izgubio poslednja četiri susreta u Seriji A, istini za volju tri poraza su došla od timova u najboljoj formi (Bolonja, Milan i Inter). Nikolu brine više što njegovi momci nisu uspeli da postignu gol u poslednjih 360 minuta. Na drugoj strani Torino ide prilično sigurnim korakom, samo jedan poraz u poslednjih devet mečeva u Seriji A.

Izabrane vesti

ROMA – LACIO (18.00)

Romelu Lukaku i Paolo Dibala još nisu postigli gol na derbiju. Čiro Imobile nije zatresao mrežu u poslednje tri godine na gradskom derbiju, Luis Alberto verovatno neće početi meč od prvog minuta. Od odgovora na pitanje da li će i kako proraditi najznačajniji fudbaleri dva tima zavisi ishod večerašnjeg derbija.

To posebno važi za Romu jer u poslednje dve sezone, na četiri meča (tri u Seriji A i jedan u Kupu Italije) Đalorosi nisu uspeli da postignu gol što je kumovalo da Murinjova Roma izgubi tri, a remizira jedan derbi.

Najviše se očekuje od Dibale koji se preporodio sa De Rosijem. Argentinac nije nikada imao tako ubedljiv odnos broja postignutih golova i minuta provedenih na terenu u svojoj karijeri. Dibala postiže gol na svakih 80 minuta imajući u vidu da je zatresao mrežu 12 puta za 1.517 minuta. Večeras se od Dibale očekuje da promeni tendenciju protiv Lacija. Na prvih deset mečeva protiv Nebeskoplvaih Dibala je dao sedam golova, ali je na poslednjih sedam ostao na nuli.

Osim napadača i dvojice trenera na klupma, pod reflektorima će biti i dvojica mladih golmana, Svilar i Mandas. Srpski čuvar mreže se izborio za status startera dok je Grk zahvaljujući povredi Provedela dobio neočekivanu šansu. I jedan i drugi debituju u prvenstvenom derbiju dok je rezervni golman Lacija imao priliku da okusi barut derbija u Kupu Italije kada je imao više sreće nego što je bio dobar među stativama.

Daniele De Rosi je kao igrač imao velike probleme na derbijima i nije uspevao da kanalište dobro naboj i pritisak. Činjenica da je Rimljanin i navijač Rome kao igrača ga je vrlo penalizovala i zato je velika znatiželja kako će reagovati i voditi tim pored aut-linije.

Trener Đalorosih će promeniti čak šestoricu igrača u odnosu na meč protiv Lećea što automatski znači da loša predstava u Pulju prošle nedelje nema veliki značaj za davanje prognoza. Takođe, Daniele neće taktizirati imajući u vidu da ga u sledeći četvrtak čeka dvoboj sa Milanom u Ligi Evrope. Na teren će najbolji mogući tim. Jedine nedoumice su vezane za bekovske pozicije koje su u Romi problematične još od vremena kada su Kandela i Kafu napustili Trigoriju. Spinacola nije sto posto spreman ali je u prednosti nad Anhelinjom dok je Čelik ispred Karsdorpa.

Igor Tudor krije karte, želi da iznenadi De Rosija kao što je to učinio sa Maksom Alegrijem prošle subote u Rimu. Prema šuškanju iz Formela Luis Alberto bi mogao da završi na klupi, a priliku će dobiti Kamada. Japanac je u očima Tudora sve ono što nije bio u zamislima Sarija u prethodnih šest meseci. U odsustvu Zakanjija, Felipe Anderson će biti prekomandovan na levi bok vezne linije dok bi Isaksen trebalo da zauzme mesto Brazilca iza jedinog špica. Imobile bi trebalo da počne meč, ali Kastaljenos ima još uvek šansu da se nađe u startnoj postavci.

Kuriozitet je i da se derbi, posle 27 godina, igra sa oba nova trenera. Igor Tudor je počeo svoju avanturu na kormilu Lacija pobedom nad Juveom dok je Daniele De Rosi na deset mečeva na čelu Rome uknjižio sedam pobeda, dva remija i samo jedan poraz (od Intera na Olimpiku).

Lacio ulazi prilično oslabljen u derbi jer ne može da računa na trojicu prvotimaca, golmana Provedela, Zakanjija - jednog od retkih fudablera Lacija koji je sposoban da kreira brojčanu prednost zahvaljujući dribilnzima - i Lacarija koji je po karakteristikama idealan četvrti vezni u Tudorovoj fudbalskoj filozofiji.

Romi nedostaju samo dve rezerve: Endika zbog kartona i Azmun zbog povrede. Na klupi će biti Ejbraham. Engleski reprezantativac bi mogao da dobije par minuta na kraju meča.

ROMA 4-3-3: Svilar - Čelik, Mančini, Ljorente, Spinacola – Kristante, Paredes, Pelegrini – Dibala, Lukaku, El Šaravi.

LACIO 3-4-2-1: Mandas – Kazale, Romanjoli, Hila – Marušić, Guenduzi, Vesino, F. Anderson – Isaksen, Kamada - Imobile.

MILAN – LEĆE (15.00)

Stefano Pioli ne želi ništa da prepusti slučaju i želi da naniže petu uzastopnu pobedu u Seriji A i tako blindira drugu poziciju pred okršaje sa Romom u Ligi Evrope. O tome svedoči izbor igrača za početnu postavu, pre svega, odluka da Olivije Žiru igra od prvog minuta.

Leće je na prvih 13 gostovanja u Seriji A osvojio samo pet bodova i nijednom nije uspeo da se vrati u Salento sa punim krčagom. Novi trener Luka Goti je doneo novu filozfiju i sa poslednja dva gostovanja Leće se vratio sa četiri boda ostvarivši i prvu pobedu u gostima. Takođe, Leće je nakon šest gostovanja bez datog gola na prethodna dva oba puta zatresao mrežu.

Inače, Milan je samo jednom izgubio od Lećea i to pre 18 godina na stadionu Via del Mare. Na San Siru Rosoneri nisu nikada pretrpeli poraz, štaviše u poslednjih deset okršaja na Meaci, devet puta su pobedili uz jedan remi.

Na klupi Milana će ponovo biti Jan Karlo Simić budući da su Tčau i Kalulu povređeni, a društvo će mu praviti Luka Jović koji će čekati svoju šansu u drugom poluvremenu. Pored Tčaua i Kalulua Milan ne može danas da računa ni na Loftus-Čika zbog kartona. Zato će doći do male rotacije u postavi: Pulišić će igrati u ulozi ofanzivnog pleja, a Čukvueze na mestu Amerikanca.

MILAN 4-2-3-1: Menjan – Kalabrija, Gabija, Tomori, Teo Ernandez – Rejnders, Adli – Čukvueze, Pulišić, Leao – Žiru.

LEĆE 4-2-3-1: Falkon – Džendri, Baskiroto, Pongračić, Galo – Blin, Ramadani – Almkvist, Pikoli, Banda – Krstović.

EMPOLI -TORINO (20.45)

Davide Nikola je odlično počeo svoju avanturu u Empoliju, na šest mečeva je osvojio 12 bodova (tri pobede i tri poraza). Kiks protiv Kaljarija na Kastelaniju pre mesec dana imao je negativan efekat na ofanzivnu igru Toskanaca jer od te utakmice nisu positgli gol. Poraz od Milana, Bolonje i Intera su bili očekivani, ali ne i zasluženi jer Empoli u sve tri utakmice ne bi ništa ukrao da je uzeo po bod na svakom od njih. Zato Jurića i njegove igrače ne treba da zavara rezultatski pad Empolija jer on, svakako, ne predstavlja verodostojno igru Nikoline ekipe.

Empoli ima veliki problem sa mečevima na svom terenu u ovoj sezhoni o čemu svedoče samo dve pobede na Kastelaniju (Salernitana i Monca). Torino na drugoj strani je na poslednjih šest gostovanja samo jednom položio koplje i to protiv Rome uz dve pobede i tri remija.

Snaga Granata je odbrana i Vanja Milinković-Savić. Srpski čuvar mreže ima najviše mečeva bez primljenog gola posle Zomera, čak 15 ili svaki drugi. Takođe, u međuvremenu su zaboravljene i oštre kritike na njegov račun posle mečava sa Lacijom i Romom na kojima je imao loše večeri i bio odgovoran za poraze.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Za Davidea Nikolu večarašnji duel ima posebnu draž jer je dvostruki eks i miljenik je navijača Torina jer im je ostao u lepom sećanju i kao fudbaler i kao trener. Nikola je dao gol koji je vratio Torino u Seriju A dok je kao trener obezebedio opstanak timu u jednoj komplikovanoj sezoni.

Statistika kaže da Empoli i Torino često remiziraju. Štaviše, Torino je tim sa kojim je Empoli najviše puta podelio bodove u Seriji A: 11 puta na 23 meča, uz sedam pobeda Toskanaca i pet Pijemonteza. Granate su dobile meč u jesenjem delu šampionata i dosada se nikada nije dogodilo da Torino pobedi u oba prvenstvena meča u jednoj sezoni Empoli.

Pažnja na Tonija Sanabriju. Napadač Torina je zatresao mrežu na poslednja dva meča i protiv Empolija tradicionalno pruža dobre partije.

Empoli ne može da računa na Ismajlija, Grasija i Ebuehija za koga je sezona završena a Torino je došao u Toskanu bez našeg Ivana Ilića, Džidžija i Gineitisa.

EMPOLI 3-4-2-1: Kaprile – Berežinski, Valukijevič, Luperto – Đazi, Marin, Maleh, Pecela – Zurkovski, Kambijagi – Nijang.

TORINO 3-4-1-2: Milinković – Tameze, Bonđorno, Rodrigez – Belanova, Riči, Lineti, Lazaro – Vlašić - Sanabrija, Zapata.

SERIJA A - 31. KOLO

Petak

Salernitana - Sasuolo 2:2 (0:2)

/Kandreva 52p, Mađiore 90+1 - Lorijente 37, Bajrami 44/

Subota

15.00: (1,40) Milan (4,60) Leče (8,00)

18.00: (2,25) Roma (3,35) Lacio (3,50)

20.45: (3,60) Empoli (3,20) Torino (2,30)

Nedelja

12.30: (4,20) Frozinone (3,60) Bolonja (1,95)

15.00: (4,20) Monca (3,60) Napoli (1,95)

18.00: (5,40) Kaljari (3,70) Atalanta (1,75)

18.00: (2,75) Verona (2,95) Đenova (2,85)

20.45: (1,90) Juventus (3,60) Fjorentina (4,50)

Ponedeljak

20.45: (7,00) Udineze (4,30) Inter (1,48)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RomaBuongiorno ItaliaSerija ALacioac milan

Obaveštavaj me

Roma
Lacio
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara