Teške reči Đanija Infantina: Evropa bi za svoja dela morala da se izvinjava narednih 3000 godina, licimerne su priče o moralu

Vreme čitanja: 2min | sub. 19.11.22. | 11:44

Prvi čovek FIFA branio Katar i održao oštar govor

 Đani Infantino, prvi čovek Svetska fudbalske asocijacije (FIFA) optužio je Zapad za „licemerje" zbog načina izveštavanja o stanju ljudskih prava u Kataru uoči Mundijala.

U neobičnom monologu na konferenciji za novinare u Dohi, Infantino je govorio gotovo čitav sat i strastveno branio odluku da se organizacija šampionata dodeli Kataru.

Izabrane vesti

Nad Mundijalom, koji počinje u nedelju, 20. novembra, nadvila se senka pitanja o smrtima radnika migranata, kao i odnosu katarskih vlasti prema LGBT ljudima.

„Danas imam snažna osećanja. Danas se osećam kao stanovnik Katara, kao Arapin, kao Afrikanac, kao gej, kao čovek sa invaliditetom, kao radnik migrant”.

U februaru 2021, britanski list Gardijan objavio je da je oko 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo u Kataru otkako je Katar dobio organizaciju Mundijala. Tvrdnja o broju umrlih zasniva se na podacima ambasada pomenutih zemalja u Kataru.

Ipak, katarske vlasti tvrdi da je ukupan broj netačan, jer nisu umrli radili poslove u vezi sa mundijalskim projektima.

„Ja sam Evropljanin. Za sve ono što smo radili širom sveta u prethodnih 3.000 godina, morali bi da se izvinjavamo sledećih 3.000 godina, a ne da sada držimo predavanja o moralu. Ako je Evropa zaista zabrinuta za sve ove ljude, može da stvori legalne kanale, kao što je to uradio Katar, pa da radnici dođu u Evropu. Da im daju budućnost, da im pruže nadu Zaista mi je teško da razumem kritike. Moramo da ulažemo da pomognemo ljudima, da ih obrazujemo i stvorimo im bolju budućnost", rekao je Infantino.

Potrebno je da se svi obrazuju, jer su mnoge stvari loše, ali za promene je potrebno vreme, tvrdi prvi čovek FIFA.

„Ova predavanja o moralu su licemerna. Čudi me kako niko ne vidi napredak u Kataru od 2016. Ja ne moram da branim Katar, mogu oni to sami. Ja branim fudbal", zaključio je Infantino.


tagovi

FIFAKatar2022Đani Infantino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara