Policija ispred hotela (©AFP)
Policija ispred hotela (©AFP)

Vanredno u Zagrebu: AEK stigao, pohapšeni Bed blu bojsi raštrkani u 16 zatvora, porodice brinu za bezbednost

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.08.23. | 13:01

Najmanje se priča o fudbalu

Zagreb kao pod opsadom. Policija nije imala izbora. Posle ubistva 29-godišnjeg Mihalisa Kacurisa u Atini niko ne želi da se neredi ponove i u hrvatskoj prestonici danas, vanredno stanje zbog dolaska delegacije AEK-a, ekspresno sprovedene od aerodroma do hotela. Istovremeno, roditelji uhapšenih navijača Dinama reagovali su na odluku grčkih vlasti da ih u manjim grupama rasporedi u 16 različitih zatvora što bi moglo da ugrozi njihovu bezbednost.

Utakmica je naravno proglašena mečom visokog rizika, pa su gosti iz Atini za svega pola sata stigli od aerodroma do već ispražnjenog hotela. Iako, jasno je to svima, oni sami neće biti meta nikakvih huliganskih obračuna. Ali niko neće da se igra sa vatrom.

Izabrane vesti

Mi smo spremni. Ne bojimo se novih nereda, idemo da igramo fudbal. U fudbalu sam 30 godina i on bi po meni trebalo da bude veselje. Veoma sam tužan zbog ovoga što se dogodilo prošle nedelje. Igraćemo i za porodicu navijača koji je izgubio život”, rekao je trener AEK-a Matijas Almeida.

Inače, svih 105 uhapšenih zbog tuče sa fatalnim ishodom – a među njima je više od 90 Hrvata – i dalje su u pritvoru. Njih 33 je juče priznalo krivicu i protiv njih je istražni postupak završen. Oni protiv kojih je sud već izdao rešenje o istražnom zatvoru biće raspoređeni u manje grupe od po najviše tri optužena. I svi će biti raspoređeni u čak 16 zatvora.

To je uplašilo porodice uhapšenih zagrebačkih huligana, koji su se sinoć obratili i premijeru Andreju Plenkoviću. Kažu da su svesni da kazne mora biti, ali da se nadaju pravičnom suđenju.

Apelujemo na vas da Vlada Republike Hrvatske i vi lično hitno putem diplomatske konzularne mreže učinite sve kako bi hrvatskim državljanima pritvorenim nakon incidenta navijačkih grupa u Atini, našim članovima porodica, sinovima, braći, supruzima i očevima, osigurali pre svega sigurnost koja im je na sve načine već sada tokom istrage ugrožena. Molimo vas da iskoristite politički uticaj vaše funkcije kako bi oni imali pravedno suđenje i tretman koji u najvišoj meri štiti njihova ljudska prava”.

Hrvatska javnost inače žestoko kritikuje grčke vlasti zbog odnosa prema uhapšenima. Njima su objavljivana imena, fotografije, a ovo razmeštanje u različite zatvore posebno plaši njihove porodice. Boje se da će, sada kada nisu u grupi, biti lakša meta za one koji bi se možda svetili.

Zbog sigurnosti naših pritvorenih mladića, neophodno je da u zatvoru ostanu zajedno, izolovani od drugih zatvorenika. U suprotnom, gotovo je sigurno da će, uz užasan i nepotreban gubitak života mladog Grka za koji izražavamo najdublje žaljenje, doći do još veće tragedije, osvete grčkih navijača i u konačnici dodatne eskalacije sukoba”.

Međutim, nije baš da Bed blu bojsi imaju podršku cele nacije. U anketi portala Indeks, najčitanijeg u Hrvatskoj, glasalo je više od 100.000 posetilaca i čak 71 odsto njih naveli su da su Bojsi zaslužili da završe u grčkim zatvorima.

Inače, za ubistvo Kacurisa trenutno su osumnjičeni jedan Hrvat, jedan Albanac i čak trojica Grka.

O fudbalu skoro da niko i ne govori. Pa da podsetimo: igra se sutra, u utorak, od 20 sati.


tagovi

Bed Blu BojsDinamo ZagrebAEK Atina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara