Kilijan Mbape (©Reuters)
Kilijan Mbape (©Reuters)

Velika čast: Mbape i Nejmar od prvog minuta napadaju šestoligaša

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.01.23. | 12:55

Francuski amaterski klub Pa de Kasel igra ovog ponedeljka od 20.45 časova najveću utakmicu u klupskoj istoriji protiv Pari Sen Žermena u šesnaestini finala nacionalnog kupa

Sva lepota francuskog fudbalskog kupa ogleda se u jednoj utakmici, poslednjoj u okviru 4. kola, koja će se odigrati ovog ponedeljka od 20.45 časova. U borbi za osminu finala sastaće se šestoligaš Pa de Kasel i aktuelni šampion Francuske Pari Sen Žermen.

Koliko je Pa de Kasel velika nepoznanica, najbolje govori to što su čak i francuski mediji morali da pišu tekstove da bi ga predstavili svojim čitaocima. Doduše, u odbranu tamošnjih fanatika, ovaj amaterski klub postoji samo pet godina, osnovan je 2018. spajanjem četiri seoske ekipe iz Flandrije, na samom severu Francuske nedaleko od Belgije.

Izabrane vesti

Neće doduše meštani Ardifora ugostiti Svece, uprava Pa du Kasela se dogovorila sa Lansom da pozajmi njegov stadion Bolar Delis za potrebe ove utakmice. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak, jer iako je prvobitno bilo u planu da se zatvori gornji sektor, a u prodaju puste samo ulaznice za donji, na kraju je prodato više od 30.000 ulaznica i stadion će biti skoro potpuno popunjen.

Kako to obično biva u Kupu Francuske, jednom od retkih koji nije menjao sistem takmičenja da poštedi velikane mečeva sa amaterima, prvoligaši se kao po pravilu unapred odriču svog dela zarada od ulaznica. Tako je ovog puta postupio i PSŽ, jer su Parižani procenili da je Pa de Kaselu novac potrebniji.

20.45: (50,0) Pa de Kasel (17,0) Pari Sen Žermen (1,01)

Ne treba biti previše pametan da bi se izneo takav zaključak. Šestoligašu je godišnji budžet za ovu sezonu 150.000 evra, Parižani su prijavili da je njima blizu 700.000.000 evra. Izračunali su Francuzi, PSŽ-ov budžet je 4.667 puta veći.

I pored toga, trener Kristof Galtije ne namerava da kombinuje previše sa sastavom. Odnosno, ukazaće seoskim igračima čast da se nađu na terenu sa najvećim zvezdama svetskog fudbala. Ne baš svim, Lionel Mesi neće putovati u Lans, uz povređene Đanluiđija Donarumu, Marka Veratija i Presnela Kimpembea. Zato, prema najavama medija, od starta će igrati Kilijan Mbape, Nejmar, Kejlor Navas, talentovani Ugo Ekitike

Uprava Pa de Kasela je povukla zanimljiv potez pred ovu utakmicu. Da bi se sprečilo da fudbaleri šestoligaša jure po terenu Parižane i traže od njih dresove, obavili su interni žreb među sobom, da odrede tačno ko kojeg igrača „dobija“, odnosno ima pravo da gnjavi za dres.

Arbitar ovog meča biće najmlađi i najperspektivniji sudija Lige 1, 30-godišnji Vili Delažo. On je debitovao u prvoligaškom rangu još sa 25 godina, postao je tada rekorder francuskog šampionata.

Nekih sat i po pre početka utakmice obaviće se žreb za osminu finala, tako da će igrači već znati svog narednog protivnika u slučaju pobede.

KUP FRANCUSKE – 4. KOLO

Ponedeljak

20.45: (50,0) Pa de Kasel (17,0) Pari Sen Žermen (1,01)

(U osminu finala su se plasirali Rodez, Tuluz, Olimpik Marselj, Anesi, Rems, Lans, Virzon Fut, Lorijan, Nant, Anže, Olimpik Lion, Lil, Okser, Pariz i Grenobl)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup FrancuskePari Sen ŽermenKilijan EmbapeNejmar

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara