Vladimir Ivić (Reuters)
Vladimir Ivić (Reuters)

Veliko veče srpskih trenera: Vlada Ivić šokirao Nicu, Sale Ilić srušio Bazel! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.08.22. | 21:05

Bivši asovi Partizana priredili iznenađenja u plej-ofu za Ligu konferencije

Imao je nekada Partizan trojicu vunderkindova koji su bili upisani u tefterima najvećih evropskih klubova. Krajem prošlog veka su Saša Ilić, Mateja Kežman i Vladimir Ivić predstavljali budućnost, tada još, jugoslovenskog fudbala. Karijere im se na kraju nisu razvile očekivanim tokom. Najviše je postigao Kežman, manje Ivić, a Ilić je izrastao u ikonu Partizana.

Odavno su okačili kopačke o klin, bave se drugim poslovima i reklo bi se da im dobro ide. Kežman je uspešan menažder, a Ilić i Ivić očigledno perspektivni treneri. Večeras su u kvalifikacijama za Ligu Evrope to i dokazali.

Izabrane vesti

Ivić je u Tel Avivu sa Makabijem srušio favorizovanu Nicu 1:0, dok je Ilić istim rezultatom u Sofiji sa CSKA savladao objektivno jači Bazel.

Ivićev Makabi je napravio iznenađenje večeri jer je Nica bila veliki favorit. Francuzi su izveli skoro pa najjači tim. Falio je u startnih 11 samo Amin Guiri koji je u igru ušao u drugom poluvremenu. Ali su zato počeli Dante, Todibo, Stengs, Delor, pojačanja Remzi i Šmajhel... I poraženi su.

Razlika u kvalitetu se videla od prvog minuta. Nica je dominirala, diktirala tempo i stvarala šanse. Posle dvadesetak minuta je Delor pogodio stativu. Pre toga je i Tiram propustio dobru šansu. Nica je zaslužila vođstvo posle prvih 45 minuta ali se Makabi odbranio. U drugom poluvremenu su Izraelci izašli agresivnije i uspeli da koliko toliko uspostave balans na terenu.

I dalje je Nica bila bolja ali je Makabi vrebao šansu iz kontri i prekida. I dočekao ju je! Tek što je ušao u igru, hrvatski napadač Stipe Perica je u 74. minutu pogodio mrežu Nice. Dugu loptu Saborita je naš napadač Đorđe Jovanović sjajno prebacio glavom za Pericu koji je izašao sam na Šmajhela i lobovao ga.

A ubrzo je Makabi imao i sjajnu šansu za 2:0 posle prekida ali su gosti dva puta izbili loptu sa gol-linije. Primljeni gol je raspalio publiku demoralisao goste i Makabi je do kraja zadržao prednost koja mu daje solidne šanse pred revanš na Azurnoj obali.

Na sličan način je Ilićev CSKA u Sofiji savladao Bazel. Gosti su na isteku prvog poluvremena imali dve fenomenalne šanse ali su golman i sreća pogledali Bugare. Čekao je CSKA na pravu šansu do 70. minut i napokon je iskoristio. Centaršut Maurisija je gostujući defanzivac Lopez skrenuo u svoju mrežu i potpisao poraz švajcarskog tima. Mogao je CSKA i do ubedljivije pobede ali je u finišu meča propustio neke dobre šanse. Ipak, i ovo je dobra prednost pred revanš u Bazelu.

Poput Bazela, loše je prošao i drugi švajcarski predstavnik u plej-ofu za Ligu konferencije. Jang Bojs je na svom terenu poražen 0:1 od Anderlehta. Švajcarsci su bolje počeli, bili bolji u prvom poluvremenu ali su za promašaje kažnjeni u 57. minutu kada je Delakroa pogodio pošto je golman domaćih pre toga dva puta spasavao mrežu posle šuteva gostiju. Ipak, kod trećeg pokušaja ništa nije mogao... Loše veče švajcarskih klubovi nije loša vest ni za nacionalni koeficijent Srbije pošto su nam Švajcarci jedni od najopasnijih pratilaca.

A dobra vest za srpski fudbal je i poraz Moldea na svom terenu od austrijskog Volzbergera - 0:1. Norvežani su nam trenutno prvi pratioci i nalaze se na 12. mestu UEFA rang liste pa bi ispadanje nekog njihovog predstavnika svakako odgovaralo srpskom koeficijentu. Jedan predstavnik (Lilestrem) im je već ispao, Viking igra protiv FCSB-a, Molde je sada uprskao stvar protiv Austrijanaca pa bi Norveška mogla da ostane samo sa Bodeom u grupnoj fazi Evrokupova.

Prvi put u istoriji ćemo u grupnoj fazi nekog evrokupa gledati klub iz Severne Irske ili Letonije. Zahvaljujući sistemu prohodnosti koji je UEFA napravila za šampione iz fudbalski slabijih zemlja, letonski RFS i severnoirski Linfild su ukrstili koplja u plej-ofu. Koji od njih ide dalje, znaćemo za sedam dana ali su večeras Ostrvljani propustili ogromnu šansu da ispišu istoriju... Delovalo je da su Letonci pred kapitulacijom, promašili su penal a posle toga primili dva gola i Linfild je jednom nogom bio u grupnoj fazi. Ali domaćin je golovima u 89. i 96. minutu došao do senzacionalnog izjednačenja i oživeo šanse pred revanš u Severnoj Irskoj.

Podsetimo, Linfild je u kvalifikacijama za LŠ i LE eliminisan od Bodea, odnosno Ciriha ali je zahvaljujući novom sistemu dobio šansu da za grupnu fazu Lige konferencije igra protiv RFS-a koji je prvo eliminisan od Helsinkija, a potom je bio bolji od Hibernijansa sa Malte.

Prvi duel u plej-ofu poljskog i češkog vicešampiona, pripao je Poljacima. Rakov je iskoristio prednost domaćeg terena protiv Slavije i u Prag nosi prednost od 2:1. Španac Lopez je doveo Rakov u vođstvo posle pola sata igre, a onda su usledila luda dva minuta sredinom drugog poluvremena. Slavija je u 60. minutu izjednačila tako što je centaršut levog beka Holeša zalutao u suprotan ugao gola domaćih. Tek što je Rakov krenuo sa centra, opet je poveo. Katastrofalna reakcija Slavijinih defanzivaca je omogućila Franu Tudoru da postigne pobedonosni gol.

LIGA KONFERENCIJE – PLEJ-OF (PRVI MEČEVI)

Sreda

Jurgorden - APOEL 3:0 (1:0)

/Edvardsen 9, Ekdal 54, Vikhajm 65/

Četvrtak

Rakov - Slavija Prag 2:1 (1:0)

/Lopez 29, Tudor 61 - Holeš 60/

CSKA Sofija - Bazel 1:0 (0:0)

/Lopez 70 autogol/

Makabi Tel Aviv - Nica 1:0 (0:0)

/Perica 74/

Molde - Volfzberger 0:1 (0:1)

/Baribo 22/

Rigas - Linfild 2:2 (0:1)

/Frizenbihler 89, Lipušček 90+6 - Falon 38, Kuper 71/

Slovacko - AIK 3:0 (1:0)

/Petržela 28, Sinjavskij 77, Rajnberjk 81/

Jang Bojs - Anderleht 0:1 (0:0)

/Delkroa 57/

Univerzitatea Krajova - Hapoel Ber Ševa 1:1 (0:0)

/Ivan 74pen - Hatfuel 70

Bašakšehir - Antverpen 1:1 (0:0)

/Šuar 54 - Almeida 88/

Zrinjski - Slovan Bratislava 1:0 (0:0)

/Bilbija 90/

Vaduz - Rapid Beč 1:1 (1:0)

/Ulrajh 10 - Drujf 53/

Maribor - Kluž 0:0

FCSB - Viking 1:2 (1:2)

/Koman 3 - Kabran 5, Bjorshol 35/

Keln - Fehervar 1:2 (1:2)

/Dic 14 - Zivzivadze 32, Dardaj 40/

Leh Poznanj - Didelanž 2:0 (1:0)

/Velde 6, Išak 66/

Viljareal - Hajduk Split 4:2 (4:1)

/Morales 14, 36, Livaja 19ag, Moreno 35+1 - Biuk 2, Fosati 85/

Vest Hem - Viborg 3:1 (1:0)

/Skamaka 23, Boven 64, Antonio 78 - Jensen 69/

AZ Alkmar - Žil Visente 4:0 (1:0)

/De Vit 24, 89, Lahdo 78, Pavlidis 85/

Fjorentina - Tvente 2:1 (2:0)

/Gonzales 2, Kabral 31 - Černi 65/

Partizan - Hamrun 4:1 (3:0)

/Rikardo 15, Urošević 25, Dijabate 33, Andrade 77 - Žilaumjer 52/

Škupi - Balkani 1:2 (1:1)

/Adetundži 19 - Rahmani 23, Korenica 67/


tagovi

Saša IlićVladimir IvićKvalifikacije za Ligu konferencijeMakabi Tel AvivBazelCSKA SofijaĐorđe JovanovićJang Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara