Olivije Žiru (Reuters)
Olivije Žiru (Reuters)

Žiru: Nisam ni sanjao da ću sa Milanom da osvojim Skudeto i igram polufinale Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.04.23. | 02:01

"Jedini put kada sam došao do polufinala, osvojio sam Ligu šampiona sa Čelsijiem i takođe smo bili autsajderi. Nismo bili favoriti ni ovog puta, ali smo eliminisali Napoli", kaže Francuz

Gol za plasman u polufinale Lige šampiona, dan kasnije i novi ugovor. Povod i više nego dovoljan da ugledni L‘Ekip “okrene“ napadača Milana Olivijea Žirua i od njega pokupi utiske bajkovita 24 sata kroz koje je francuski reprezentativac prešao. I ne samo o tome, već o gotovo dvogodišnjem periodu koji je iskusni špic proveo na San Siru, a koji je, kako i sam priznaje, mnogo bolji nego što je i mogao da pretpostavi da će biti.

No, za početak o plasmanu među četiri najbolja. Pošto je eliminisao Napoli u četvrtfinalu, Milan u polufinalu očekuje još jedan italijanski tim, gradski rival Inter. I mada po dolasku u klub nije mogao da zamisli da će sa Rosonerima dogurati dovde, Žiruov apetit je očigledno porastao.

Izabrane vesti

"Biće to 'derbisimo', Milan će goreti. Neverovatan meč koji italijanskom timu garantuje mesto u finalu. Grad će doživeti nešto neverovatno i mi ćemo takođe. Jedini put kada sam došao do polufinala, osvojio sam Ligu šampiona sa Čelsijiem i takođe smo bili autsajderi. Nismo bili favoriti ni ovog puta, ali smo eliminisali Napoli."

Žiru je u uvodnoj fazi revanša koketirao sa epitetom tragičara, budući da je prvo promašio penal, potom i stopostotnu šansu. Priznaje da ga je to malo poremetilo.

"Posle penala sam bio malo uzdrman. Ali sam ostao fokusiran, znao sam da ću imati još prilika. Meret me je zaustavio i kod druge šanse, ali treću nisam promašio, pošto sam iskoristio Leaov trk. Kada ima prostor, Leao je neverovatan, a ja sam znao gde da se postavim da bih dobio loptu. Nisam mogao da pogrešim. Moram da kažem da sam protiv Napolija igrao na jednoj nozi, imao sam veliki problem sa tetivom. Kao i ceo tim, žrtvovao sam sebe. U timu se oseća kolektiv, a sa ovim takvim duhom možemo da maštamo o svemu."

Pored Leaa, iskoristio je Žiru priliku da pohvali još jednog saigrača, zemljaka Majka Menjana, koji i ove sezone čini čuda na golu Milana.

"Milan se polako vraća tamo gde pripada zahvaljujući dobrom timu. Postoji intenzitet i velika čvrstina, što je naša snaga. Počevši od mene do Majka (Menjana). On nam unosi spokoj i donosi samopouzdanje, to je veoma važno. Solidan smo tim koji ima budućnost, ali moramo svakodnevno da se usavršavamo. Tim je mlad, čak iako mu ja malo ‘ubijam‘ prosek godina", našalio se Žiru.

Francuz je na San Siro stigao leta 2021. godine za nepuna 3.000.000 evra. Nije se od njega previše očekivalo, mada ni on nije očekivao da će sa Rosonerima ostvariti ovoliko za manje od dve godine.

"Nisam očekivao da ću iskusiti sve ovo kada sam potpisao za Milan. Znao sam da me čeka uzbudljiv izazov, ali nisam očekivao da ćemo osvojiti Skudeto i da ćemo stići do polufinala Lige šampiona. Nisam to mogao ni da sanjam", iskren je Žiru.

Ugovor mu je isticao na kraju sezone, pa ga je u četvrtak produžio na još jednu godinu, do leta 2024, uz identičnu platu od 3.500.000 evra.

"Produžetak? To je nagrada za dobru sezonu i po, skoro dve. Osvojio sam titulu, brzo se prilagodio ekipi, imam poverenje kluba i navijači su me sjajno primili. Svo smo bili ubeđeni da zajedno treba da nastavimo ovu avanturu. Treba da uradim još velikih stvari", zaključio je Olivije.


tagovi

Olivije ŽiruMilan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara