(© Reuters)
(© Reuters)

Zlatna izmena za Zlatni kup: Fajenordova haubica donela Meksiku deveti trofej! Kako objasniti fenomen Očoa? (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.07.23. | 04:46

Severna Amerika ima novog vladara, Panama nije izdržala – 1:0

Sjedinjene Američke Države su se istutnjale u Ligi nacija i došle na turnir bez glavnih zvezda (Pulišića, Desta, Mekenija), Jamajka ima zanimljiv sastav, mada nije mogla dalje od polufnala, Panama jeste najprijatnije iznenađenje, ali niko nije odigrao tako umešno kao Meksiko, zbog čega zasluženo slavi deveti trofej od postanka Gold kupa, jer je u finalu savladala baš Panamu 1:0.

Taman kad su svi videli produžetke, u junaka završne utakmice na stadionu Gofi u Los Anđelesu izrastao je Santjago Himenes. U 84. minutu ga je poslao na teren selektor Hajme Losano, a napadač Fajenorda u 88. pobegao odbrani rivala, prevario Harolda Kamingsa (ko kaže da centarforovi ne umeju da driblaju), obradovao više od 70.000 gledalaca u Kaliforniji i skoro 130.000.000 sunarodnika širom sveta, jer se njegov potez ispostavio ključnim. Zlatna izmena Losana donela je Sombrerosima deveti trofej ovog takmičenja i vratila ih na tron posle dve godine pauze, potvrdivši da je reč o najuspešnijoj selekciji na teritoriji Severne Amerike. Sad od SAD-a ima dva pehar više...

Izabrane vesti

Himenes je upotpunio sjajnu sezonu, jer je golovima, posebno tokom proleća, vodio Fajenord do titule u Holandiji, a onda pomogao reprezentaciji da iz 11. finala u istoriji slavi deveti put. I to u situaciji velikog nepoverenja javnosti i sumnje u kvalitet tima, jer je iza Meksika neuspešan Mundijal (nije prošao grupu u Kataru), slab učinak je zabeležio u Ligi nacija (poraz u polufinalu od Amerikanaca), smenio je selektora samo sedam dana pred dolazak u susedstvo (Dijega Kuku), čak su mu nedostajale zvezde poput Irvinga Losana i Hesusa Korone, ali se ispostavilo i da sa smanjenim kapacitetom Hajme Losano može da napravi pomak.

Između ostalog što ima veterana koji nastavlja da oduševljava fudbalski svet. Ime mu je Giljermo Očoa i ne pomišlja da stane. Čuveni golman je postao fudbaler sa najvećim brojem utakmica u istoriji Gold kupa (26) i prvi koji je ovo takmičenje osvajao pet puta. Delom zahvaljujući njegovim intervencijama, posle udaraca Barsenasa i Faharda u finalu. Opet je začaro mrežu i potvrdio da se kad brani za reprezentaciju pretvara u jednog od najboljih golmana sveta. Teško objšanjiv fenomen, ako se zna da je 38. rođendan proslavio pre četiri dana.

Sad slavi novi pehar. Do njega je Meksiko mogao i ranije. Čak je i gol postigao, preko startnog špica Henrija Martina, ali ga je VAR poništio usled ofsajda u izgradnji akcije u 33. minutu. Imao je u međuvremenu još nekoliko izglednih šansi, ali je morao da čeka ulazak Santjaga Himenesa.

Panama nije izdržala, iako je odigrala vrlo dobar turnir, ali izgleda da ovu selekciju prati zla kob u finalima. Treći put je igrala za trofej Gold kupa i opet je poražena. Prethodno od Sjedinjenih Američkih Država dvaput, sad od Meksika. Novog vladara Konkakaf zone.



tagovi

Gold KupGold kup finaleSeverna Amerikareprezentacija MeksikaReprezentacija PanameGiljermo Očoa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara